Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ile Felsefe Arasındaki Bağ

Bilim Felsefesi

Philipp Frank

Bilim Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Bilim Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Bilim Felsefesi kitap alıntılarını, Bilim Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Beatrice Dante’yi ay küresinin girişinde karşılamıştı; ve şair bize yedi âlemi anlattı.
Maddenin dalga kuramının babası de Broglie şöyle diyor: ''19. yüzyılda bilim insanları ve felsefeciler arasında bir ayrılık belirdi. Bilimciler felsefi spekülasyonlara kuşkuyla yaklaşmaya başladılar. Bunların çoğunlukla kesin ifadelerden yoksun olduklarını, çözümsüz ve boş meselelerle uğraştıklarını düşündüler. Buna karşılık filozoflar da, sonuçlarını sığ bulduklarından, artık bilimlerle ilgilenmiyorlardı. Gel gör ki bu ayrım hem filozofları hem de bilim insanlarını zarara uğrattı.''
Reklam
...20. yüzyıl bilimini ye­terince anlamak isteyen bir kişi az denemeyecek miktardaki felsefi düşünceyi kavramak zorundadır.
Aslına bakarsanız, bilimdeki büyük ge­lişmeler, sınır duvarlarını yıkmakla ortaya çıkmış ve anlam ile temeli önemsememek yalnızca gelişmeden yoksun zaman­larda hüküm sürmüştür.
Her şey bir heves, hesaplanabilir dünya hesaplanamaz hale geldi. -Bernard Shaw-
Say
Şöyle bir deyiş vardır: "Bilim insanı azla ilgili çok bilir, filozof çokla ilgili az bilir."
Say yayınları
Reklam
Görelilik kuramına göre, madde ve hareketleri yok olursa geriye ne uzay kalır, ne de zaman. -Einstein-
Say
Hakiki bilim bize düşmanı yenmek için silah üretebileceğimiz teknik araçları verir; bilimin felsefi yorumu ise insanın silahları gerçekten kullanabilmesi için yol gösterir.
Güneş'in, gezegenlerin ve kuyrukluyıldızların bu en güzel sistemi, ancak zeki ve güçlü bir Varlık'ın düşünce ve hükmüyle meydana gelebilir. -Newton-
Say
Bilim bir dedektif hikâyesi gibidir. Bütün olgular belirli bir hipotezi destekler ama sonunda bambaşka bir hipotez doğru çıkabilir.
Say yayınları
Reklam
Doğal bir nesnenin, bir taşın, bir hayvanın veya bir insanın özünden söz edebilmek ancak yaratıcılarının onları yaratmakta kesin bir amacı olduğunu varsaymakla olur.
Say yayınları
Bilimin yalnızca kendisini değil, aynı zamanda uygarlığımızdaki yerini, etikle, politi­kayla ve dinle ilişkisini anlamak için doğa bilimlerini, felsefe­yi ve beşeri bilimleri kapsayan tutarlı bir kavramlar sistemine ihtiyaç vardır.
"Bilimi uygulamakta şaşırtıcı bir şekilde maharetli olan bir neslin onu anlamakta bir o kadar aciz olması üzerine araştırma yap­mayı kendime iş edindim. Ve bu konuda sizlere sunmak istedi­ğim teze göre, bilimin bugün kendini içinde bulduğu çekingen olmayan ve kendiliğinden işleyen durumunun kaynağı, tarihi boyunca bilimsel hareketle birlikte çalışan ve eleştirinin çok eski zamanlardan beri edebiyat için oynadığ ı rolü veya en azından rollerden birini oynayan eleştirel bir okulun eksikliğidir."
Prens Louis de Broglie
19. yüzyılda bilim insanları ve felsefeciler arasında bir ayrılık belirdi. Bilimciler felsefi spekülasyonlara kuşkuyla yaklaşmaya başladılar. Bunların çoğunlukla kesin ifadelerden yoksun olduk­larını, çözümsüz ve boş meselelerle uğraştıklarını düşündüler. Buna karşılık filozoflar da, sonuçlarını sığ bulduklarından, artık bilimlerle ilgilenmiyorlardı. Gel gör ki bu ayrım hem filozofları hem de bilim insanlarını zarara uğrattı.
Teolojik kavramlar ortakgörü deneyimlerine çok yakındır. Dünyanın tanrılar tarafından yaratılmasını bir saatçinin saat yapmasına benzer şekilde yorumlarlar. Daha sonra göreceğiz ki bu tür bir analoji bilimin her türlü metafiziksel yorumunun temeli olmuştur.
Sayfa 29 - bilimi felsefeye bağlayan zincir/betimleme yolları
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.