Çağların Ekolleri ve Kitapları

The Western Canon

Batı Kanonu
2020 2. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2020 19:05
Kitap yazarın kendi okuma tecrübesinin oluştuğunu söyleyebilirim. Batı edebiyatında Kanon durumuna geldiğini düşündüğü yazar ve metinleri ele alıyor. Doğrusu pekçok eleştiri metni okumuş olmama rağmen Bloom, oldukça çarpıcı bir bakış ve titizlikle metinleri almış ve haklarını da tespit etmiş olduğunu gördüm. Shakespeare'den S.Beckett'a kadar geniş bir yelpazede dikkate değer bir incelemeyi büyük bir ziyafet gibi önümüze koyuyor.
Batı KanonuHarold Bloom · İthaki Yayınları · 201844 okunma

Harold BloomYazar · 8 kitap
Amerikalı eleştirmen. 1930'da, New York'ta doğdu. 1947'de girdiği Cornell Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü'nde, özellikle Romantizm üzerine çalışmalarıyla tanınan M.H. Abrams'ın öğrencisi oldu. Bu okulu bitirdikten sonra öğrenim hayatına bir yıl Pembroke College'de, sonra da Yale Üniversitesi'nde devam etti. 1955'den beri öğretim üyesi olarak çalışmakta olduğu bu üniversitede halen Beşeri Bilimler alanında dersler vermektedir. Son derece verimli ve çalışkan bir eleştirmen olan Bloom, 1959' da yayımlanan ilk kitabı Shelley's Mythmaking'den (1959; Shelley'nin Mit Yaratımı) bu yana, birkaçı kurmaca alanında olmak üzere otuz civarında kitap yazmış, yüzlerce kitabın editörlüğünü üstlenmiştir.