Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bitki Anatomisi ve Uygulamaları Kitabı

İlkay Öztürk Çalı

Bitki Anatomisi ve Uygulamaları Kitabı Gönderileri

Bitki Anatomisi ve Uygulamaları Kitabı kitaplarını, Bitki Anatomisi ve Uygulamaları Kitabı sözleri ve alıntılarını, Bitki Anatomisi ve Uygulamaları Kitabı yazarlarını, Bitki Anatomisi ve Uygulamaları Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Isırgan
Urtica dioica bitkisinin yaprağından enine kesit alınır ve yakıcı tüy yapısı incelenir.
Yakıcı Tüy
Isırgan otunun yakıcı maddesini daha çok asetilkolin, histamin ve diğer bileşikler oluşturur.
Reklam
Sardunya
Pelargonium zonale bitkisinin yaprak sapından veya yaprağından enine kesit alınır. Salgı tüyünün baş ve sap hücreleri incelenir. Bu hücreler bol miktarda eterik yağ içermektedir.
Geranium sp. bitkisinde ise salgı tüyleri ile örtü tüylerini birlikte görmek mümkündür.
Verbascum sp. yaprağından alınan enine kesitte şamdan tüyü rahatlıkla görülebilir.
Elaeagnus angustifolia yaprağının alt yüzeyi jiletle kazınır ve lam üzerindeki su damlasında incelenir.Olea europaea'da görülen kalkan tüylerin benzeri, Elaeagnus angustifolia bitkisinde de gözlenir.
Reklam
Örtü tüylerinin olduğu bitkilere Capsella bursa-pastoris ve Begonia sp. bitkileri örnek olarak verilebilir.
Trikomlar(Tüyler)
Trikom kelime olarak triks=tüy sözcüğünden türevlenmiştir.Genel anlamda trikom sözcüğü ile epidermisten türevlenen ve epidermisin dışarı doğru oluşturdukları çıkıntılar akla gelmektedir.
Begonia sp. yaprak sapından alınan enine kesitler mikroskopta incelenir. Korteks parenkiması içindeki drus yapısı gözlenir.
Camgüzeli
Impatiens sultani bitkisinin yaprak sapından boyuna kesit alınır.Mikroskopta incelenir. Korteks içindeki hücrelerde rafidler gözlenir.
Reklam
Genellikle tek tek uzamış şekilde bulunan kalsiyum oksalat kristallerine rafid, birleşerek gruplar halinde bulunanlara ise drus adı verilmektedir.
Bitki hücrelerinin vakuollerinde, en sık rastlanan kalsiyum tuzları genel olarak kalsiyum oksalattır.
Çoğu bitkide nişasta taneleri, tabakaların almaşlı olarak dizilmesinden dolayı belirgin bir tabakalanma gösterir.Almaşlı tabakalar, hilum olarak adlandırılan bir nokta etrafında birikir.Bazılarında hilum merkezdedir yani konsentriktir, bazılarında ise kenardadır yani eksentriktir.
Lycopersicon esculentum meyvesinde de likopin pigmenti içeren kromoplastlar gözlenebilir. Bunun için kırmızı renkli olgun Lycopersicon esculentum meyvesinin etli kısmından enine kesit alınır. Gevşek yapılı parenkima hücrelerinin içinde, kırmızı renkli likopin pigmenti bulunur.
Proplastid ve etioplast çok sık rastlanan plastidlerdendir.Bunlardan proplasttidler,öncü yapıdadırlar. Daha çok zigotta, kök ile sürgün meristemlerinde ve reprodüktif dokularda bulunurlar. Etioplast ise daha çok karanlıkta büyüyen bitkilerde gelişen bir plastiddir.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.