Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batman Halk Kültürü

İdris Demir

Batman Halk Kültürü Sözleri ve Alıntıları

Batman Halk Kültürü sözleri ve alıntılarını, Batman Halk Kültürü kitap alıntılarını, Batman Halk Kültürü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gotinên Pêşiyan
Aqil tacê zerîn e ne li serê hemî kesîne (Akıl, altından taçtır; herkesin başında bulunmaz) Ji zana bi pirse ji nezana bitirse (bilene sor, bilmeyenden kork) Aqilê sivik barê giran e. (Hafif akıl ağır yüktür) Heta mirinê çav li kirinê (ölene kadar bir seyler yapma peşinde) Porê bênamusa sipî nabe (Namussuzların saçı beyazlamaz)
Sayfa 233 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
Gercüş yöresinde görüşülen kaynak kişiler tarafından kaydedilen ve kışto/kişto adı verilen bu kuşun, serçeye benzemekle birlikte tüylerinin daha renkli olduğu ve sadece bu yörede özellikle Eymir Köyü civarında görüldüğü ifade edilmiştir. Kış başlarken kayalıkların içinde yaptığı yuvasına her gün bir taş attığı, kırk gün sonra da yuvadan çıktığı ifade edilen kışto kuşu yörede makbul sayılan hayvanlar arasındadır.
Sayfa 88 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Hasankeyf yöresinde de kış hazırlıklarının önemli bir parçasını oluşturan danuk, tüm köy/mahalle ahalisi tarafından birlikte kaynatılır ve o gün evlerde başka bir yemek pişmez, tüm haneler birbirlerine kaynatılan danuktan ikram edermiş. Kaynatıldıktan sonra damlara serilen danuk, üç-dört günün ardından kuruyarak kullanıma hazır hale gelir.
Sayfa 115 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
Serê salê binê salê Xwedê bukekê bide vê malê :)
Serê salê kutlamalarında çocuklar başrolde yer alır. Kızlar erkek, erkekerse kız kıyafetleri giyerek, çoğunlukla da yaşlı görünmek adına takma sakal, yüze çizilen bıyık vb. aksesuarlarla yanlarına aldıkları heybe/çanta ile dolaşıp kapısını çaldıkları evlerden söyledikleri manilerle şeker, erzak, meyve vb, toplarlar. Bu maniler esasında hane sahibinin durumuna göre şekillenip erkek çocuk sahibi olma, çocuklarını evlendirip gelin alma ya da genel manada eve bolluk bereket dilemeyle ilgili ifadeler içerir.
Sayfa 142 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
Şu inceliğe bakar mısınız...
Damadın omzuna siyah beyaz bir puşi atılır ve yüksek yere çıkarılır. Bu puşi “damadın kanatlarını sembolize eder. Gelin, damat evine geldiğinde damadın arkadaşlarından bir genç, damadın puşisini alıp kaçar ve geline verir, gelin de ona bir bahşiş verir. Bu puşi esasında, “Damadın kanatlarını, yani onun gücünü sana veriyorum” anlamını taşır. Ayrıca gelin, bir testi kırar, damat da tahta bir kaşık kırar ki bu da gücü sembolize eder.
Sayfa 47 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
İluh
Selde tüm evler darmaduman olmuş. Buna benzer seller o yıllardan sonra da zannediyorum 5-6 kez daha olmuş. Ondan sonra mecburen daha yükseğe çıkmak zorunda kalmışlar, İluh'a taşınmışlar. Zaten İluh da “tepe başı” demektir. İluh Deresi'nin biraz daha üst kısmında “Serê gir” adlı yerde yerleşiyorlar. “Sere gir” yüksek tepe anlamına gelir. Burada ekip biçip yaşamlarına devam ediyorlar.
Sayfa 3 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Kevçiyê xwe linav savarê xist :D
Eskiden evlenmek isteyen genç erkeklerin bunu ailelerine dogrudan söylemeye çekindikleri için pilava kaşık sapladıkları, bu hareketin "ben evlenmek istiyorum" anlamına geldiği ifade edilmiştir.
Sayfa 26 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
Darika Zava
Batman genelinde geleneksel düğünlerin vazgeçilmez unsurlarından biri olan ve yörede “darıka zava” olarak adlandırılan “damat ağacı", Batman'ın yanı sıra Siirt, Diyarbakır ve Mardin çevresinde de devam ettirilen en özel dügün geleneklerinden biri olarak karşımıza çıkar. Damat ağacı, Batman genelinde geçmişten günümüze Müslüman, Ezidi, Süryani tüm inanç ve kültürler için ortak bir düğün sembolü olması açısından ayrıca önem arz etmektedir. Damat ağacı süsleme geleneğinde, iğneli bir ağaç olan ardıç ağacının dallarının meyve, yemiş, yumurta, balonlarla süslenmesinin ardından tepesine pişmiş bir horoz veya tavuk saplanır. Damat ağacını bulup getirmesi için düğün günü birisi görevlendirilir. Sabah erkenden ağaç getirilir ve el birliğiyle süslenir. Genellikle damadın en yakın arkadaşı “bre zava” (sağdıç) bir horoz getirip keser. Bu horoz ağacın tepesine dikilir. Köyün kadınları şeker, yumurta, meyve vb. yiyecekler getirir, elbirliğiyle ağaç süslenir.
Sayfa 40 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
Aile büyüklerinin, anne-babanın sözü, hatırı öylesine kuwetlidir ki üstüne söz söylenmez. Batman'da huzurevinin bulunmayışı bunun en önemli, en çarpıcı göstergesidir. Batmanlılara göre anne-babayı, yaşayan çocukları varken huzurevine bırakmak en büyük ayıptır, o kişi bunun üzerine sokağa bile çıkamaz. Hatta öyle ki ağır hasta olan anne-babayı ailenin en büyük çocuğu evine getirir. Vefat edecekse de onun yanında etmelidir onun son günlerindeki bakımı büyük çocuğa düşer. Aile büyükleri konusunda böylesine hassasiyet sahibi olan bir toplumsal yapıda, aile ilişkilerinin ve halk hukukunun da titizlikle işlemesi şaşırtıcı olmayacaktır.
Sayfa 132 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
Ezidi vatandaşlar nisan ayında düğün yapmazlar ve bunun gerekçesini de şu sözlerle açıklarlar: “Yılın en güzel gelini nisandır, bu yüzden üstüne gelin kabul etmez."
Sayfa 95 - Batman Üniversitesi YayıneviKitabı okudu
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.