Alevi Bektaşi Klasikleri I

Besmele Tefsiri

Hacı Bektaş Veli

Besmele Tefsiri Gönderileri

Besmele Tefsiri kitaplarını, Besmele Tefsiri sözleri ve alıntılarını, Besmele Tefsiri yazarlarını, Besmele Tefsiri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Muhammed (SAV) ümmetinin bazılarından olan Muktesidler, ömürlerini zarif olmayan ve yanlış olan işlerde geçirdiler. Gözlerinin nûru kalmadığı, kara sakalları ağardığı vakit Hak dergâhına geldiler. (O vakit) melekler "Ey utanmazlar, yaratılmışlar içinde değeriniz kalmadığı vakit Hak dergâhına geldiniz," derler. Tanrı Teâlâ; "Ey meleklerim siz benim Rahmân adımı duymadınız mı ki kullarıma böyle dersiniz," der.
Tanrı Teâlâ, "Ey Muhammed benim ism-i azâmım Allah'tır. Allah'tan başka ne kadar adım varsa hepsi sıfattır. Nitekim müminler içinde Hâlık denilince yaratıcılığım bilinir. Rahmân denilince merhametimin çokluğu ortaya çıkar. Rahîm denilince müminler için şefkatimin çokluğu bilinir. Allâh denilince Tanrılığım bilinir. Rahmân desinler ümmetini cehennemden kurtarayım. Rahîm desinler cenneti onlara makam olarak vereyim. Allâh desinler perdeyi kaldırayım, onlara yüzümü göstereyim," der.
Reklam
Allâhu Teâlâ Miraç Gecesi Muhammed Mustafa'ya "Eğer her işte yardımımın seninle olmasını istiyorsan keremimi, lütfumu ve ism-i azâmımı bildiren adım her an dilinde olsun," diye hitap etti. Resul, “İlâhi ism-i azâmın hangisidir? Lütfunu bildiren adın hangisidir? Hiçbir zaman onlardan ayrılmamam için onları bana bildir," dedi. Tanrı Teʻâlâ "Ey Muhammed, ism-i azamım Allâh'tır. Keremimi bildiren adım Rahmân'dır. Lütfumu bildiren adım Rahîm'dir. Eğer her durumda "Bismi'llâhi'r-rahmânir-rahîm" dersen ben keremim ve lütfum ile senin bekçin olayım," dedi.
Besmelenin yazımına özen gösterilmesiyle ilgili Hz. Enes'ten gelen bir rivayette "Bismillahirrahmanirrahîm'i özenerek güzel yazan kişiyi Allâh affeder." buyurulması ve Hz. Ali'nin "Besmeleyi güzel yazan kişi affedilmiştir." sözü hattatların bu konuda gereken itinayı göstermelerinin başlıca sebebi olduğu gibi besmelenin çokça yazılmasının da esas âmili olmuştur.
Besmelenin başındaki “ba” edatı Arapça'da yapışma, sığınma, yardım isteme, bir şeyi araç ve sebep edinme anlamlarını vermektedir. Dolayısıyla besmele "Allâh'ın adına yapışarak O'ndan yardım dileyerek, O'na sığınarak, O'nu araç kılarak işe başlıyorum." demektir.
Ayrıca her işe besmele ile başlamak, uluhiyyet ve ubudiyyet (kulluk) arasında sevgiye dayalı bir münasebetin sembolü hâline gelmiştir. Çünkü besmele, hakikate ulaşmak için bir vesiledir.
Reklam
“Besmeleyle başlamayan her iş, bereketsiz ve güdüktür."
Besmele...
Bir yazı ıstılahı olarak Bismillahirrahmanirrahîm'in kısaltılmışı olan besmele, kâinatı yaratan ve idare eden yüce varlığın adının ve en çok kullanılan doksan dokuz isim içinde başta söylenen Rahmân ve Rahîm sıfatlarının yer aldığı bir ayettir. Esirgeyen, bağışlayan, lütuf, merhamet ve ihsanını eksiltmeyen anlamındaki Rahmân ve Rahîm sıfatları, ilâhî rahmet ve koruyuculuğun bütün âlemi kucakladığını ifade etmektedir.
Ayrıca hem Fatiha suresinin ilk ayeti olması, hem de "Bütün ilimler besmelenin 'bâ'sında derc olunmuştur." fikriyle Hz. Ali'den rivayet edilen "Eğer yazmak isteseydim besmelenin 'bâ'sı hakkında deve yükü kitap yazardım." sözüyle besmelenin ihtiva ettiği kutsal ve mühim mânâ, Türk-İslâm toplum hayatında önemli bir yer tutmasını sağlamıştır.
Geri14
49 öğeden 41 ile 49 arasındakiler gösteriliyor.