Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sevgili Meşe Neden Adın Hep Dillerde?

Bilim Çocuk - Sayı 237 (Eylül 2017)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 237 (Eylül 2017) Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 237 (Eylül 2017) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 237 (Eylül 2017) kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 237 (Eylül 2017) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Balmumu Güvesi Larvaları Plastik Atık Sorununa Çözüm Olabilir
İspanya ve ABD’den bir grup araştırmacı, balmumu güvesi larvalarıyla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmacılar yüz balmumu güvesi larvasını polietilen plastikten bir market poşetine koyup on iki saat beklediler. Sürenin sonunda larvaların plastik poşetin yaklaşık yüzde üçünü yediğini gördüler. Araştırmacılar yüz larvanın plastik bir poşeti yaklaşık bir ayda tamamen yok edeceği sonucuna ulaştılar. Bir plastik poşetin doğada tamamen yok olmasıysa yıllar sürüyor. Balmumu güvesi larvalarının salgıladığı enzimin plastik atık sorununa çözüm olabileceği düşünülüyor.
Ülkemizde iki farklı sincap türü yaşar. Anadolu sincabı ve kızıl sincap
Reklam
Denizlerdeki Plastikler Hayvanlara Besin Gibi Kokuyor
ABD’deki Kaliforniya Üniversitesinden bir grup bilim insanı balıkların, su kuşlarının ve diğer bazı canlıların neden plastikleri yeme eğilimde olduklarını araştırdı. Yapılan bu araştırmada denizdeki plastiklerin kokusunun hamsileri nasıl etkilediğine bakıldı. Bunun için bir miktar tuzlu su karışımının içine küçük plastik parçaları, bir diğer tuzlu su karışımının içineyse küçük deniz kabukluları koyup bir süre beklediler. Daha sonra bu karışımları hamsilerin içinde bulunduğu bir su tankına boşalttılar. Bunun sonucunda deniz ve okyanuslardaki plastiklerin tuzlu suda beklediklerinde ve çözünmeye başladıklarında bazı deniz kabuklularının kokusuna benzer bir koku yaydıkları ortaya çıktı. Balıklar besin değeri olmayan, hatta zehirli olan bu maddeleri yediklerinde büyüyüp gelişemiyor. Bu da tüm besin zincirini yani onlarla beslenen diğer hayvanları da etkiliyor.
Birden fazla kalbi olan canlı var mıdır?
Ahtapot ve mürekkep balığı gibi bazı kafadan bacaklıların üç kalbi bulunur. Bu hayvanların vücutlarına kan pompalayan kalplerinin yanı sıra, solungaçlarına kan pompalayan iki de solungaç kalpleri vardır. Bir istiridye türünün de biri ana, diğer ikisi yardımcı olmak üzere üç kalbi bulunur. Ayrıca toprak solucanlarının da yay şeklinde kalp benzeri yapıları vardır. Sayısı birden çok olan bu yapılar kan damarlarını sıkıştırarak kanın toprak solucanlarının vücutlarında dolaşmasını sağlar. Bu canlıların yanı sıra yuvarlak ağızlı asalak balığın da beş kalbi vardır. Bunların biri ana, ikisi yardımcı kalp olarak görev yapar. Kalan iki kalpten biri karaciğere, diğeriyse balığın kuyruk kısmına doğru kan pompalar.
Herbaryum nedir?
Herbaryum, bilimsel araştırmalar için bitkilerin parça ya da bütün halde kurutulup saklandığı özel bir yer. Peki neden bitkiler bu şekilde saklanmaya başlanmış? Elbette sınıflandırma yapabilmek için. Düşünsenize yüz binlerce bitki türü var! Bu bitkiler sınıflandırılmasa neyin ne olduğunu nasıl bilecektik? Herbaryumları bir tür bitki kütüphanesi olarak düşünebilirsiniz. Araştırmacılar herbaryumlarda bu bitkileri inceler, birbiriyle karşılaştırır, yeni türler bulur, bir bölgenin bitki örtüsünü ve iklimini inceler.
Yanağına hafifçe dokunulduğunda bebek, başını dokunulan tarafa doğru çevirir ve ağzını açar. Bu, bebeklerin meme emmelerini sağlayan bir reflekstir. Bu refleks bebek dört aylık olana dek sürer.
Reklam
Neden Dünyanın En Hızlı Hayvanları Orta Büyüklüktekiler?
Büyük hayvanların daha uzun bacakları, daha büyük yüzgeçleri ya da kanatları olur. Ancak gerçekte orta büyüklükteki hayvanlar çok daha hızlıdır. ABD’deki Yale Üniversitesinden bir grup araştırmacı, orta büyüklükteki hayvanların en hızlı hayvanlar olmalarının nedenini ortaya çıkardı. Araştırmacılar yaklaşık beş yüz farklı hayvan türünü incelediler. Sonuçlar büyük hayvanların kütlelerinin fazla olmasından dolayı hızlanmak için daha uzun süreye ihtiyacı olduklarını ve bu sürede de enerjilerinin tükendiğini gösterdi. Bu durum da büyük hayvanların yalnızca bir saniyede hızlanabilen çitalar gibi orta büyüklükteki hayvanların gerisinde kalmasına neden oluyor.
Pavlov, 1849-1936 yılları arasında yaşamış bir Rus bilim insanı. Küçük yaşlardan itibaren bilimsel araştırmalara büyük bir ilgisi olan Pavlov, ailesinin de desteğiyle doğa bilimleri alanında üniversite eğitimi aldı. Daha sonra fizyolojiye olan ilgisi nedeniyle tıp eğitimi alan Pavlov, küçük bir laboratuvar kurup çalışmalarına başladı