Çok Kısa Bir Başlangıç

Bilinç

Susan Blackmore
Tahmini Okuma Süresi:
5 sa. 13 dk.
Sayfa Sayısı:
184
Basım Tarihi:
1 Aralık 2019
Yayınevi:
İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları
ISBN:
9786054763740
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

İNCELEME//9
9/10
·184 syf.··
2022 71. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 29 Eylül 2022 22:16
Evetttt, değeri bilinmeyen bir konunun değerli kitap incelemesine hoş geldiniz, başlayalım. Let's go! Bilinç nedir? Şimdiye kadar bilinci kavramak, farkında olmak, deneyimlemek olarak kullandık. Hatta böyle biliyorduk. Oysa bilinç konusu tek başına bilim camiasını etkileyen bir konu. Zihin Felsefesi'nin karışık birçok konusundan sadece biri. Ki bu konuya zekâ, benlik, ben gibi kavramlar da ileriki zamanlarda dahil oluyor. Öyle ki sadece var olup olmadığına ilişkin deneyler yapılıyor, teoriler öne sürülüyor. Descartes'in zihin-beden düalizmini (ikiliğini) ortaya atmasından tutun Richard Dawkins'in ortaya attığı "mem" kavramına kadar derinlemesine ele alınmış bu kavram bu kitapta. Harika! Bu kitabı bu kadar başarılı bulacağımı düşünmüyordum. Ne diyorduk? Bilinç nedir? Aslında bunu şu an kimse bilmiyor. Descartes her ne kadar zamanında bunu epifiz bezine dayandırmış olsa da, böyle bir şeyin mümkün olmadığını görüyoruz çünkü bilinç ne beynin içindedir, ne de beynin dışında. Hatta yazara göre bilinç sadece bizim ortaya attığımız bir illüzyondur! Okey, bunu ben bile beklemiyordum! Bilincin de evrim geçirdiğini biliyoruz. Ama bilinçli olduğumuz için mi evrim geçiriyoruz yoksa evrimleştiğimiz için mi bilinç kazanıyoruz? İçinden çıkılması zor bir anlam arayışı daha. Bana soracak olursanız bilinçli olduğumuz için evrim geçiriyoruz. Çünkü bir şeyleri deneyimlemeden veya farkına varmadan veya kavrayamadan nasıl evrim geçirebiliriz ki? Yazar bu kitabında bunların hepsine yer vermiş ve tamamen özgün bir içerik ortaya koymuş! Sonuç bölümünde, yani kitabın sonunda ortaya attığı teoriyi okuduğunuzda sizin de sarsılacağınızı düşünüyorum. Kendinizi buna göre hazırlamanızı ve bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum! Lafı fazla uzatmak bu kitabın büyüsünü bozar diye düşünüyorum.
Felsefe-Düşünce
BilinçSusan Blackmore · İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları · 201934 okunma
8/10
·184 syf.··
2024 3. kitabı
Başlangıç kitapları merak duyduğunuz bir konuda doğru isim ve tartışmalara ulaşmak, sorduğunuz sorunun tarih içinde nasıl ele alındığını görmek, gelinen son noktayı belirlemek ve genel bir bilgi ve kültür kazanmak için ele alınan kitaplardır. Susan Blackmore’un “Bilinç” isimli kitabı da bunu layıkı ile başarıyor. Özellikle öğrencilere alanında önde gelen bir ismin kitabındansa ilgi duyulan konuda bu tarz kitaplar önermek hem kısa oluşu, hem açık ve sade oluşu bakımından daha iyi bir tercih olacaktır. Konumuza gelirsek bilincin zorlu ve hala çözülememiş gizemli bir sır olarak kaldığı herkesin malumudur. Zaman zaman durup da “ben kimim?”, “beni ben yapan şey nedir?”, “bedenimin ne kadarı benim kontrolümde?”, “ne kadar özgür bir iradeye sahibim?” “Ben ruh muyum?” soruları cevaplansa ve inançlaşsa da bilinç tarihinin başlangıcından beri ve kendimizi bildik bileli canlılığını korur. Anlaşılması gereken asıl meselelerden biri ise kendimize ve bilincimize dair inancımızın aslında genel hayat inancımızı ve inançları da oluşturduğudur. Susan Blackmore sade dili ve konunun özünü iyi kavramasıyla bu yolda birçok kapı açacak tartışmayı bölümlere ayırıp okuyucusuna aktarmış ve hatta kitabın sonunda kendi düşüncesini de tartışmaya açmış. Zaman zaman bilinç sorunsalında yapılan psikolojik ve nörolojik deneylerin bulgularının tartışılan konuyla ilgili bağlantısını kısa tutup okuyucunun biraz daha düşünmesini beklese de bu konuya henüz eğilmemiş ve bu elzem soruda daha da ileri gitmek isteyenler için de önemli bir kitap. “Bilinç illüzyondur.” fikrinin bir savunucusu olan yazar, kitabın belli bölümlerinde “acaba bu da mümkün olabilir mi?” diye savrulduğumuz bu fikri “biz ne zaman kendisini ararsak bulduğumuzu ama aramazsak gözükmediği” düşüncesiyle kanıtlamaya çalışmış ve okuyucuyu
BilinçSusan Blackmore · İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları · 201934 okunma
9/10
·184 syf.··
2023 32. kitabı
·
86 günde okudu
·
Okunma: 15 Mayıs 2023 22:49
Bilinç konusunda en kısa ama en kapsamlı araştırma kitaplarından biri. Oldukça sade ve anlaşılabilir biçimde bilinci açıklamaya çalışıyor. Açıklarken tamamen bilimsel çalışmalardan ve makalelerden yola çıkıyor.
BilinçSusan Blackmore · İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları · 201934 okunma

Yazar Hakkında

Susan BlackmoreYazar · 4 kitap
Susan Blackmore, İngiliz okutman, televizyon yayıncısı. Plymouth Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesidir. Oxford Üniversitesi'nden (1973) mezun olmuştur. Surrey Üniversitesi’nde (1980) parapsikoloji dalında doktorasını tamamlamıştır. Blackmore, aralarında The Guardian ve Psyhology Today gazetesi gibi birkaç gazete ve dergi için yazmakta, bunun yanı sıra radyo ve televizyon programları yapmaktadır. Kendisi TED öğretim görevlisidir, Edge Topluluğu üyesidir ve 100 Global Minds 2015'ten biri seçilmiştir.