Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Çocuk - Sayı 266 (Şubat 2020)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 266 (Şubat 2020) Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 266 (Şubat 2020) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 266 (Şubat 2020) kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 266 (Şubat 2020) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Peynir Altı Suyundan Yenilebilir Ambalaj Yapıldı
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya ve öğrencileri, biyoplastik alanında yapılan çalışmalara bir yenisini ekledi. Biyoplastikler, bitkisel yağlar ya da mikroorganizmalar gibi yenilenebilir biyolojik kaynaklardan elde edilen plastiklerdir. Altınkaya ve ekibi de, peynir altı suyu tozunu ve mısır proteinini birleştirerek esnek, dayanıklı ve yenilebilir bir biyoplastik ambalaj geliştirdi. Uluslararası kuruluşların yaptığı testleri başarıyla geçen ürün, patentle koruma altına da alındı. Altınkaya, doğaya zarar veren petrol bazlı plastik ürünlere alternatif olması bakımından bu yeni ambalajın büyük önem taşıdığını belirtti.
küf mantarı bir besinin yalnızca bir bölümünde oluşmuş olsa bile o besinin hiçbir bölümünün tüketilmemesi gerekir.
Reklam
İngiliz bilim insanı Alexander Fleming, 1928 yılında, Penicillium notatum adı verilen küf mantarında bakterileri yok edebilen bir madde olduğunu bulmuş ve bu maddeyi ayrıştırabilmiştir. Fleming’den yıllar sonraysa, antibiyotik olarak kullanılan penisilin geliştirilmiştir. Günümüzde de bazı küf mantarları laboratuvar ortamında üretilerek ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Yalnızca Denizli’de Yetişen Yeni Bir Bitki: Denizli Yünlü Gelini
Denizli’nin Çameli ilçesinde daha önce başka bir yerde görülmeyen bir bitki keşfedildi. Denizli yünlü gelini adı verilen ve ‘‘rindera’’ türüne ait bu endemik bitkiyi orman mühendisi Rasim Çetiner tespit etti ve fotoğrafladı. Çetiner daha sonra bitkiyle ilgili bilgileri Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım’a ulaştırdı. Doç. Dr. Hasan Yıldırım da Denizli yünlü geliniyle ilgili bir makale yazdı. Makale, uluslararası bilimsel bir dergide yayımlandı. Bitkinin bilimsel adıysa “Rindera cetineri” olarak belirlendi. Yıldırım, bu bitkinin de diğer bazı rindera türleri gibi insan sağlığına faydalı bir kimyasal içerip içermediğini anlamak üzere çalışmalar yapılacağını da açıkladı.
Tokyo Skytree şu an dünyanın en yüksek kulesi. 634 metre yüksekliğindeki kule Japonya’nın başkenti Tokyo’da yer alıyor.
Karpov ve Kasparov Rekabeti
Anatoly Karpov, 1975-1985 yılları arası dünya satranç şampiyonu oldu. Unvanını 1985’te Garry Kasparov’a yenilerek kaybetti. Garry Kasparov, dünya satranç şampiyonu unvanını 1985-2000 yılları arasında korumayı başardı. Karpov ve Kasparov 1984’ten 1990’a kadar dört kez karşılaştı. İlk karşılaşmaları 1984 yılında Dünya Satranç Şampiyonluğu maçında oldu. Bu maçta iki oyuncu da çok iyi oynadı. Ancak her iki oyuncu da birbirine üstünlük sağlayamadığından, galip belirlenmeden maç sonlandırıldı. Bir Dünya Şampiyonluğu maçı ilk defa sonuç elde edilemeden sonlanmış oldu. Sonraki yıl maç tekrar edildi ve Kasparov, Karpov’u yenerek, 22 yaşında en genç dünya satranç şampiyonu unvanını elde etti. Karpov ve Kasparov 25 yıl sonra, 2009’da özel bir maç için tekrar karşı karşıya geldi. Kasparov “büyük ustam” dediği Karpov’u yenerek, bu maçı da kazanmayı başardı.
Reklam
Örümcekler nasıl ağ yapar?
Örümceklerin pek çoğunun karnının altında iplik üretmeye yarayan bezler vardır. Bu bezlerden, kimyasal bir sıvı salgılanır. Örümcekler iplik üretmek istediğinde vücutlarından çıkardıkları bu sıvıyı bacaklarıyla çekiştirir. Böylece kullanacakları ipek ipliği oluştururlar. Örümcekler ipliklerini ağ örmek, avlarını sarmak, havada süzülerek yer değiştirmek, havada asılı kalmak ve yavrularını korumak için yuva yapmak gibi farklı amaçlarla kullanır. Bu ipliklerin kalınlığını ve yapışkanlığını da kullanım amaçlarına göre değiştirirler. Çok ince, hafif ve esnek olan bu iplikler aynı zamanda çok da dayanıklıdır.
Küf bir mantar türüdür. Diğer pek çok mantar türü gibi sıcak ve nemli ortamlarda oluşur. Açıkta bıraktığımız ekmek, meyve, sebze ya da son kullanım tarihi geçen paketli gıdalar bir süre sonra küflenir. Bu küflenme, küf mantarının, oluştuğu besin üzerindeki ayrıştırma ve besin arama sürecinin bir sonucudur.
Uzayda Pişirilen İlk Yiyecek
ABD’li astronot Christina Koch ve İtalyan astronot Luca Parmitano Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çikolata parçalı kurabiye pişirdi. Bunu yapabilmek için Zero G adı verilen sıfır yer çekimli uzay fırınını kullandılar. Dünya’da pişmesi 20 dakika kadar süren kurabiyelerin Zero G’de yaklaşık 2 saat kalması gerekti. Pişirilen beş kurabiyenin üçü SpaceX’in Dragon kapsülüyle Dünya’ya gönderildi. Bu kurabiyeler ABD’nin Houston kentinde donmuş bir şekilde muhafaza ediliyor. Bu çalışmayla, astronotların uzaydaki yiyecek gereksinimlerini karşılamak konusunda büyük bir adım atılmış oldu!