Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Kültüründen Görüntüler Dizisi

Bilim Tarihinde Türkler

Melek Dosay Gökdoğan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türk bilim adamı Farabi
Sadece günlük ihtiyacını karşılayacak kadar bir ödenekle yaşamını sürdürmüş, hayatı boyunca giydiği Orta Asya Türk kıyafetini değiştirmemiştir.
Sayfa 45 - Türk Tarih Kurumu
:D
Gazneli Mahmud'un büyük bir bilim ve sanat hamisi olmasının yanı sıra, kişiliğinin şiddet yanlısı bir tarafı da olduğu söylenir. Çok kızgın olduğu bir anda Biruni'yi pencereden attığı, bunu duyan İbn Sina'nın da onun davetine uymayarak Gazne'ye gitmediği rivayet edilir.
Sayfa 25 - Türk Tarih Kurumu
Reklam
Kadının değerini anlamayanlar son kısmı iyi okuyun!
Çağdaşları olan Helen ve Romalıların aksine, Türkler çekirdek aile düzeninde yaşamışlar ve tek kadınla evlenmişlerdi. Kadın, erkek eşit haklara sahipti.
Sayfa 11 - Türk Tarih Kurumu
15. yüzyılın ilk yarısı adeta bir Osmanlı Rönesanssının müjdecisi olmuştur. Bu dönemin padişahı II. Murad, bilim adamlarını ve sanatçıları himaye etmiş, bir bilim ortamının oluşmasına yardımcı olmuştur.
Sayfa 76 - Türk Tarih Kurumu
Türkler At'ı evcilleştirmişler ve bilindiği kadarıyla at'a binen ilk kavim olmuşlardır.
Sayfa 11 - Türk Tarih Kurumu
Fatih, bilinenin aksine YOBAZ BİRİ DEĞİLDİR!
Fatih, askeri ve siyasi alandaki üstün yeteneklerinin yanı sıra, zamanındaki taassuptan sıyrılacak kadar da açık fikirliydi. Bunun en güzel örneği, İtalyan ressamı Bellini'ye resmini yaptırması ve sarayının duvarlarını fresklerle süsletmesidir. Şeriatça yasaklanmış olmasına rağmen, Fatih'in böyle bir girişimde bulunmaya cesaret edebilmiş olması zihniyeti hakkında önemli bir ipucu vermektedir.
Sayfa 77 - Türk Tarih Kurumu
Reklam
Uygarlık=Uygurlar
Orta Asya'da yapılan arkeolojik kazılarda minyatürlü ve özel biçimde ciltlenmiş Uygur yazmalarıyla dolu kütüphaneler ortaya çıkarılmıştır. Uygurlar, "kağat" adını verdikleri kağıt keçesini de Çinlilerden önce imal etmişlerdi. Böylecr, ürettikleri kağıt ile resimli ve ciltli kitaplarıyla Uygurlar gelişmiş bir kitapçılık sanatına sahip olduklarını kanıtlamışlardır.
Sayfa 16 - Türk Tarih Kurumu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.