Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2015 Şubat

Bilim Çocuk - Sayı 206

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 206 Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 206 sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 206 kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 206 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mikroçekim ortamı astronotların kemiklerinin ve kasların zamanla zayıflamasına neden olur. Bu nedenle astronotlar sağlıklı kalabilmek için günde yaklaşık iki saat spor yapar. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotların spor yapabilmeleri için çeşitli aletler bulunur. Bu aletlerin kimini kullanabilmek için astronotların kendilerini kemerle alete sabitlemeleri gerekir.
Tübitak Yayınları - Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Yaşam
Bitkiler Neden Güneş Yanığı Olmaz?
"Peki tüm gün güneş altında kalan bitkiler neden güneş yanığı olmuyor? Biliminsanları, bitkilerin salgıladıkları sinapat ester adlı bir kimyasal madde sayesinde morötesi ışınlardan korunduklarını düşünüyordu. ABD’deki Purdue Üniversitesi’nde yapılan deneylerde bu doğrulandı. Deneyler, bitkilerin yapraklarının dış kısmında bulunan bu maddenin zararlı morötesi ışınımın neredeyse tamamını engellediğini gösterdi. Bunun da bitkilerin hücrelerinin zarar görmesini önlediği düşünülüyor. Araştırmacılar bu maddenin bitkisel kaynaklı güneş kremlerinin üretiminde kullanılabileceğini belirtiyor."
Tübitak Yayınları
Reklam
"Asteroitler Güneş Sistemi’nin oluştuğu zamandan kalma. Gezegenleri oluşturan madde önce küçük topaklar oluşturdu. Bunların büyük bölümü birleşerek gezegenleri oluşturdu. Bir bölümüyse bu şekilde kaldı. En büyük dört asteroit sırasıyla Ceres, Pallas, Vesta ve Hygiea. Asteroitler parçalanmış eski bir gezegenin kalıntıları olamaz, çünkü bütün Asteroit Kuşağı’ndaki asteroitlerin toplam kütlesi Ay’ınkinin yalnızca yirmide biri kadar. Yani yirmi tane Asteroit Kuşağı bir araya gelse, ancak Ay kadar eder. Bu kadar küçük bir gezegen olamaz. Asteroit Kuşağı’ndaki asteroitler birleşip büyük parçalar oluşturamıyorlar çünkü Jüpiter’in güçlü çekim kuvveti onları engelliyor."
Tübitak Yayınları
"Fridtjof Nansen yaptığı tüm keşif gezilerinde bilimsel veriler topladı. Deniz derinliklerini, sıcaklıklarını, akıntılarını ölçtü. Hava koşullarını, canlıları inceledi. Araştırmaları dünyanın bu pek az tanınan bölümü hakkında hiç bilinmeyen ya da o güne dek yanlış bilinen pek çok olguya açıklık getirdi. Çalışmalarıyla modern deniz aletlerinin ve araçlarının geliştirilmesini sağlayan ve kendinden sonraki araştırmacıların önünü açan Nansen, yaşamının sonuna dek insanlık yararına çalışmayı sürdürdü."
Tübitak Yayınları - II. Simit ve Peynir'le Biliminsanı Öyküleri
Hiç Böyle Bir Kafe Gördünüz mü?
Sandviçini yiyip meyve suyunu içenler, arkadaşıyla sohbet ederken kucağındaki kediyi sevenler... Herkes evinde gibi. Ama burası ev değil. Kediseverlerin kedilerle zaman geçirebilecekleri bir kafe. Bu tür kafeler Tayvan ve Japonya’da çok yaygın. Yalnızca Japonya’nın başkenti Tokyo’da 40’a yakın kedili kafe var. Son yıllarda Avrupa ve ABD’de de kedili kafeler açılmaya başlandı. Kedili kafelere gidenlerin çoğunu kedileri çok seven ama çeşitli nedenlerle evinde kedi besleyemeyenler oluşturuyor.
Samiler
Norveç’in kuzeyinde Samiler yaşıyor. Samiler çok eski zamanlardan beri bugünkü Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya’nın kuzey bölgelerinde yaşayan göçebe bir topluluk. Balıkçılıkla uğraşıyor, ren geyiği yetiştiriyorlar.
Reklam
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 779 Kültür Mirası, 197 Doğal Miras, 31 Karma Miras bulunuyor. Bu listede Türkiye’den 13 varlık yer alıyor. Bunlardan 11’i kültürel, 2’si karma miraslar arasında.
