Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik Sayı: 510

Bilim ve Teknik Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bu kadar uğraş çocukların hayatta sağlıklı, akıllı, başarılı ve kariyer sahibi bireyler olabilmesi için veriliyor. Ne var ki hayatta mükemmel olan bir şey yok. Çocuklar da anne babalar da hiçbir zaman mükemmel olamaz.
Çocuğunu çok fazla koruyan, sürekli üstüne düşen, ilgisiyle boğan ebeveynlerin çocukları daha sonra kendilerine ait bir dünya kurmakta güçlük çeker.
Reklam
Ebeveynlerin çocuklarına karşı sorumluluğu, onlara bağımsız bir hayat kurabilmeleri için gereken özellikleri kazandırmaktır. Onları hastalıklı bir şekilde koruyup her türlü riskten uzak tutmak, çocuklara bir yarar sağlamaz.
Sayfa 109Kitabı okudu
Belirsiz Bilim
Aralarında Türkiye’nin de olduğu 22 ülkeyle ilgili Tüketici Araştırmaları Derneği (GfK-Gesellschaft für Konsumforschung-) güven endeksine göre öğretmenler ve doktorlar toplumların en çok güvendiği insanları, politikacı ve gazetecilerse en az güvenilen grupları teşkil ediyor. Şirket yöneticileri, asker, avukat ve din adamlarının da dahil edildiği ankette niye “bilim insanları” adı altında bir kategori olmadığını doğal olarak hayra yoruyor insan. Bilim insanlarına güveniliyor ki ankete konulmaya bile gerek duyulmamış. Ne var ki insan faktörünün içinde olduğu her girişimde olduğu gibi bilimde de tutarsızlıklar, bilinçli ve bilinçsiz yanlılıklar söz konusu.
Gramofon Plağının Hikâyesi
Zamanımızın müzik hayatını plaklar olmadan düşünmeye imkân yoktur. Onların hikâyesi ise tekniğin gelişmesi ile yakından ilgilidir. Birçok insan bu uğurda zamanlarını, emeklerini harcamışlar, yorulmuşlar, hayal kırıklığına uğramışlardır. Bugün elde edilen sonuç tahminlerin çok üstündedir ve müziğin halk kitleleri arasına yayılmasında hiçbir şey
Sayfa 123Kitabı okudu
İbn el-Heysem
Bilim tarihini akademik bir disiplin haline getiren ünlü bilim tarihçisi George Sarton (1884-1956), İbn el-Heysem’i, “Bütün zamanların en büyük optikçisi” olarak niteler. Fizik tarihindeki önemli isimlerden biri olan ve Batı’da Alhazen olarak tanınan İbn el-Heysem, 965 yılında Basra’da doğdu. Basra ve Bağdat’ta mühendislik eğitimini tamamladıktan sonra tanınmış bir mühendis olarak Mısır’a gitti. Her yıl düzenli taşmalarla çevresindeki verimli arazileri tahrip eden Nil Nehri’nin taşkınlarını kontrol altına alacak projeler ürettiyse de başarılı olamadı. Ancak ömrünün geri kalanını bütünüyle ışık incelemesine adayarak bilim tarihinde eşine az rastlanır bir külliyat bıraktı. 1039 yılında Kahire’de öldü.
Reklam
Gözışın Kuramı
Görmeye neden olan ışığın gözden çıktığını varsayan kuram. Gözışın Kuramı’nın ilk derli toplu anlatımını yapan Alkmeon (M.Ö. 5. yüzyıl) olmuştur. Alkmeon’a göre göz ateşten yapılmıştır. Çünkü birisi ona çarptığında, ateş çıkmaktadır. Görme de gözden yayılan ışığın bir nesne tarafından yansıtılmasıyla oluşur. Alkmeon’un savunuculuğunu yaptığı ve daha sonra “intraocular” adı verilen bu kuramı asıl yetkinliğe ulaştıran ise Platon (M.Ö. 427–347) olmuştur. Gözışın Kuramı’nı perspektif kuralları çerçevesinde geliştiren ise ünlü matematikçi Eukleides’dir (M.Ö. 330-275). Eukleides, tıpkı geometride olduğu gibi, optikte de birkaç temel ilkeye dayanan bir tasarım gerçekleştirmiştir. Bu tasarımın dayandırıldığı ilkeler şunlardır: 1) Işık ışınları gözden çıkar. 2) Işık ışınları doğrusal olarak yayılırlar. 3) Yayılan ışınlar koni oluştururlar.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.