Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021) Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021) kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kuş Sesleri Daha İyi Hissetmemizi Sağlıyor
Doğada zaman geçirmenin rahatlamamız ve iyi hissetmemiz için önemi olduğunu söyleyen pek çok bilimsel çalışma var. Ancak bu konunun nedenlerini araştıran çalışmaların sayısı o kadar da fazla değil. ABD'de bulunan California Polytechnic State Üniversitesinden bilim insanları işte bu nedenleri araştırmak için bilimsel bir çalışma yaptı. Araştırmayı gerçekleştirebilmek için, insanların yürüyüş yapmayı tercih ettiği açık bir alana hoparlörler yerleştirildi. Alanın bir kısmına hoparlörlerden çok sayıda kuş türünün sesi verildi. Bir kısmına daha az sayıdaki kuş türünün sesi verildi. Bir kısmınaysa hiçbir kuş sesi vermedi. Ardından yürüyüş yapan insanların görüşleri alındı. Kuş seslerini duyarak yürüyüş yapan insanlar, hiç kuş sesi verilmeyen kısımda yürüyüş yapan insanlara göre kendilerini daha iyi fazla kuş türünün sesini duyan insanlar da bundan memnun olduklarını söylediler. Bu çalışmayla, doğadaki kuş seslerinin kendimizi iyi hissetmemizde etkili olduğu anlaşıldı.
Sayfa 5 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Yaban hayatı biyologları, doğal yaşam alanlarındaki çeşitli hayvanların davranışlarını ve yaşam alanlarını inceleyen bilim insanlarıdır. Belirli yaşam alanlarındaki canlıları, bu canlıların o yaşam alanlarındaki rolünü ve insanlarla olan etkileşimlerini araştırırlar. Böylece belirli bir canlı türü hakkında bilgimiz artar ve insanların o canlı türüne etkisi anlaşılır. Kısacası çevremizi ve canlıları korumak ve dünyayı bizimle paylaşan diğer canlılar hakkında bilgimizi derinleştirmek için yaban hayatı biyologlarının yaptığı işler oldukça önemlidir. (...) Yaban hayatı biyologları belirli alanlarda uzmanlaşır. Örneğin ornitologlar kuşları, entomologlar böcekleri, araknologlar örümcekleri, akrepleri ve yalancı akrepleri; herpetologlar sürüngenleri ve amfibileri, ihtiyologlar balıkları, mammaloglar memeli hayvanları araştırır.
Sayfa 24 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Reklam
Güneş Sistemi dışından gelen koyu renkli ve isli yapıdaki göktaşlarının bombardımanına maruz kalan uydu ya da buz parçacıkları bu etkiyle kararmaya başlar. Bu da Satürn'ün görünen halkalarının parlaklığı açısından değerlendirince onların henüz kirlenmemiş parçacıklardan oluştuğu, yani Satürn'ün halkalarının genç halkalar olduğu anlamına gelir. Satürn'ün tersine Uranüs ve Neptün'ün koyu renkli halkaları biraz da bu nedenle daha zor gözlemlenmektedir.
Sayfa 22 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Dış gezegenler olarak adlandırılan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün, bu sıralamayla Güneş Sistemimizde en dışta yer alır. Bu gezegenlerin çekirdekleri sıvı ya da katı maddeden oluşmuş olsa da büyük bölümleri hidrojen ve helyum gibi çeşitli gazlardan oluşur. Bu nedenle “gaz devleri” olarak bilinirler. Uranüs ve Neptün ise içerdikleri buz kütlelerinden dolayı kimi zaman “buz devleri” olarak da adlandırılır.
