Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021) Sözleri ve Alıntıları

Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021) kitap alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 277 (Ocak 2021) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Günümüzde genellikle toz hâlinde tüketilen ve çikolata yapımında kullanılan kakaonun tarihi bundan yüzlerce yıl önce Orta Amerika'da yaşamış olan Olmekler, Mayalar ve Aztekler'e dayanır."
Uranüs
Uranüs'ün toplamda 13 halkası var. Gezegene yakın halkaların çarpışan ve parçalanan küçük uyduların kalıntılarından oluştuğu düşünülür. Orta kısımda kalan kırmızımsı halkanın, halka içinde yer alan küçük uyduların çarpışmasıyla açığa çıkan kaya ve toz parçalarından oluştuğu sanılır. Dışta yer alan parlak buz kristallerinden oluşmuş mavimsi halkanınsa halkaya yakın bir uydudan gelen buz parçalarından oluştuğu düşünülür.
Sayfa 21 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Reklam
"Beyaz çikolatada kakao katı maddesi olmadığından bazı çikolata ustaları beyaz çikolatayı çikolata olarak kabul etmez."
Kakao
Günümüzde genellikle toz hâlinde tüketilen ve çikolata yapımında kullanılan kakaonun tarihi bundan yüzlerce yıl önce Orta Amerika'da yaşamış olan Olmekler, Mayalar ve Aztekler'e dayanır. Kakao ağacı yetiştiriciliği yapan ilk uygarlığın Ölmekler olduğu düşünülmekte ancak Olmeklerin kakaoyu nasıl tükettikleri kesin olarak bilinmemektedir.
Sayfa 32 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Çikolata lezzetinin tam olarak ne zaman keşfedildiği bilinmese de kakaoyu tükettikleri bilinen Olmeklerin, Mayaların ve Azteklerin bu konuda öncü olduğu kabul edilir. Ancak içecek yapmak için katı çikolata satışı yapan ilk dükkan 1600'lü yıllarda İngiltere'de açılmıştır.
Sayfa 37 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Kakao ağacı
Kakao ağacı genellikle 4. ya da 5. yılında ilk meyvelerini verir. Ağacın dallarının yanı sıra gövdesinde de gelişebilen meyvelerin rengi, ağacın türüne göre, sarıdan kahverengi tonlarına kadar değişiklik gösterebilir. Bir ağaç yılda ortalama 70'e yakın meyve verir. Oval biçimli meyvelerin boyu 35 santimetreye, genişliğiyse 12 santimetreye kadar ulaşabilir.
Sayfa 34 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Reklam
Neptün
1984 yılında Neptün'ün arkasındaki yıldızların ışığını engelleyen bir şey olduğu tespit edildi. Bu, gezegenin halkalarının varlığını ortaya koyan ilk gözlem oldu. Uranüs'ün halkalarının keşfinden sonra Neptün'e ilerleyen Voyager 2 uzay aracı, 1989 yılında bu halkaların varlığını doğruladı.
Sayfa 22 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Uranüs
1977 yılında Uranüs, bir yıldızın önünden geçerken yıldızın yaydığı ışınların titreştiği fark edildi. Bunun sonucunda Uranüs'ün bilinen ilk halkaları rastlantısal bir biçimde keşfedilmiş oldu. 1986 yılında keşif için gönderilen Voyager 2 uzay aracı ve 2003-2005 yıllarında Hubble Uzay Teleskobu sayesinde geriye kalan tüm halkaları da keşfedildi.
Sayfa 21 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Jüpiter
Satürn'ün halkalarının nasıl oluştuğu kesin olarak bilinmese de uydularının oluşumu sürecinde ortaya çıktıkları tahmin edilir. Uydular oluşurken gezegenin güçlü kütleçekim etkisiyle uydu üzerinde göçüklerin oluşması ve uydulardan parçaların kopması sonucunda ortaya çıkan kalıntılarından gezegenin halkalarının oluştuğu düşünülür.
Sayfa 20 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
Jüpiter
Araştırmalara göre gezegenin uydularına çarpan göktaşları, bu uydulardan toz parçacıklarının saçılmasına neden oldu. Saçılan bu tozlar tıpkı uydular gibi gezegenin çevresinde bir yörüngeye oturdu. Bunun sonucunda da halkalar oluştu. Bu halkalara zaman zaman uydulardan açığa çıkan toz parçacıklarının eklendiği de ortaya çıkarıldı.
Sayfa 19 - Tübitak, Ocak 2021Kitabı okudu
40 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.