Tuvaletlerini Nereye yapıyorlar
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda musluk, lavabo ve küvet yok. İstasyonda temizlik, yıkanma, yemek hazırlama gibi işlerde kullanılan suyun büyük bir bölümü yeryüzünden taşınır. Bu nedenle uzay istasyonunda çok fazla su yok ve suyun her damlası çok değerli. Uzay istasyonunda saç yıkamak ya da banyo yapmak yeryüzünde olduğundan çok farklı. Örneğin astronotlar durulama gerektirmeyen bir şampuanla şampuanladıktan sonra plastik paketlerde bulunan suyu damla damla akıtarak saçlarını yıkar.
Asteroit Kuşağı bir araya gelse, ancak Ay kadar eder. Bu kadar küçük bir gezegen olamaz.
En büyük dört asteroit sırasıyla Ceres, Pallas, Vesta ve Hygiea
Reklam
Uzay İstasyonunda Tuvalet Yapmak
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan klozetler de yeryüzünde kullandıklarımız gibi değil. Öncelikle astronotlar bir kemerle kendilerini klozetin üzerine sabitler. Ayrıca bu klozet su yerine hava kullanarak dışkının özel bir atık deposuna taşınmasını sağlar. Atık deposundaki dışkı diğer çöplerle birlikte kapsüllere koyularak uzaya atılır. Kapsül içindekilerle birlikte atmosferde yanar. Astronotlar idrarlarını bir hortumun içine yapar. İdrar da hava yardımıyla yine bir deponun içine çekilir. Daha sonra depodaki idrar saflaştırılarak yeniden su olarak kullanılır.
Kutup ışıklarına “aurora” da denir. Aurora Latincede şafak anlamına gelir.
Kayıp Uzay Aracı Bulundu
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 2003 yılında Mars’ı incelemek üzere gezegenin yörüngesine Mars Express adlı bir uzay aracı yerleştirmişti. Bu araçla birlikte bir de Mars’ın yüzeyine inerek gezegeni yakından inceleyecek küçük bir sonda gönderilmişti. Beagle 2 adlı bu sonda uzay aracından başarıyla ayrılmış, ancak sonra ondan bir daha haber alınamamıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) ait Mars Reconnaissance Orbiter adlı bir başka uzay aracının çektiği fotoğrafları inceleyen araştırmacılar, Beagle 2’yi bulduklarını açıkladılar. Araç çok küçük olduğundan fotoğraflarda net olarak görünmese de tek parça halinde olduğu anlaşılıyor. Araştırmacılar fotoğraflardan aracın kapaklarından birinin tam açılmadığının anlaşıldığını belirtti. Kapak tam açılmayınca da aracın üzerindeki antenin açılmadığı, dolayısıyla da araçla iletişim kurulamadığı düşünülüyor.
Coğrafi Güzelliklerle Dolu Bir Ülke
Norveç Avrupa’nın kuzeyinde yer alıyor. Doğusunda Rusya Federasyonu, Finlandiya ve İsveç, güneyinde ve batısında Kuzey Denizi, kuzeybatısında Norveç Denizi, kuzeyindeyse Barents Denizi bulunuyor. Norveç son derece girintili çıkıntılı, çok uzun kıyılara sahip. Norveç’in fiyortlarla parçalanan kıyıları boyunca binlerce ada var. Ülkenin büyük bölümü dağlık. İç kesimlerdeki dağlar hâlâ büyük buzullarla kaplı. Dağların arasındaysa birçok plato ve göl var.
Bitkiler Neden Güneş Yanığı Olmaz?
Güneşte fazla kaldığımızda cildimizde yanıklar oluşur. Buna Güneş’ten gelen göremediğimiz bir ışık türü olan morötesi ışınımlar neden olur. Morötesi ışınımlardan giysilerimiz ya da güneş kremi yardımıyla korunabiliriz. Peki tüm gün güneş altında kalan bitkiler neden güneş yanığı olmuyor? Biliminsanları, bitkilerin salgıladıkları SİNAPAT ESTER adlı bir kimyasal madde sayesinde morötesi ışınlardan korunduklarını düşünüyordu. ABD’deki Purdue Üniversitesi’nde yapılan deneylerde bu doğrulandı. Deneyler, bitkilerin yapraklarının dış kısmında bulunan bu maddenin zararlı morötesi ışınımın neredeyse tamamını engellediğini gösterdi. Bunun da bitkilerin hücrelerinin zarar görmesini önlediği düşünülüyor. Araştırmacılar bu maddenin bitkisel kaynaklı güneş kremlerinin üretiminde kullanılabileceğini belirtiyor.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.