Bedruddin Ayni

Bekir Karadağ

Bedruddin Ayni Sözleri ve Alıntıları

Bedruddin Ayni sözleri ve alıntılarını, Bedruddin Ayni kitap alıntılarını, Bedruddin Ayni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mısır'da hadis alanında iyi bir eğitim gören ve bu alanda birçok eser telif eden Ayni, bu tür çalışmalarıyla hadis alanında çalışmalar yapan "Muhaddis Hanefi fakihler" arasında önemli bir yer edinmiştir. Bundan dolayı Mısır'da kaleme aldığı Umdetü'l-Kari, Nuhabü'l-Efkår ve Şerhu Sünen-i Ebi Dávud gibi eserler, birer hadis çalışması olmalarına karşın fıkhi yönleri öne çıkan hadis-fıkıh merkezli kitaplar olmuşlardır. Bu yönüyle Hanefi mezhebinde önemli bir fakih sayı- lan Aynî'nin en önemli fıkıh eseri Binaye 'de öne çıkan hususiyeti, hadis odaklı bir fıkhi anlayışın benimsenmesidir.
Aynî'nin eğitim aldığı ilimler ve yazdığı eserler ile kendisinden bahseden âlimlerin ifadeleri göz önünde bulundurulduğunda onun fıkıh, hadis, tefsir, tarih ve Arap dili alanlarında söz sahibi bir âlim olduğu anlaşılmaktadır.
Reklam
Aynı hakkında çalışma yapan bazı araştırmacılar, onun hadisleri şerhederken Hanefi mezhebine yardım ettiğini öne sürerler Bu durum, Aynî'de mezhep taassubunun olduğu yönünde bazı kanaatlerin meydana gelmesine neden olmuştur. Aynî'yi bu konuda tenkit edenlerden biri Leknevî (ö. 1886), onun hakkında "Onda mezhep taassubu olmasaydı ne de güzel olurdu" ifadelerini kullanmaktadır. Aynî'nin mutaassıp olduğu yönündeki düşüncenin altında yatan temel nedenin yaşadığı dönemle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Mezheplerin istikrar bulduğu bir dönemde yaşayan Aynî, her fakih gibi mezhebini hadislerle desteklemeye çalışmıştır. Bu durumda mezhep hassasiyeti, sadece Aynî'de değil; kendini bir mezhebe nisbet eden hemen herkeste az veya çok bulunabilen bir haslettir
Sonuç olarak Aynî'nin Mısır'da yazdığı ilk eserlerinden olan Remzü'l-Hakaik'te bazı konularda Hanefi mezhebine muhalefette bulunması diğer mezheplerden etkilenmiş olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Bu tür muhalefetin sebebinin toplumsal durumla da ilgili olduğu düşünülebilir. Buna karşın Aynı bazı konularda hadislerden dolayı da mezhebe muhalefet etmektedir.
Sayfa 214Kitabı okudu
Aynî'nin fıkıh anlayışında yaşadığı dönemin büyük bir etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Bu açıdan onun en fazla etkilendiği hususun Mısır'daki hadis çalışmaları olduğu söylenebilir. Zira daha önceki eğitim hayatında hiç hadis eğitimi almamışken; Mısır'da birçok meşhur hadisçiden oldukça yoğun bir hadis eğitimi almıştır. Mısır'da aldığı bu eğitimden sonra aynı doğrultuda birçok hadis çalışması yapmıştır. Hatta en önemli eserlerinin ortak özellikleri hadis-fıkıh merkezli olmalarıdır. Aynî'nin Mısır'a gitmeden önce ve Mısır'daki ilk yıllarında telif ettiği fıkıh eserleri, hadis konusunda zayıf olmasına mukabil sonraki dönemlerde yazdığı eserler hadis açısından son derece muteberdir. Aynî'nin yaptığı bu tür çalışmalar, onun Mısır'da hadisleri merkeze alan, hadis uzmanlığı gerektiren alanlarda çalışmalar yapan muhaddis Hanefi fakihler arasında gösterilmesine vesile olmuştur. Aynî'nin fıkıhçılığının temel göstergelerinden onun Hanefi fikhındaki konumudur. Onun Hanefi mezhebi tabakâtında hangi tabakada kabul edildiğine dair sarih bir ifade bulunmamaktadır. Ancak sonraki Hanefi fukahäsının ifadeleri göz önünde bulundurulduğun- da onun zimnen de olsa ashâb-ı tercihten kabul edildiğini söyleyebi liriz.
Sayfa 253Kitabı okudu
Bunun yanında Memlükler döneminde yetişen önemli alimlerden bazılarının Türk asıllı olduğu bilinmektedir. Mesela, bu dönemin önemli simaları arasında gösterilen Zehebî (ö. 748/1348), Safedi (ö. 764/1363), Ayni, İbnü'l-Hümâm (6 861/1457), Muhyiddin el-Kafiyeci (ö. 879/1474), İbn Kutluboğa (5.879/1474) ve İbn lyás (6. 930/1524) gibi âlimlerin Türk asıllı olduğu belirtilmektedir
Reklam
44 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.