Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pelin Çift ile Gündem Ötesi Kitaplığı 3

Beynin Sırları

Sinan Canan

Beynin Sırları Gönderileri

Beynin Sırları kitaplarını, Beynin Sırları sözleri ve alıntılarını, Beynin Sırları yazarlarını, Beynin Sırları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçekçi olmayan beklentiler, gerçek hayatın kusurlu ve pürüzlü dünyasında hayal kırıklığından başka bir sonuç doğurmaz.
Sayfa 118Kitabı okudu
Kısacası, sevmek öğrenilebilen bir şeydir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
Beyin âşık olma kararını içeride bir yerde verir ama biz bunu kalbimizde ve bedenimizin diğer bölgelerinde hissederiz. Çünkü beyin kendi duyularını algılayabilen bir organ değildir. Beyin hissizdir.
Sayfa 115Kitabı okudu
Kişinin zekasından bahsederken, sadece zekasıyla yapabildiği birkaç işe bakıp da onu "üstün" yahut "geri zekâlı" olarak nitelemek, bizi ciddi bir hataya sürükleyecektir. Maalesef bugün sıklıkla yapılan şey bu.
İnsan bedeninin özellikleri, tabiatın içinde hayatta kalmaya hiç de uygun değildir. Keskin dişleri, güçlü gözleri, soğuktan koruyacak tüyleri, savunma amaçlı zırhları yahut pulları, avını yakalayabilecek pençeleri veya herhangi bir ortamda rahatlıkla hayatta kalmasını sağlayacak biyolojik ve fiziksel herhangi bir özelliği yoktur. Çıplak ve aciz bir primat gibidir insan.
Yapılan araştırmalar sayesinde çocukların günde ortalama 400 kereden fazla güldüğünü ve gülümsediğini biliyoruz. Fakat aynı araştırmalar, üç erişkinden birinin günde beş defadan az güldüğünü gösteriyor.
Reklam
Birbirimize gülümsemeliyiz... :)
Biri bize gülümsediğinde, beynimizdeki ödül merkezi, koca bir kutu çikolata yemiş gibi ya da durup dururken büyük miktarda para kazanmış gibi aktif hale geçebiliyor.
Beynin esas işi, hayatta kalmak için gerekli işlevleri yürütmek ve koordine etmektir. Fizik problemleri çözmek, parlak felsefi fikirler üretmek gibi şeyler, insan beyninin yan işleridir. Tabiri yerindeyse, hobi işidir.
Parmak izlerimizin farklı olduğunu biliriz. Tek yumurta ikizlerinde de durum böyledir. Zira parmak izleri, anne karnında karşılaştığımız minik etkileşim ve streslerle belirlenir ve hayvanlarda yapılan çalışmaların da desteklediği üzere, göbek kordonu uzunluğundaki minik bir farklılık bile parmak izinin şeklini değiştirebilmektedir.
Dış dünya dediğimiz çevreden gelen veriler, duyu organları aracılığıyla özel bir elektriksel koda dönüştürülüp beyne gönderiliyor. Karanlık, kapalı bir kutunun içinde duran beyin, aldığı verilerden yola çıkarak bir "gerçeklik" inşa ediyor. Yani duyduğunuz seslerin, gördüğünüz görüntülerin, aldığınız tatların, hissettiğiniz ağrıların hiçbiri aslında gerçek değil. Bunların hepsi beynin yorumlarından ibaret şeyler. Bu nedenle dış dünya denen şey aslında her birimizin kişisel yorumu.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.