Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Galileo,Tycho, Brahe, Kepler

Bilim Şehitleri

David Brewster

Bilim Şehitleri Sözleri ve Alıntıları

Bilim Şehitleri sözleri ve alıntılarını, Bilim Şehitleri kitap alıntılarını, Bilim Şehitleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan doğası en karanlık rengini dışa vurur ve bu melankolik resmi incelerken dinin mi yoksa felsefenin mi daha çok alçaldığına karar vermek güçleşir.
Eğer yeni ve şaşkınlık uyandıran fikirler halkın yüzüne çarpılırsa,bir zafer edasıyla halkı aşağılayarak dile getirilirlerse ya da doğru bilinen yanlışlar hor görülürse,gerçeğin çekiciliği,bu fikirlerin yayılırken yarattıkları garez duygusunda kaybolur.
Reklam
"İnsanlar derinlere kök salmış ve eskiden beri doğru kabul edilen yanlışlara bağlı kaldıkları için inatçı sayılmazlar, ya da yeni keşfedilen gerçekleri yavaş kavramaları onları akılsız yapmaz."
Sayfa 12 - İlya Yayınevi
Galileo’nun fikrine göre, ayın yüzeyindeki düzensizlikler ilahi gücün bir kanıtıydı.
Bu nedenle Kepler büyük bir üzüntüyle kendine sordu; "Düzlem şekillerin üç boyutlu yörüngelerle ne ilgisi olabilir? Üç boyutlu cisimler üç boyutlu yörüngeler için kullanılmalıdır."
Tanrı'nın bu üç filozofa bahşettiği yetenek hiç de azımsanacak boyutta değildi. Tycho, en büyük ve en iyi gözlem aletleri ile yaptığı bir dizi doğru gözlem ile modern gökbilimin temelini atacaktı. Kendisinden önce gelenlerin gözlemlerinden yola çıkarak gezegenlerin yörüngeleri ile ilgili yasaları belirlemek onuru ise Kepler'in olacaktı. Bu arada Galileo ise, teleskopu ile yeni göksel cisimler ve yeni dünya sistemleri bulma şerefine nail olacaktı.
Reklam
O dönemde bu alete, Galileo'nun tüpü, çift gözlük camı, silindir ya da gövde gibi isimler veriliyordu; zira Demisiano henüz bu alete teleskop ismini vermemişti.
Kibirli rahibin kendi yanlış hükmünü mutlak olarak kabul ederken, asil ruhlu filozofun, keşfederek bir zafer kazandığı ezeli ve ebedi gerçekleri inkar ettiğine tanık oluruz.
Tycho, gözlemevini bu şekilde donattıktan sonra, kendisini yıldızları incelemeye adadı. Çok zevk aldığı bu uğraşla geçirdiği yirmi bir yıl boyunca, gökbilime muazzam katkılarda bulundu.
Gelileo'dan
Tüm bu sonuçları değerlendirince, şuna inanmaya başladım; eskiden beri öğrendiği ve çok sayıda insanın savunduğu bir görüşü reddedip sadece birkaç kişi tarafından kabul gören, tüm akımlar tarafından kötülenen ve büyük bir paradoks olarak görülen görüşleri kabul eden kişilerin, gerçekten ikna edici savlar nedeniyle bu görüşü benimsemiş olduklarına şüphe yoktur.
Reklam
Tycho'dan
Bu alanda da pek çok buluş yaptığını iddia etmiş, fakat onları yayınlamamış olmasını da şu sözlerle açıklamıştır; "Bu işin eğitinini almış insanların tavsiyeleri üzerine biraz düşününce, simya sanatının gizemini sıradan insanlara açıklamayı uygun bulmadım; zira pek az insan bu gizemi yararlı bir şekilde ve herhangi bir zarara yol açmadan kullanabilecekti."
Floransa'da bir gökbilimci olan Sizi ise başımızda iki göz, iki kulak, iki burun deliği olmak üzere sadece yedi tane delik bulunduğu, yedi tane metal ve haftada yedi gün olduğu için sadece yedi tane gezegen olabileceğini söylüyordu. Yine de dört uydunun teleskoptan görülebildiğini kabul etmiş görünüyordu, fakat çıplak gözle görülemedikleri için dünyamız üzerinde herhangi bir etkileri olamayacağını iddia ediydu. İşe yaramadıkları için bu uyduların var oldukları söylenemezdi.
Değişik ve düzenli dönemlerde hareket eden dört ay tarafından aydınlatılan Jüpiter sistemi ise, insanoğlunun kibirli mantığına, üzerinde yaşadığı kürenin göreceli önemsizliğini ifade ediyordu ve insanoğluna etkili bir dille üzerinde yaşadığı kürenin evrenin merkezi olmadığını ilan ediyordu.
Galileo'nun fikrine göre, ayın yüzeyindeki düzensizlikler ilahi gücün bir kanıtıydı. Eğer ayın yüzeyi tamamen düz olsaydı, "onu şu anda öylesine farklı ve güzel kılan tüm unsurlardan yoksun olur, tamamen donuk, ruhsuz, sessiz ve hareketsiz, insanlardan, hayvanlardan ve bitkilerden yoksun, geniş bir çöl haline gelirdi."
Diğer tüm eserleri gibi, bu da çok şiddetli bir muhalefet ile karşılanmış ve Galileo, birçok kez, cahil ve kibirli rakiplerinin kendisine olan saldırılarını geri püskürtmek zorunda kalmıştı.
64 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.