Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kasım 2013

Bilim Çocuk Sayı: 191

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk Sayı: 191 Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk Sayı: 191 sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk Sayı: 191 kitap alıntılarını, Bilim Çocuk Sayı: 191 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
And Dağları
And Dağları, dünyanın en yüksek ikinci sıradağlarıdır. Aynı zamanda dünyanın en uzun sıradağlarıdır. Bu sıradağlar, Güney Amerika’nın batısında, kuzeyden güneye doğru Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya, Şili ve Arjantin boyunca uzanır.
Mağaralardaki El İzleri
ABD’li antropolog Dean Snow, Fransa ve İspanya’daki sekiz mağarada bulunan el izlerini incelemiş. Snow, el izlerinin büyüklüklerini ölçmüş ve parmakların uzunluklarını birbiriyle karşılaştırmış. Sonuç olarak bu mağaralardaki el izlerinin yalnızca yüzde 10’unun yetişkin erkeklere, yüzde 15’inin genç erkeklere ve yüzde 75’ininse kadınlara ait olduğunu bulmuş.
Reklam
Yavru lamaların süt dişleri olur. Bu dişler birkaç yıl sonra dökülür ve yerlerine yenileri çıkar. Yetişkin lamaların ağızlarında toplam 32 diş bulunur. Bunların bir kısmı kesici diş, bir kısmı öğütücü diş, bir kısmı da köpek dişidir. Erkek lamaların köpek dişleri dişilerinkinden daha büyük olur. Bunlara dövüş dişleri de denir. Çünkü bu dişlerini diğer erkek lamalara karşı kendilerini savunmak için kullanırlar. Ayrıca lamaların üst dudakları yarıktır. Bu, beslenirken otları ağızlarına almalarına yardımcı olur.
Peru
Peru, Brezilya ve Arjantin’den sonra Güney Amerika’daki en büyük üçüncü ülke. Kuzeyinde Ekvador ve Kolombiya, doğusunda Brezilya ve Bolivya, güneyinde Şili, batısındaysa Büyük Okyanus bulunuyor. Peru’da kuzeyden güneye doğru And Dağları uzanıyor. Ülkenin yarıdan fazlası Amazon Yağmur Ormanları’yla kaplı. Batı kıyısında da çöller var. Genişliği 20 ile 100 kilometre arasında değişen bu çöller And Dağları’nın eteklerine kadar uzanıyor.
Akkarınlı Ebabiller Altı Ay Boyunca Havada Kalabiliyormuş
Akkarınlı ebabiller ilkbaharda Avrupa kıtasına, sonbahardaysa Afrika’ya göç eder. İsviçre Kuşbilim Enstitüsü’nde araştırmacı olan Felix Liechti ve arkadaşları 2011 yılında altı akkarınlı ebabile algılayıcılar takıp bu kuşların Afrika’ya göç hareketlerini izlemişler. Bu algılayıcılar sayesinde kuşların uçuş hızları ve çevrelerindeki ışık miktarıyla ilgili veriler kaydedilmiş. Araştırmacılar 2012 yılının ilkbaharında tekrar Avrupa’ya gelen akkarınlı ebabillerden üçündeki algılayıcıları çıkartarak kaydedilen bilgileri incelemiş. Elde edilen bilgiler ebabillerin binlerce kilometrelik göç yolculukları boyunca ve Afrika’da hiç yere inmediklerini ortaya koyuyor. Bu da akkarınlı ebabillerin 200 gün boyunca hep havada kaldığını gösteriyor.