Kızılderili Topraklarında

Orijinal Adı:
Shaman

2020 7. kitabı
Okunma: 02 Mart 2020 20:46
Kızılderili Halkının toprak uğruna nasıl katledilişini, tüm hastalara çare bulurken kendi oğlunun sağırlığına çare bulamayan, köleliğe karşı direnen bir doktorun mücadelesini anlatıyor kitap. Siyah Atmaca Savaşının askeri ve siyasi ayrıntıları,1800 'lü yılların Tıp eğitimi ve tedavi yöntemleri (Doğum kontrol yöntemleri, idrar yolu enfeksiyonu,ters gelen bebeğin doğumu, çiçek aşısı vs.ayrıntılar öyle güzel ve etkileyici ki....) ve Şamanizm hakkında bilgi veren çok yönlü bir kitap. Yazarın "Hekim" kitabı ile de benzerlikler taşıyor. ( O da çok etkilendiğim kitaplardan biridir.) Zaten kitabın Sonsözündeki yapılan araştırmaları görünce ne kadar okunması gereken bir kitap olduğunu anlıyorsunuz.Tam bir ayda sürekli araştırarak sindire sindire zevkle okuduğum bir kitap oldu. Tavsiye ediyorum
2025 11. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2025 04:57
Noah Gordon, tarihi anlatımı tıbbi bilgilerle ustalıkla birleştirirken, bu romanda Kızılderili halkının yaşadığı savaşların, acıların ve kültürel zenginliğin izini sürüyor. Bir doktorun yalnızca şifa dağıtmakla kalmayıp yüreğiyle de insanlara dokunması… Ardından oğlunun kayıp ve yasla örülü kendi yolculuğuna çıkması… Aile bağları, dayanışma, iyilik ve dönüşüm temaları roman boyunca güçlü bir şekilde hissediliyor. Yazar, bu kitabı yazarken farklı kütüphanelerden, anatomik çalışmalardan, sözlü tarih kaynaklarından ve pek çok kişisel anlatıdan yararlanarak gerçekliğe yakın, etkileyici bir yapı kurmuş. Bu titizlik, romanın derinliğini belirgin şekilde artırıyor. Ayrıca kitapta yer alan şamanik bilgiler, sadece kültürel süs değil; hikayeye ruh veren, insanla doğa arasındaki bağı gösteren güçlü bir katman oluşturuyor. Her ne kadar yer yer anlatı biraz dağınık gelse de, duygusal yoğunluk, tarihsel derinlik ve karakter gelişimi bakımından oldukça doyurucu bir eser. Beyaz Şaman, yalnızca bir roman değil; araştırmaya dayalı, ruhani katmanları olan ve insanlığın ortak hafızasına dokunan çok yönlü bir anlatı.
2021 18. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 21:30
Dr. Robert Cole'ın ailesi ve çevresi yardımıyla ABD de Kızılderililere yapılan sömürgeciliği , doktorun oğlu Şaman sayesinde insanın istediğini er ya da geç elde edebileceğini , doktorluğun ne kadar kutsal bir meslek olduğunu anlatıyor kitap. Ayrıca kitabın Dr.Robert ile başlayan hikayesi başka bir Dr. Robert ile bitmesi çok güzel olmuş.
2018 5. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2018 12:03
Amerikanın yerli halkının yabancı insanlar tarafından sırf toprak uğruna nasıl acımasızca yok edildiği,çoğu hastasını tedavi edip sağlığına kavuşmasını sağlayan bir doktorun çocuğunun bir hastalık sonrası sağır olması ve sağırlığını geri döndüremeyip çocuğunu tekrardan yaşama topluma kazandırmak için nasıl mücadele ettiğini anlatan çok güzel bir eser...beğendim

Noah GordonYazar · 6 kitap
Noah Gordon (d. 11 Kasım, 1926 Worcester, Massachusetts), ABD'li yazar. Kitaplarinda tıp tarihi ve tıp etiğini işleyen yazar, son eserlerinde daha çok engizisyon ve Yahudi kültürü tarihi ile ilgilenmiştir.