Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aralık 2021

Bilim ve Teknik - Sayı 649 (Aralık 2021)

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 649 (Aralık 2021) Sözleri ve Alıntıları

Bilim ve Teknik - Sayı 649 (Aralık 2021) sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 649 (Aralık 2021) kitap alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 649 (Aralık 2021) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Günümüzde dünya genelinde 60 milyondan fazla insan glakom sorunu yaşıyor. Altmış yaş üzeri insanlarda ortaya çıkan körlük sorunlarının en yaygın nedeni de glakom.
Su aygırları yavrularını besledikleri ve normalde beyaz renkte olan sütleri derilerinden salgılanan renkli asitler nedeniyle pembeye dönüşür. Bu yüzden su aygırları pembe renkli sütleri nedeniyle bilinirler.
Reklam
Gece gözlerinizi karanlığa alıştırıp bakarsanız farklı renklerdeki yıldızları görebilirsiniz. Yıldızın rengi onun yüzeyinin ne kadar sıcak olduğuyla ilişkilidir. Bu yüzden gök biliminde renk ile sıcaklık arasında ilişki çok önemlidir. Genel olarak soğuk yıldızlar kırmızı, sıcak yıldızlar mavidir denilebilir. En soğuk kırmızı yıldızların yüzey sıcaklıkları 2.500 °C civarındadır. En sıcak olan mavi yıldızlarda ise yüzey sıcaklığı 50.000 °C’lere yaklaşır. Gökadamızdaki yıldızların neredeyse %75’inin kırmızı ve soğuk yıldızlardan oluştuğunu söyleyelim.
Evlerinde daha fazla kitap olan çocuklar, büyüdüklerinde daha az zihinsel gerileme yaşıyorlar. Kitaplarla dolu evlerde büyüyen çocuklar, ekonomik koşullar ve eğitim gibi faktörler dikkate alındığında bile, yaşlandıklarında daha az bilişsel gerileme eğilimi gösteriyor. Bu bulgu, erken bilişsel zenginliğin beyin üzerinde uzun süreli koruyucu etkilere sahip olduğunu gösteriyor.
Bilim insanları uzun zamandır yaşlanma sürecini durdurmaya veya tersine çevirmeye çalışıyor. Uzun yaşamak ve sağlıklı yaşlanmanın pek çok etkene bağlı olduğu bilinen bir gerçek. Son zamanlarda bu etkenlere bir yenisi daha eklendi: bağırsak mikroorganizmaları, dolayısıyla da kişinin beslenme şekli.
Bağırsak mikrobiyomu (bağırsaktaki tüm mikroorganizmaların genlerinin koleksiyonu) anne karnında gelişir. Önceleri uterusun steril bir ortam olduğu kabul ediliyordu ancak son araştırmalar uterusta bakteri ve mantarlar bulunduğunu, bunların da bir kısmının uterus tarafından yutulduğunu gösteriyor. Normal doğum olursa, yani bebek doğum kanalından geçerse, daha fazla bağırsak mikroorganizmasıyla doğuyor.
Reklam
Uluslararası, bir araştırma grubu, kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatan nanoparçacıklar üretti.
Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara tüketimi ve şeker hastalığı gibi faktörlerin kalp krizi riskini artırdığı bilinse de krizlerin zamanlamasına dair tahmin yürütmek oldukça güç. Bu yüzden, kısa ve orta vadede krizleri tetikleyen etkenlerin belirlenmesine yönelik araştırmalar toplum sağlığı hizmetlerinin düzenlenmesi açısından son derece önemli. Bu kapsamda İsveç’te yürütülen ve 250.000’den fazla insanın incelendiği kapsamlı bir araştırmada, kalp krizi görülme sıklığı; düşük hava sıcaklığı, hava basıncı, yüksek rüzgâr hızı ve gün süresi kısalığı ile ilişkilendirirdi. Belirlenenler arasında en etkin faktör hava sıcaklığı olarak öne çıkıyor. Örneğin, sıcaklıktaki 7,4 derece santigratlık artışın kalp krizi riskini %2,8 azalttığı hesaplandı.
Bazı çocuklar karnabahar veya brokoli ile karşılaştıklarında yüzlerini buruştururlar. Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre onları suçlamamak gerekiyor çünkü tükürükteki belirli enzimler, özellikle çocuklar için, turpgillerden olan sebzelerin tadını bozuyor.
Sosyal medyanın çocuklara olumsuz etkisi ile ilgili birçok araştırma yayınlanıyor. Dünyanın dört bir yanında yetişkin kız çocuklarında görülen Tourette sendromunda artış gözlemlenmeye başladı. İstemdışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler veya seslerden meydana gelen tik olarak tanımlanan bu rahatsızlığın sosyal medyada bu hastalığa sahip fenomenleri izleyen çocuklarda tetiklendiği düşünülüyor.
Reklam
Ortalama bir çip fabrikası günde 20.000 ton su tüketiyor. Bu rakam 58.000 kişilik bir şehrin günlük su tüketimine denk.
Afrika’nın en tehlikeli hayvanının su aygırı olduğu aklınıza gelir miydi? Evet, Afrika’da yılda 500 kadar insanın hayatını kaybetmesi su aygırları kaynaklı. Su aygırları otçul hayvanlardır. Beslenmek için bulundukları suyun içinden çıkıp çok uzun mesafelere gidebilirler, bu yüzden bazen çiftçilerin tarlalarına girebilirler. Ayrıca su aygırlarının yaşam alanı olarak kullandığı nehir ve deltaları bazı bölgelerde insanlar balıkçılık ve turizm amaçlı kullanırlar. Belirli bölgelerde ise giderek azalan su kaynaklarına hem su aygırları hem de insanlar ihtiyaç duyar. Tüm bu sebepler insanlarla su aygırlarının bir şekilde karşılaşmasına yol açar. Bu gibi durumlarda agresif olan su aygırları insanlara saldırabilir.
Ayaklarımızın altındaki kum, insanlığın ürettiği en gelişmiş ürünlerden birine dönüşüyor. (Çip)
Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesinden bir grup araştırmacı, glakom tedavisi için yeni bir yöntem geliştirdi. Dr. Benjamin R. Thomson ve arkadaşları tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları Nature Communications’ta yayımlandı.
Volkanik patlamalar sırasında Dünya’nın derinliklerinden yeryüzüne taşınan kayaçlar ve mineraller büyük yapısal değişimlere uğrar. Elmaslar ise bu durumun bir istisnasıdır. Volkanik etkinliklerin yeryüzüne taşıdığı elmasların bugünkü yapısı, mantonun derinliklerinde ilk oluştukları ortamdakiyle hemen hemen aynıdır. Bu durum, elmasların oluştukları ortamın o tarihlerdeki koşulları hakkında bilgi taşıdığı anlamına gelir.
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.