Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Haydi Çocuklar Diş Fırçalamaya - Kasım 2011

Bilim Çocuk - Sayı 167

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 167 Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 167 sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 167 kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 167 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dişi Ağrıyan Kime Gidermiş?
Günümüzde dişlerimizle ilgili bir sorunumuz olduğunda diş hekimine gideriz. Ortaçağ’da diş tedavisi yapmak berberlerin işiymiş. Hatta o zamanlarda berberlere hekim denirmiş. 18. yüzyılda diş hekimliğinin uzmanlık gerektiren bir iş olduğu anlaşılmış ve artık berberler diş hekimliği yapmamaya başlamış.
Diş Macunları
Eski uygarlıklar birbirinden ilginç karışımlar hazırlayarak diş macunu yaparmış. Eski Romalılar ve Eski Yunanlar bu karışımlara ufalanmış hayvan kemikleri ve istiridye kabuğu da eklermiş. Çinlilerse nane gibi hoş kokuları olan bitkiler kullanırlarmış. 1800’lü yıllara doğru modern diş macunlarının ilk örnekleri üretilmeye başlanmış. Bu dönemde diş macunlarına sabun ve kireçtaşı eklenirmiş. Bu macunlar küçük kavanozlara doldurulurmuş. Diş macunları ilk olarak 19. yüzyılda tüplere koyulmaya başlanmış.
Reklam
RASAT
RASAT, Türkiye’nin uzaya fırlattığı ilk gözlem ve araştırma uydusu. Bu uydu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde çalışan Türk mühendisler ve teknisyenler tarafından geliştirildi. Dünya’dan 700 km uzaklıktaki yörüngesinde dolanan RASAT, Dünya çevresindeki bir turunu yaklaşık 99 dakikada tamamlıyor. RASAT 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan uzaya fırlatılmıştı. RASAT, elde ettiği ilk görüntüleri Ankara’da bulunan yer istasyonuna göndermeye başladı.
Bulutlar neden beyazdır?
Havada oksijen, azot ve karbondioksit gibi gazların yanı sıra su buharı da bulunur. Yükselen sıcak hava soğuduğunda içerdiği su buharı yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşür. Böylece bulutlar oluşur. Eğer hava daha da soğursa su buharı buz parçacıklarına da dönüşür. Bu durumda bulutlar su damlacıkları ve buz parçacıklarını birlikte içerebilir. Bu su damlacıkları ve buz parçacıklarıyla karşılaşan güneş ışınları saçılır. Su damlacıkları ve buz parçacıkları her rengi aynı derecede saçtığı için de bulutlar beyaz görünür. Çünkü beyaz tüm renklerin bileşimiyle oluşur. Bulutlar çok yoğun ve kalın olduklarındaysa üzerlerine gelen ışınları büyük ölçüde emer. Bunun sonucunda da ışınlar daha az saçıldığından bulutlar gri görünür.
Eski Mısırlılar Diş Ağrısını Nasıl Geçirirmiş?
Eski Mısırlılar diş sağlığına çok önem verirmiş. Diş ağrısından kurtulmak için özel karışımlar hazırlarlarmış. Bu karışımların içine kaya tuzu ve bal gibi maddeler koyarlarmış. Sonra da bu karışımı dişlerine sürerlermiş.
Mozaikleri kim yaptı?
İlk mozaik eserlerin, günümüzden binlerce yıl önce Mezopotamya’da yaşamış olan Sümerlerce yapıldığı düşünülüyor. Mozaik eserler yapan eski uygarlıklardan biri de Anadolu topraklarında yaşamış olan Frigler. Friglere ait bazı mozaik eserler de Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunuyor.
Reklam
Maddenin dördüncü hali
Maddenin katı, sıvı ve gaz hallerini bilirsiniz. Maddenin katı, sıvı ve gaz hallerini bilirsiniz. Maddenin bir de dördüncü hali vardır. Buna plazma denir. Plazma, maddenin gaz haline çok benzer. Ancak plazma, yalnızca çok yüksek sıcaklık ve basınç altında oluşan elektrik yüklü parçacıklar topluluğudur. Bu yüklü parçacıklar çok hızlı ve gelişigüzel hareket ederler. vardır. Buna plazma denir. Plazma, maddenin gaz haline çok benzer. Ancak plazma, yalnızca çok yüksek sıcaklık ve basınç altında oluşan elektrik yüklü parçacıklar topluluğudur. Bu yüklü parçacıklar çok hızlı ve gelişigüzel hareket ederler.