Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2015 Şubat

Bilim Çocuk - Sayı 206

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 206 Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 206 sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 206 kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 206 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uzay İstasyonunda Tuvalet Yapmak
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan klozetler de yeryüzünde kullandıklarımız gibi değil. Öncelikle astronotlar bir kemerle kendilerini klozetin üzerine sabitler. Ayrıca bu klozet su yerine hava kullanarak dışkının özel bir atık deposuna taşınmasını sağlar. Atık deposundaki dışkı diğer çöplerle birlikte kapsüllere koyularak uzaya atılır. Kapsül içindekilerle birlikte atmosferde yanar. Astronotlar idrarlarını bir hortumun içine yapar. İdrar da hava yardımıyla yine bir deponun içine çekilir. Daha sonra depodaki idrar saflaştırılarak yeniden su olarak kullanılır.
Kutup ışıklarına “aurora” da denir. Aurora Latincede şafak anlamına gelir.
Reklam
Kayıp Uzay Aracı Bulundu
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 2003 yılında Mars’ı incelemek üzere gezegenin yörüngesine Mars Express adlı bir uzay aracı yerleştirmişti. Bu araçla birlikte bir de Mars’ın yüzeyine inerek gezegeni yakından inceleyecek küçük bir sonda gönderilmişti. Beagle 2 adlı bu sonda uzay aracından başarıyla ayrılmış, ancak sonra ondan bir daha haber alınamamıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) ait Mars Reconnaissance Orbiter adlı bir başka uzay aracının çektiği fotoğrafları inceleyen araştırmacılar, Beagle 2’yi bulduklarını açıkladılar. Araç çok küçük olduğundan fotoğraflarda net olarak görünmese de tek parça halinde olduğu anlaşılıyor. Araştırmacılar fotoğraflardan aracın kapaklarından birinin tam açılmadığının anlaşıldığını belirtti. Kapak tam açılmayınca da aracın üzerindeki antenin açılmadığı, dolayısıyla da araçla iletişim kurulamadığı düşünülüyor.
Bitkiler Neden Güneş Yanığı Olmaz?
Güneşte fazla kaldığımızda cildimizde yanıklar oluşur. Buna Güneş’ten gelen göremediğimiz bir ışık türü olan morötesi ışınımlar neden olur. Morötesi ışınımlardan giysilerimiz ya da güneş kremi yardımıyla korunabiliriz. Peki tüm gün güneş altında kalan bitkiler neden güneş yanığı olmuyor? Biliminsanları, bitkilerin salgıladıkları SİNAPAT ESTER adlı bir kimyasal madde sayesinde morötesi ışınlardan korunduklarını düşünüyordu. ABD’deki Purdue Üniversitesi’nde yapılan deneylerde bu doğrulandı. Deneyler, bitkilerin yapraklarının dış kısmında bulunan bu maddenin zararlı morötesi ışınımın neredeyse tamamını engellediğini gösterdi. Bunun da bitkilerin hücrelerinin zarar görmesini önlediği düşünülüyor. Araştırmacılar bu maddenin bitkisel kaynaklı güneş kremlerinin üretiminde kullanılabileceğini belirtiyor.
Uzayda Üç Boyutlu Yazıcı
Üç boyutlu nesneler “basabilen” yazıcıların kullanım alanları giderek genişliyor. Geçtiğimiz yıl Uluslararası Uzay İstasyonu’na deneme amaçlı bir üç boyutlu yazıcı gönderilmişti. Bu yazıcı kullanılarak üretilen ilk nesnelerin bu yıl içinde Dünya’ya getirilmesi planlanıyor. Bu nesneler incelenerek uzayda sorunsuz bir şekilde çalışabilecek bir üç boyutlu yazıcı geliştirilecek. Yeni geliştirilecek yazıcının iki yıl içinde uzay istasyonuna gönderilmesi planlanıyor. Amaç çeşitli atık malzemelerden yeni nesneler üretebilmek. Bu başarılırsa özellikle uzun uzay uçuşları sırasında gerek duyulabilecek bazı yedek parçalar bu yazıcılar sayesinde kolayca üretilebilecek.
Coğrafi Güzelliklerle Dolu Bir Ülke
Norveç Avrupa’nın kuzeyinde yer alıyor. Doğusunda Rusya Federasyonu, Finlandiya ve İsveç, güneyinde ve batısında Kuzey Denizi, kuzeybatısında Norveç Denizi, kuzeyindeyse Barents Denizi bulunuyor. Norveç son derece girintili çıkıntılı, çok uzun kıyılara sahip. Norveç’in fiyortlarla parçalanan kıyıları boyunca binlerce ada var. Ülkenin büyük bölümü dağlık. İç kesimlerdeki dağlar hâlâ büyük buzullarla kaplı. Dağların arasındaysa birçok plato ve göl var.
17 öğeden 11 ile 17 arasındakiler gösteriliyor.