Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antarktikaya Hoş Geldiniz

Bilim Çocuk - Sayı 221 (Mayıs 2016)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 221 (Mayıs 2016) Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 221 (Mayıs 2016) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 221 (Mayıs 2016) kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 221 (Mayıs 2016) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlk yapay uydu olan Sputnik 1’in 1957’de uzaya fırlatılmasının ardından binlerce yapay uydu daha uzaya gönderildi.
Sayfa 16 - TÜBİTAK yayınlarıKitabı okudu
Gökcisimlerinin çevresinde belirli bir yörüngede dolanan aygıtlara yapay uydu adı verilir. Uydular hava tahminleri yapmak, radyo ve televizyon yayınlarını iletmek, bilimsel araştırmalar yapmak ve başka birçok amaçla kullanılır.
Sayfa 16 - TÜBİTAK yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Diyalektik
"Doğada hiçbir şey sabit değildir, her şey hareket halindedir."
Tübitak Yayınları
Gökkuşağını görebilmemiz için güneşin arkamızda kalması ve ufuktan en fazla 42,4 derece yüksekte olması gerekir. Bu nedenle gökkuşağı genellikle sabah ve ikindi saatlerinde görülür.
Sayfa 23 - TÜBİTAK yayınlarıKitabı okudu
Okçuluk yarışmalarını düzenlemek smacıyla 1931’de Uluslararası Okçuluk Federasyonu (FİTA) kuruldu. 1933’ten bu yana da her iki yılda bir Dünya Okçuluk Şampiyonası düzenleniyor. 1972’den bu yanaysa okçuluk dalı Yaz Olimpiyat Oyunları’nda yer alıyor.
Sayfa 37 - TÜBİTAK yayınlarıKitabı okudu
Adını İngilizcedeki “sergi” kelimesinin kısaltmasından alan EXPO, dünyanın en eski ve en büyük organizasyonlarından biri.
Sayfa 10 - TÜBİTAK yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Uzay Çöpü
Dünya’nın çevresinde yörüngede dolanan 500.000’den fazla uzay çöpü bulunuyor. Uzay çöpleri yörüngede saatte yaklaşık 28.000 kilometre hızla dolanıyor. Bir uyduya ya da uzay aracına bir uzay çöpünün bu hızla çarpması onların zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle görev sürelerini tamamlamış Dünya’ya uzak konumdaki bazı yapay uydular hurda yörüngesi adı verilen bir yörüngeye taşınır.
Güneş'e otomobil ile gitseydik? Kaç yıl sürerdi?
Biliyor musunuz, saatte 100 kilometre hızla giden bir otomobille Dünya’dan Güneş’e gitmek mümkün olsaydı bu tam 174 yıl sürerdi! Düşünsenize güneş ışığının Dünya’ya ulaşması bile 8 dakika sürüyor! Güneş bizi o kadar uzaktan ısıtıp aydınlatıyor.
Dünya Güneş'in çevresinde dolaşarak 1 yıl geçirirse ?
Tıpkı Dünya’nın Güneş’in çevresinde dolanması gibi, Güneş Sistemi de Samanyolu Gökadası’nın merkezinin çevresinde dolanır. Bir turunu yaklaşık 250 milyon yılda tamamlar! Güneş 4,5 milyar yaşında olduğuna göre bugüne kadar gökada merkezi çevresinde toplam 18 kere dolanmış olmalı.
"Gökkuşağının birçok adı var. Gökkuşağı tarih boyunca insanların dikkatini çekmiş ve çeşitli efsanelere, öykülere konu olmuş. Farklı kültürlerde gökkuşağının gökyüzüyle yeryüzü arasında bir köprü olduğuna inananlar da olmuş, gökkuşağının bittiği yerde altın olduğuna inananlar da. Gelin gökkuşağının nasıl oluştuğunu hep birlikte öğrenelim. Beyaz olarak gördüğümüz güneş ışığı aslında farklı renklerin birleşiminden oluşur. Güneş ışığını oluşturan bu renkleri bazen biz de görebiliriz. Örneğin, güneş ışınları havadan su gibi farklı bir ortama geçtiğinde onu oluşturan renkler farklı açılarla kırılır. Böylece güneş ışığı kendini oluşturan renklere ayrışır. En çok rastlanılan gökkuşağı türü birinci gökkuşağıdır. Birinci gökkuşağında renkler dıştan içe doğru kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor olarak sıralanır. Gökkuşağı yağmurlu havalarda havadaki su damlacıklarına güneş ışınlarının düşmesiyle oluşur. Su damlacığına giren güneş ışını kırılır ve renklerine ayrışır. Daha sonra su damlacığının içinde yansır ve sudan havaya geçerken tekrar kırılır."
Tübitak Yayınları - VII. Gökyüzünde renk çümbüşü gökkuşağı
Reklam
Bugüne kadar yaklaşık 6600 yapay uydu uzaya fırlatıldı. Bu uydulardan yaklaşık 3600’ü şu an yörüngede. Yörüngedeki uydulardan yaklaşık 1000’i görevine devam ediyor. Geri kalan çalışmayan uydularsa artık uzay çöpünün bir parçası haline geldi.
"Gökkuşağına ulaşmak ya da gökkuşağının altından geçmek mümkün değildir. Gökkuşağına doğru ilerlediğimizde gökkuşağının bize göre konumu değişmez. Başka birini gökkuşağının altından geçiyormuş gibi görebiliriz, ancak o kişi bunu göremez."
Tübitak Yayınları - VII. Gökyüzünde renk çümbüşü gökkuşağı
Yapay bir dağ yağmur yağmasını sağlayabilir mi?
"Arap Yarımadası gibi ekvatora yakın, düzlük bölgeler çok sıcak ve kurak bir iklime sahip. Bu bölgelerde çok az yağmur yağıyor. Bunun nedenlerinden birinin denizden gelen nemli havanın bir dağla karşılaşarak yukarı yükselememesi olduğu düşünülüyor. Birleşik Arap Emirlikleri bunu göz önünde bulundurarak yarımadada yağmur yağmasını sağlamak amacıyla yapay bir dağ inşa etmeyi planlıyor. Dağın nereye yapılacağı ve boyutlarının ne olacağıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Eğer proje hayata geçirilebilirse Basra Körfezi’nden gelen nemli hava yapay dağla karşılaşarak yükselecek ve burada soğuyup yoğunlaşacak. Böylece bulutlar oluşacak ve uçaklardan atılan çevre dostu kimyasal maddeler sayesinde de yağmur yağabilecek."
Tübitak Yayınları - I. Ne var ne yok
Bazen aynı anda iki gökkuşağı görülür. Birinci gökkuşağının yukarısında görülen ikinci gökkuşağı güneş ışınlarının farklı su damlacıklarının içinde iki defa yansımasıyla oluşur.
Sayfa 24 - TÜBİTAK yayınlarıKitabı okudu