Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilim Çocuk - Sayı 251 (Kasım 2018)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 251 (Kasım 2018) Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 251 (Kasım 2018) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 251 (Kasım 2018) kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 251 (Kasım 2018) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Plastik Kirliliğine Karşı Üretilen Biyoplastik
Dünyadaki plastik kirliliğini azaltmaya yönelik çalışmalar sonucunda bulunan yeni bir tür biyoplastik, Londra Tasarım Festivali’nde tanıtıldı. Mısır nişastası, şeker ve yemeklik yağdan üretilen, tamamen doğal bu maddeyi balıklar bile yiyebiliyor. Plastik benzeri bu dayanıklı ve doğada çözünebilir maddeye farklı tekniklerle şekil verilebiliyor. Bu maddeden yapılan ürünler on beş yıl boyunca sağlam kalabiliyor ve 100 derece üzerindeki sıcaklıklara dayanabiliyor. Pipet, tabak, poşet, su şişesi gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin üretiminde bu maddenin kullanılmasının çevre kirliliğini önemli ölçüde azaltacağı düşünülüyor
Dünyadaki gıdaların yaklaşık üçte biri çeşitli nedenlerle atılıyor. Örneğin fabrikalarda üretilen şekli bozuk ya da istenen boyutta olmayan yiyecekler, zamanında tüketilmeyip çürüyen meyve ve sebzeler, evlerimizde ve lokantalarda artan yiyecekler hep çöpe gidiyor. Bu da yılda yaklaşık 1,6 milyar ton gıda demek. Dünyada artan nüfusun daha çok yiyeceğe ihtiyaç duyduğu düşünülürse gıdaları değerlendirmek için bu iyi bir yol olabilir.
Reklam
Müslümanların Avrupayı' kağıt ile tanıştırması
Kâğıt daha sonra yine Müslümanlar aracılığıyla İspanya’ya taşındı ve Avrupa kâğıtla tanıştı. 1100 tarihinde İtalya Avrupa’nın kâğıt merkezi hâline gelmişti. 1843’te Alman buluşçu Friedrich Keller odunları öğüterek kâğıt hamuruna dönüştüren bir makine geliştirdi. Böylece kâğıt makinesi sayesinde daha ince, daha büyük ve sağlam kâğıtlar üretildi.
Teknolojik gelişmelerde Finlandiya bazı alanlarda öncü olmuştur. Örneğin Linux işletim sistemi Finlandiyalı Linus Torvalds tarafından oluşturulmuştur. Dünyadaki ilk kablosuz telefon araması Fin mobil ağından yapılmıştır. Pek çoğunuzun bildiği ve oynadığı bazı bilgisayar oyunları da bu ülkedeki insanlar tarafından üretilmiştir. Kısa mesaj olarak bilinen SMS’in mucidi mühendis Matti Makkonen de Finlandiyalıdır. 1984 yılında kısa mesaj kavramını ilk o ortaya atmıştır.
Kış aylarında Finlandiya çoğunlukla karanlıktır, çünkü Güneş sabah geç saatlerde doğar ve öğleden sonra hemen batar. Ülkenin kuzeyinde, Kuzey Kutbu’na daha yakın olan bölümde kış aylarında Güneş haftalarca hiç doğmaz. Yaz gelince bu durum tam tersine döner. Yaz akşamları ve gecelerin de büyük kısmı aydınlık olur, Güneş erkenden doğar ve çok geç batar. Hatta yazın başında ülkenin kuzeyinde haftalarca hiç batmaz.
Finlandiya’da her yıl Restoran Günü adında bir yemek karnavalı düzenlenir. Bu karnavalda isteyen herkes dört gün boyunca kendi bahçesinde ya da sokakta bir restoran kurup kendi yemeklerini satabilir.
Reklam
Bir ton kullanılmış beyaz kâğıt geri dönüştürülürse on altı ağacın kesilmesi önlenebilir.
Güneş’in kışın haftalarca hiç doğmadığı, yazın haftalarca hiç batmadığı, Avrupa’nın en soğuk ülkelerinden birisidir Finlandiya. Yaklaşık üçte biri Kuzey Kutup Bölgesi’ndedir ve nüfusun büyük çoğunluğu ülkenin güneyinde ve başkent Helsinki’de yaşar.
Neden bazı ağaçlar hep yeşildir?
Bitkiler, besin, enerji ve su gereksinimlerini azaltmak amacıyla yapraklarını döker. Ancak hangi bitkinin ne zaman yaprak dökeceği bitkinin kalıtsal özelliklerine ve çevre koşullarına bağlıdır. Bazı ağaçlar sonbaharda yapraklarının hepsini döker. Bazılarıysa yıl boyunca yapraklarını yeniler yani yapraklarının bir bölümünü döker ve yeni yapraklar çıkarır. Yapraklarını yenileyen bu ağaçlar yapraklarının hepsini aynı anda dökmediği için hep yeşil görünür.