Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Cihan Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed

Erhan Afyoncu

Bir Cihan Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed Gönderileri

Bir Cihan Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed kitaplarını, Bir Cihan Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed sözleri ve alıntılarını, Bir Cihan Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed yazarlarını, Bir Cihan Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Acaba Bu Yıl?
"Osmanlı sultanı fetihlerine devam ederken bütün Avrupa korku içerisinde, çaresizce bekliyor, birçok ülke 'Acaba bu yıl Türkler ülkemize gelirler mi?' diye düşünüyordu."
Sayfa 66 - 'Osmanlı sultanı' diye kastedilen Fatih Sultan Mehmet'tir.Kitabı okuyor
"Halil İnalcık, Fatih'in şahsında Türk-İran-İslâm ve Roma hükümdarlık geleneklerini birleştiren 'Osmanlı padişahı' tipinin doğduğunu belirtir."
Reklam
"İstanbul fetihten önce ölü bir şehirdi. 1204'te Latinler tarafından işgalinden sonra adeta köye dönmüş, şehir bağlar ve tarlalarla dolmuştu. (...) Fatih, İstanbul'u tekrar siyasî ve iktisadî bir imparatorluk merkezi yapmak için büyük bir enerjiyle çalıştı."
Yağma Edildi mi Edilmedi mi?
"İslâm hukukuna göre zorla alınan bir şehirde bulunan mallar askerlerin hakkı sayılır ve yağmalanmasına müsaade edilirdi. İstanbul'un fethinden sonra da bu kaide uygulandı. Şehir üç gün yağma, halkı da esir edildi. Şehri canlandırmak isteyen Fatih, fidyesini sağlayan ve kaçtığı yerden geri gelen Rumlar'ın şehirde yerleşmesine izin verdiği gibi, bir kısım esir Rumlar'ı da kendi parası ile satın alıp, serbest bıraktı."
"En güç koşullarda bile Ortodoksluk'tan vazgeçmeyen Bizans halkı, Latinler'e borçlu kalmaktansa Osmanlılar tarafından yönetilmeyi tercih ediyorlardı. Nitekim Gennadius'un müttefikleri arasında en başta geleni Grandük Notaras Bizanslılar'ın duygularını 'Şehirde Latin külahı görmektense Türk sarığını yeğlerim' diye en veciz biçimde ifade etmişti."
Fatih Hususunda Tartışılan Bir Vaka
"İkinci Mehmed'in babasına mektup yazarak, 'Hükümdarsan gel ordunun başına geç, eğer ben hükümdarsam o zaman emrediyorum gel ordunun başkomutanlığını yap' sözünü söylediği daha sonraki tarihçiler tarafından aktarılır. Osmanlı tarihçiliğinin en büyük isimlerinden Halil İnalcık'ın 1444 Buhranı üzerine yaptığı araştırmalar da İkinci Mehmed'in babasını çağırmak istemediğini ortaya çıkarmıştır."
Sayfa 12 - Şehzadelik YıllarıKitabı okuyor
Reklam
Güçlü kuvvetli olmak iyidir. Ancak kuvvet aklın emrine verilmelidir.
Şehir fetedilmişti,artık ikinci Mehmed İslam Dünyası'nın en şanlı hükümdarı ve "Fatih'iydi."
Şêhzadenin afyon kullanması üzerine Erhan Afyoncu şöyle aktarıyor: "Babasının sert uyarısı üzerine bu alışkanlıklarından vazgeçen Şehzâde Bêyazid, tam tersine bir hayatın içine girerek sofu oldu."
Sayfa 151 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Şehir tam olarak Osmanlılar'ın eline geçince Fatih ünvanını kazanmış olan İkinci Mehmet şehre yeniçerileri ve vezirleriyle birlikte girdi. Kafile şehir sokaklarından geçerek Ayasofya'ya geldi. Burada atından inen genç hükümdar, yerden aldığı bir avuç toprağı kavuğunun üzerine serpti. Bu hareketiyle Allah'a sıkındığını belirtiyordu.
90 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.