Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2019 Temmuz

Bilim ve Teknik - Sayı 620

Bilim ve Teknik Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Benim mânevi mirasım ilim ve akıldır.” Mustafa Kemal ATATÜRK
Merkür’ün kendi etrafındaki dönüş hızının Dünya’ya oranla daha yavaş olduğunu ve yaklaşık 58 Dünya günü sürdüğünü biliyor muydunuz️
Reklam
İnsanın uzayda faaliyet gösterdiği 60 yılda gerçekleşen 5500'e yakın fazla uzay aracı kalkışı sonucunda yörüngede 42.000 civarında nesne birikti.... yapılan hesaplamalara göre, 10 cm'den büyük çöplerin sayısı yaklaşık 34.000, 1-10 cm büyüklükteki çöplerin sayısı yaklaşık 900.000 ve 1 mm-1 cm büyüklükteki çöplerin sayısı yaklaşık 128 milyon olarak tahmin ediliyor.
Sayfa 17 - Tübitak
Sivrisinekler nefes verdiğimizde çıkan karbondioksitin kokusunu yaklaşık 50 metrelik bir menzilden algılayabiliyor. Karbondioksit kaynağına yaklaştıkça, 5-15 metre mesafede hedefini görsel ipuçlarıyla netleştiren sivrisinekler, bir metre öteden vücut ısımızı algılayarak bizi bulmuş oluyor... Ancak buldukları kaynağın "insan" olduğundan emin olmak için sivrisineklerin farklı işaretlere ihtiyaçları var. Mart 2019'da yayımlanan bir araştırmada, özellikle insan kanını tercih eden sarı humma sivrisineklerinin antenlerinde bulunan Ir8a" adlı proteinin, insan terine özgü bileşenlerden laktik asite duyarlı olduğu anlaşıldı... araştırmacılar sivrisineklerin laktik asite ek olarak insan terinde bulunan diğer uçucu asitleri de algılayabileceklerinden şüpheleniyor.
Sayfa 59 - Tübitak
Pek çok canlıda manyetik algının varlığı bilimsel olarak biliniyor. Bakteri, salyangoz, kurbağa ve istakoz gibi canlılar Dünya'nın manyetik alanını algılıyor, göçmen kuşlar ve deniz kaplumbağaları yönlerini bu sayede buluyor, köpekler eğitildiklerinde saklanmış çubuk mıknatısın yerini gösterebiliyor. Bal arılarının manyetik alana olan tepkileri ışığa, kokuya ya da dokunmaya olan tekpileri kadar kuvvetli. .... Bu algı sayesinde canlılar evlerini bulabiliyor, yönlerini tayin edebiliyor ve bu duyuyu görme, koklama ve duyma kadar etkili bir şekilde kullanabiliyor. .... Somon ve alabalık da dahil olmak üzere pek çok balık, burunlarındaki demir bazlı algılayıcılar sayesinde manyetik alanları kullanırlar. .... Karınca ve arıların, özellikle karın ve antenlerinde olmak üzere, tüm vücutlarında demir bileşiklerinin manyetik kristalleri bulunur. Bu manyetik kristallerin pusula görevi gördüğü düşünülüyor.
Sayfa 42 - Tübitak
Brezilya’daki kayalık dağlarda yetişen bazı otsu çalılar, kayaları eritmek ve temel besin maddeleri olan fosforu bu kayalardan özütleyebilmek için ince kıllarla kaplı ve asit salgılayabilen köklerini kullanıyor
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.