Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yaşasın İlkbahar Keşifleri

Bilim Çocuk - Sayı 244 (Nisan 2018)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 244 (Nisan 2018) Gönderileri

Bilim Çocuk - Sayı 244 (Nisan 2018) kitaplarını, Bilim Çocuk - Sayı 244 (Nisan 2018) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 244 (Nisan 2018) yazarlarını, Bilim Çocuk - Sayı 244 (Nisan 2018) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kaşıkların iç tarafı bizi neden baş aşağı gösterir?
Kaşıklar genellikle parlatılmış metalden yapılır ve yüzeyleri küreseldir. Bunun sonucunda kaşıkların iç yüzeyleri çukur ayna özelliği gösterir. Düz aynalardan farklı olarak çukur aynada oluşan görüntü düz de baş aşağı da olabilir. Bu durum nesnenin, aynanın odak noktasına olan uzaklığına bağlı olarak değişir. Çukur aynanın odak noktasından uzak olan nesnelerin görüntüsü baş aşağı şekilde oluşur. Bir kaşığa baktığımızda gözümüz odak noktasından uzakta olur. Bu nedenle kaşıkların iç tarafında oluşan görüntümüz ters olur.
Kunduzların dişleri, yapısında bulunan demir nedeniyle turuncudur.
Reklam
Kolombiya, kelebek ve kuş türü çeşitliliği açısından dünya birincisi. Yalnızca Kolombiya’da yaşayan yani bu ülkeye endemik olan bilinen yetmiş üç kuş türü var. Ayrıca Kuzey Amerika’dan göç eden kuşlar da kışı burada geçiriyor.
Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika’nın kuzeybatısında bulunan bir ülke. Hem Büyük Okyanus’a, hem de Atlas Okyanusu’ndaki Karayip Denizi’ne kıyısı var. And Dağları’nın bir kısmı ve Amazon Yağmur Ormanları’nın yaklaşık yüzde onu burada bulunuyor. Ormanlar Kolombiya’nın yaklaşık üçte birini kaplıyor. Kolombiya dünyanın en çok yağış alan ülkelerinden biri.
Sudan’dan Kötü Haber
Dünyanın bilinen son erkek kuzey beyaz gergedanı Sudan, 19 Mart’ta öldü. Sudan yaşlı bir gergedandı ve bacağındaki enfeksiyon nedeniyle bir süredir hastaydı. Sudan’ın ölmesiyle dünyada yalnızca iki kuzey beyaz gergedanı kaldı. Üstelik bu gergedanların ikisi de dişi. Kenya’daki bir veteriner ekibi Sudan’ı ve tükenmek üzere olan türünü korumak için uzun yıllardır çalışıyorlardı. Yakın gelecekte Sudan’dan alınan üreme hücreleri kullanılarak türün çoğaltılması için denemeler yapılacak.
64 syf.
7/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Dergi bu sayı da sizi sizi Louis Braille ile tanıştırıyor. Kitap okumayı seven Braille, kendisi gibi görme engelliler için hâlihazırda var olanlardan daha kullanışlı bir alfabe geliştirmek için çalışmış ve bunu başarmış. Bu sayede okumak ve yazmak kolaylaştı. Ayrıca semboller sayfalarda daha az yer kaplamaya başladı. Böylece görme engelliler için daha çok kitap basılabildi. Braille yazı sistemi zamanla tüm dünyada benimsendi ve hızla yayıldı. Günümüzde kullanılan altı noktalı Braille yazı sistemi işte bu şekilde ortaya çıktı. Dilerseniz siz de Braille yazı sistemini öğrenebilirsiniz.
Bilim Çocuk - Sayı 244 (Nisan 2018)
Bilim Çocuk - Sayı 244 (Nisan 2018)Bilim Çocuk Dergisi · Tübitak Yayınları · 201814 okunma