Sayfa 18 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Kalori
Kalori, tükettiğimiz besinlerin enerji değerlerini belirlememizi sağlayan bir ölçü birimidir. Yani besinlerden aldığımız enerji miktarını kalori olarak tanımlarız. Ayrıca ne kadar enerji harcadığını da yine kalori olarak hesaplarız. Aslında besinlerden aldığımız enerji söz konusu olduğunda, Uluslararası Birim Sistemi'nde besin enerjisi birimi olarak kilojoule kullanılır. Bu nedenle pek çok ülkede besinlerin enerji değeri kilojoule olarak hesaplanır. Buna rağmen, çoğunlukla kullanılan birim kaloridir. Paketli gıda ürünlerinin üzerinde de genelde her ikisini birden görürsünüz: Kilojoule (kJ) ve kilokalori (kcal). 1 kilokalori 1000 kalori değerindedir ve "C" olarak da gösterilir. Beslenirken kalori hesabı yapılabilmesini ve o besinin kalori değerinin başka besinlerin kalori değeriyle karşılaştırılmasını kolaylaştırmak için genelde ürünlerin 100 gramının kaç kilokalorilik enerji verdiği yazılır.
Sayfa 43 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Uranüs
Güneş'e en uzak olan gezegen olmamasına rağmen Güneş Sistemi'ndeki en soğuk gezegen. Atmosferinde şiddetli hava olayları gerçekleşmez. Uranüs'ün kendi çevresindeki dönme ekseni, Güneş çevresindeki dolanma eksenine neredeyse diktir. Bu yüzden kutupların biri doğrudan güneş ışığı alırken diğer kutupta dondurucu ve karanlık kış mevsimi yaşanır.
Sayfa 21 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Reklam
Neptün
Güneş Sistemi'nde Güneş'e en uzak olan gezegen. Sıcak çekirdeği nedeniyle atmosferinde şiddetli fırtınalar gerçekleşir. Neptün, Uranüs'ten sonraki en soğuk gezegen.
Sayfa 22 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Tayabusa-2 Dünya'ya Geri Döndü
Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen ve 2014 yılında Tanegashima Uzay Merkezinden fırlatılan Hayabusa-2 adlı uzay aracı, keşif için Ryugu adlı göktaşına gönderilmişti. Hayabusa-2, yaklaşık bir kilometre çapa sahip ve Dünya'ya uzaklığı 300 milyon kilometre olan bu göktaşından topladığı örnekleri 5 Aralık 2020 tarihinde Dünya'ya getirdi. Araştırmacılar, bu örnekleri inceleyerek sonuçları paylaşmak için çalışmalara başladı Örneklerin, Güneş Sistemi'nin ve Dünya'nın oluşumu hakkında fikir vereceği düşünülüyor.
Sayfa 7 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Havadaki Karbondioksidi Jet Yakıtına Dönüştüren Teknoloji
İngiltere'de bulunan Oxford Üniversitesinden bilim insanları havadaki karbondioksidi jet yakıtına dönüştüren çevreci bir teknoloji geliştirdi. Araştırmacılar, havadaki karbondioksidi sıvı höldeki bir yakıta dönüştürebilmek için içerisinde sitrik asit, hidrojen, manganez ve potasyum bulunan demir bazlı katolizörleri* 350 santigrat derecede ısıttı. Bu işlem, karbondioksidi oluşturan karbon atomlarının oksijen atomlarından ayrılmasını ve ortamdaki hidrojen atomlarıyla bağlanmasını sağladı. Böylece jet yakıtı olarak kullanılabilecek hidrokarbon molekülleri oluştu. Araştırmacılar bir sonraki aşamada, elde edilen yakıtı uçaklarda kullanılması amacıyla piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu teknoloji sayesinde uçaklar için yer altından yakıt çıkarmak gerekmeyeceği gibi karbon salımının da önüne geçilebilecek.
Sayfa 7 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Kakao
Günümüzde genellikle toz hâlinde tüketilen ve çikolata yapımında kullanılan kakaonun tarihi bundan yüzlerce yıl önce Orta Amerika'da yaşamış olan Olmekler, Mayalar ve Aztekler'e dayanır. Kakao ağacı yetiştiriciliği yapan ilk uygarlığın Ölmekler olduğu düşünülmekte ancak Olmeklerin kakaoyu nasıl tükettikleri kesin olarak bilinmemektedir.
Sayfa 32 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
40 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.