Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Biyoloji Budur

Ernst Mayr

Biyoloji Budur Gönderileri

Biyoloji Budur kitaplarını, Biyoloji Budur sözleri ve alıntılarını, Biyoloji Budur yazarlarını, Biyoloji Budur yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biyolojide uzun sürmüş anlaşmazlıkların neredeyse tümü daha önce öne sürülen her iki açıklamanın reddi ve yeni bir görüşün benimsenmesiyle son bulmuştur.
Sayfa 105Kitabı okudu
Biyolog içinde bulunduğu anda kendisini problemin çözümüne en doğru şekilde götürecek yöntemi kullanır.
Reklam
Evrimsel biyoloji gibi belirli gözlemlerin açıklanabilmesi için tarihsel anlatıların kurulmasının zorunlu olduğu alanlarda geçersiz bir kuramın yanlışlanması olanaksız olmasa bile, çoğunlukla güçtür. Tek bir yanlışlama bir kuramın terk edilmesini gerektirir, şeklindeki koşulsuz bir önerme fiziki bilimlerin evrensel yasalarına dayanan kuramlar için belki geçerli olabilir, fakat evrimsel biyolojideki kuramlar için çoğunlukla geçerli değildir.
Bugün felsefenin bilimle ilgili başlıca uğraşı "açıklama mantığı" ve açıklama metodolojisini sınamaktır. Böyle bir felsefenin en kötü yanı, kuru mantık ve boş tartışmalarla asıl konudan uzaklaştırma tehlikesi, en iyi yanı ise bilim insanlarını sorumluluk almaya ve kesinlikle zorlamasıdır.
Bilim insanlarının motivasyonu çoğu zaman, dünyamızda aklımızı kurcalayan olayların daha iyi anlaşılmasına yönelik samimi arzudan kaynaklanır.
Şahsen tanıdığım neredeyse bütün bilim insanları kelimenin tam anlamıyla inançlıdırlar ancak doğaüstü nedenselliklere ya da ilahi vahye başvurmazlar.
Reklam
1859'da, Darwin'i eleştirenlerin bir kısmı onu, türlerin kökenini açıklarken rastlantı gibi "bilimsel olmayan" bir etmeni kullandığı ve büyük küçük tüm yaratıkların tasarımında açıkça Tanrının takdiri olarak gördükleri şeyi tanımadığı için kınadılar. Ancak, yirninci yüzyılda bilim insanlarının rastlantısal olaylara bakışının tümüyle tersine döndüğüne tanık olduk; hem yaşam bilimleri hem de fiziki bilimlerde, doğal dünyanın nasıl işlediğine ilişkin katı belirlenimci fikirlerden büyük ölçüde olasılığa dayanan bir anlayışa doğru değişim söz konusudur.
Gözleme dayanan bilimlerdeki ilerlemenin çoğu, laboratuvar deneylerinin imkânsız olmasa bile pratik olmadığı alanlardaki doğal deneyleri keşfeden, eleştirel gözle değerlendiren ve karşılaştıran kişilerin dehalarının sonucudur.
Charles Darwin 1861'de "Bir işe yaraması için tüm gözlemlerin bir görüşün yanında ya da karşısında olması zorunluluğunun görülmemesi ne kadar da tuhaftır." yazıyordu.
Çoğu fizikselci için kabul edilemez dirimselci bir önerme, yaşamsal güç aynı ölçüde tanımsız "enerji" terimiyle yer değiştirdiğinde kabul edilebilir oluyordu.
294 öğeden 181 ile 190 arasındakiler gösteriliyor.