Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şubat 2014

Bilim Çocuk Sayı: 194

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk Sayı: 194 Gönderileri

Bilim Çocuk Sayı: 194 kitaplarını, Bilim Çocuk Sayı: 194 sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk Sayı: 194 yazarlarını, Bilim Çocuk Sayı: 194 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Lamalar neden tükürür?
Lamalar sürü halinde yaşayan hayvanlardır. En bilinen özellikleri de zaman zaman tükürmeleridir. Bunu genellikle kendilerini tehlikede hissettiklerinde ya da diğer lamaları besinlerinden uzaklaştırmak istediklerinde yaparlar. Lamalar rahatsız edilmedikleri sürece insanlara tükürmez.
Pillerin içinde neler vardır? Piller nasıl elektrik üretir?
Pillerin içinde anot, katot ve elektrolit adı verilen üç farklı bileşen bulunur. Elektrolit, anot ve katotta kimyasal tepkimelerin gerçekleşmesini sağlayan bir tür çözeltidir. Pilli bir elektronik aygıtı çalıştırdığımızda pilin içindeki elektrolitle anot ve katot arasında kimyasal bir tepkime gerçekleşir. Bu tepkime sırasında anotta serbest kalan elektronları katot kendine çeker. Bunun sonucunda pilin içinde anottan katoda doğru bir elektron akışı olur. Bu elektron akışı yani elektrik akımı elektronik aygıtın çalışmasını sağlar. Pilin içinde serbest elektron kalmadığında kimyasal tepkime durur ve elektron akışı sona erer. Bu durumu pilin bitmesi olarak adlandırırız.
Reklam
Atıklarımıza Ne Oluyor?
Günümüzde bir yetişkinin bir günde ürettiği atık miktarı yaklaşık iki kilogram. Atmışlı yıllarda bu rakam, yaklaşık 750 grammış! Demek ki son kırk yılda bir kişinin ürettiği atık miktarı neredeyse üç katına çıkmış! Peki bu atıklara ne oluyor? Doğada hiçbir madde yok olmaz, ancak başka maddelere dönüşür. Elbette bu hemen olmaz. Diyelim ki bir muz yediniz ve kabuğunu attınız. Muz kabuğu doğada bakteriler, mantarlar gibi canlılar tarafından ayrıştırılır ve kabuğunun yapısını oluşturan maddeler açığa çıkar. Ancak plastik su şişesi gibi atıkların başka maddelere dönüşmesi çok uzun sürer. Ayrıca bazı zararlı atıklar toprağa, suya, havaya karışır ve canlılara da zarar verir. Bu noktada gerikazanım devreye girer.
kelaynak
Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde 1950’lerde hemen her yıl 600-800 çift kelaynak kentin yakınındaki kayalık yamaçlara yuva yaparmış. Ne yazık ki bu kuşlar 1960’lı yıllarda yoğun olarak kullanılan tarım ilaçları nedeniyle zarar görmüş ve sayıları azalmaya başlamış. 1980 yılında bölgede yalnızca altı çift kelaynak kalması üzerine bu kuşlar koruma altına alınmış. Kelaynaklar özel bir alana yapılan çok büyük kafesler içine yerleştirilmiş.
Yıldızlar ömürlerinin sonuna doğru iyice şişer ve kırmızı dev haline gelir. Bu aşamadan sonra da patlarlar. Büyük kütleli yıldızlar ömürlerini tamamlayıp patladıktan sonra içerdikleri maddelerin çoğu uzaya savrulur. Güneş benzeri yıldızlarsa ömürlerini tamamladıktan sonra gezegenimsi bulutsulara dönüşür. Bu yollarla uzaya dağılan maddelerden yeni yıldızlar oluşur. Büyük kütleli yıldızların çekirdekleri nötron yıldızı ya da karadeliğe, Güneş benzeri yıldızların çekirdekleri de beyaz cüce denen gökcisimlerine dönüşür.
Tilkilerin En Küçüğü
çöl tilkisi Kuzey Afrika’da yaşıyor. Bu çöl tilkisi yaklaşık 40 cm boyunda. Kütlesi de yaklaşık 1,5 kg.
Reklam
Küçücük Bir Maymun
Cüce ipek maymunu Güney Amerika kıtasındaki yağmur ormanlarında yaşıyor. Kuyruğu hariç boyu yaklaşık 15 cm. Bu türün kuyruğu 23 cm kadar olabiliyor. Cüce ipek maymununun kütlesi de yaklaşık 100 gram.
Toynaklı Hayvanların En Küçüğü
küçük cüce geyik. Küçük cüce geyiğin boyu yaklaşık 50 cm, kütlesi 2-2,5 kg. Bu hayvan Güneydoğu Asya’da yaşıyor.
Kuşların En Küçüğü
Güney Amerika kıtasında, Küba’daki ormanlarda yaşayan arı sinek kuşu, bilinen en küçük kuş türü. Erkek arı sinek kuşlarının boyları 5-6 cm, kütleleri de yaklaşık 2 gram. Dişilerse biraz daha büyük.