Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bitkisel Hayat

Cenk Durmuşkahya

Bitkisel Hayat Sözleri ve Alıntıları

Bitkisel Hayat sözleri ve alıntılarını, Bitkisel Hayat kitap alıntılarını, Bitkisel Hayat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
hurma ağaçları (Pboeriix canariensis). Bu ağaçların kökleri ağacın boyuna göre inanılmaz derecede küçüktür. Genellikle ülkemizde sahillere peyzaj amaçlı dikilen bu ağaçlar kuvvetli bir fırtına ile karşı karşıya kaldığında kolayca devrilebilmektedir. Bunun nedeni de köklerinin kuvvetli olmamasıdır.
bitki ne kadar çok dikene sahip ise, o kadar çok güçlü bir bireydir
Reklam
Ağlamak ya da gözyaşı dökmek, canlının rahatlaması için gerekli olan su kaybetme mekanizmasıdır. Gerçekte olay bu kadar basit olmasına rağmen insanoğlunun bu kelimeye yüklediği bazı duygusal kavramlar sonucunda bu kelime bir kaosa dönüşmektedir.
kehribar taşı da doğal olarak kozalaklı bitkilerin sahip olduğu reçinelerin taşlaşması ile meydana gelmektedir.
Deniz üzümü ya da bilimsel adıyla Ephedra günümüzde nezle ilaçlarının ana maddesini oluşturan tıbbi bir bitkidir. İçinde bulunan efedrin alkolo-idi ile damarlarda büzüşmeye neden olduğu için tıbben damar büzücü olarak kullanılmaktadır. Deniz üzümleri de daha önceki gruplarda oldu-ğu gibi iki evcikli bir bitkidir. Ephdedra 2 metreye kadar büyüyebilen süriinücü veya tırmanıcı, zengin dallanma gösteren çalılardır. Erkek çiçekler dikdörtgenimsi kozalağa benzeyen yapılar şeklinde görülür. Dişi çiçekler ise 3-4 adet olup dalcıklar üzerinde kozalağa benzeyen yapılar şeklindedir. Bu bitkinin yaprakları pulsudur. Kuzey ve Güney yarımkürede yayılış gösteren ve yaklaşık 40 türü bulunan deniz üzümünün yurdumuzda 3 türü yaşamaktadır.
Çam kozalağı da bir tür çiçektir fakat bizler çoğunlukla onun çiçek olduğunu bilmeyiz. Bilenler de diğer çiçeklerden çok farklı olduğu için göz ardı ederler.Ayçekirdeği ve fıstık birer meyve olup, kabukların haricinde yediğimiz kısımları tohumdur.
Reklam
Papirüs ve benzeri bitkiler olmasaydı belki de bugün hiçbirimiz okumayı yazmayı öğrenemeyecektik. Ardıç gibi ağaçlar olmasaydı kalem yapamayacaktık ya da milyonlarca yıl önce yaşamış dev eğreltiler olmasaydı kalemlerin içinde kullandığımız ve isinmak için tükettiğimiz kömürümüz olmayacaktı. Tabi, kömürümüz olmayınca buhar kazanlarını da keşfedemeyecek böylece uzun soluklu seyahatlere çıkamayacaktık. Ya sedir, göknar, söğüt gibi ağaçlar olmasaydı, ne okyanusları aşmak için gemiler inşa edebilirdik, ne de o görkemli tapınakları yapabilirdik.
Sudan karaya geçen bitkilerin su kaybını önlemek için kısa boylu ve minyatür olduğunu belirtmiştik. Bu bitkiler ancak uzun bir zaman dilimini geride bıraktıktan sonra, çeperleri kalınlaşmış, üzerleri balmumsu ve su geçirmeyen maddelerle kaplanmış hücrelerin oluşturduğu özelleşmişepidermis dokusunu geliştirdikten sonra karasal yaşamda tam anlamı ile başarılı olmuş ve büyüklüklerini artırabilmişlerdir. Bu durum karayosu-nii ve ciğerotları için tam olarak geçerli değildir. Çünkü karayosunu ve ciğerotlarında epidermis bulunmasına rağmen çok gelişmiş değildir ve üzerinde gaz alışverişini sağlamak için delikler bulunmaktadır. Bu nedenle de bu grup su kaybını yeterince önleyemediği için boyları fazla uzamamıştır.
gezegenimizde oluşan ilk bitkiler yosunlardır.
bir ağacın tepe tomurcuğunu koparırsanız o ağacın boyu uzamayacağı için çalı olarak kalır. Akdeniz bitki örtüsü olarak bilinen maki bitkilerinin de tepe tomurcukları keçiler tarafından yendiği için bu bitkiler genellikle çalı olarak kalmakta ve ağaç haline gelememektedir. Bu bitki örtüsünde bulunan sakız ağacı, kermes meşesi, dağ çileği, akça kesme gibi bitkiler çoğunlukla keçiler yüzünden uzayıp ağaç haline gelememektedir.
Reklam
Muzların çekirdeği yoktur. Bu nedenle de bir muz meyvesini alarak onu yetiştiremezsiniz. Yine çekirdeksiz üzüm de benzer özelliktedir. Bir çekirdeksiz üzüm bitkisi çiçek açtığında çeşitli nedenlerden dolayı yanılarak döllenme olmadan meyve üretmeye başlar. Bu nedenle de bu meyvelerin çekirdekleri olmaz. Bu olaya biyoloji biliminde partenokarpi adı verilir. Eğer siz çekirdeksiz üzüm yetiştirmek istiyorsanız muhakkak çekirdeksiz bir üzüm bitkisinden çelik almanız gerekir. Böylece çelik ile üretilen üzüm fidanları anne bitki ile aynı özellikte olur. Bir anlamda klonlanmış olur. Ama bir çekirdekli üzümün çekirdeğinden yeni bir bitki yetiştirebilirsiniz.
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.