Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bizans İmparatorluğu Tarihi

Charles Diehl

Bizans İmparatorluğu Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Bizans İmparatorluğu Tarihi sözleri ve alıntılarını, Bizans İmparatorluğu Tarihi kitap alıntılarını, Bizans İmparatorluğu Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
986'da II. Vasil, Bulgaristan'a girdi fakat Tarayan Gedi'nde yenildi.
İmparatorun tekrar mücadeleye başlayabilmesi için on sene geçti ve bu on sene içinde Samuel devletini Tuna'dan Adriyatik'e ve Ege Denizi'ne kadar büyütmekten vazgeçmedi. Fakat, Çar, 996'da Sperchios kenarında mağlup oldu. Yunanistan'ı kaybetti, Selanik önünde başarılı olamadı, Tuna Bulgaristanı'nın bir kısmı bizanslıların eline düştü. (1000)
Sayfa 83 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Benim İstanbulum <3
Bizans başkenti, pek yerinde bir tabire göre, "Orta zamanın Parisi'idi." Dünyanın en zengin beldesi, bütün şehirlerin kraliçesiydi. Dünya servetinin üçte ikisi İstanbul'daydı. Kalan üçte bir parçası bütün dünyaya yayılmıştı.
Reklam
İstanbul düşerken Katolik papa - Ortadoks Bizans birleşme çabası.
Latinlerin şehri Grek ismini ve ırkını yıkmaktan başka bir gaye gütmediklerine kani olan Ortodoks kilisesinin ve halkın korkunç direnişiyle karşılaştı. VIII. Jean ve halefi XI. Konstantin beyhude yere, birleşmeyi kabul ettirmek için uğraştılar; isyan sesleri Ayasofya kubbeleri altına kadar sokuldu. (1453) İstanbul'un düşeceği günün arifesinde bile şehirde birleşme lehine ve aleyhine çekişip duruyorlardı ve bazıları "Bizans'ta Latinlerin külahı yerine Türk sarığının hakim olduğunu görmeyi tercih ettiklerini" söylüyorlardı.
Sayfa 139 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
928'de Theodosiopolis (Erzurum) zaptolundu; 934'de Melitene (Malatya)
944'de Edesse (Urfa), alındı ve burada saklı olan İsa'nın mucizevi resmi İstanbul'a getirildi, 949'da Germenika (Maraş), 950'de Amida (Diyarbekir), 958'de Samsat işgal olundu. Bizans sınırları Halys (Kızılırmak)tan Fırat'a ve Dicle'ye kadar tekrar götürülmüştü.
Sayfa 80 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Kafkas prensleri Bizans ünvan ve paralarını taşımaktan gurur duyarlardı
X. yüzyılda Arap nüfuzundan koparılan Ermeni hükümetleri imparatorluğa binlerce asker ve generaller yetiştiriyordu. Ve Ermenistan Pagratide Kralı Vaspurakan, Taron, İberie prensleri, ülkeleri II. Vasil tarafından birbiri ardınca Bizans hakimiyeti alıntını alınıncaya kadar imparatorluğun müşterileri ve sadık hizmetkarlarıydılar.
Sayfa 87 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Selçuklu sultanı II. Kılıçarslan (1156 - 1192)
Bizans İmparatoru Manuel (1143 - 1180) sınırlarını takviye ederek tamamen savunmaya dönük bir politikayla yetindi. Tehlikeyi sezip de taarruza geçtiği vakit pek geç kalmıştı. Bizans Ordusu Miryokefalon'da (1176) müthiş bir mağlubiyete uğradı. Manuel devrinin sonunda Müslümanlar Bu devrin başında olduğundan daha ziyade kuvvetliydiler. Konya Selçuklu sultanlığı bir korkunç devlet olmuştu ve 1174'ten itibaren Selahattin Eyyubi Suriye'de hüküm sürüyordu.
Sayfa 109 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir Haçlı hareketi Bizanslıları Müslümanlara karşı harekete geçiriyordu
Nicephore Phocas, Kilikya ve Kuzey Suriye'de Halep (Hamadani) emirlerinin kuvvetini eziyordu. Anazarbe (Anavarza), Adana Mobsueste (Misis) 964, Tarsus (965) Leodicea, Hierapolis, Emes (Humus), Halep ve nihayet Antakya'yı 968'de aldı.
Sayfa 80 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Dindarlığını kullanan İrene oğluyla taht kavgasına girişti
İrene inatçı bir gayretle hükümete tekrar dönüşünü hazırladı. 797'de oğlu VI. Konstantin'i devirdi ve gözlerini oymakta tereddüt etmedi. O vakit kendi ismiyle devleti idare eden ilk kadın, hakiki imparator olarak saltanat sürdü. (797-802)
Sayfa 66 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Eski Yunan ve Roma kendisinden olmayana "Barbar" derdi.
Barbar başka dil konuşan demektir. Zamanla bu kelime aynı zamanda, medeniyetten mahrum manalarında kullanılmıştır. Eski Yunan, Roma, hatta Bizans medeni dünyayı yalnız kendisinden ibaret zannederdi. Bu yanlış itikadın uzak ve yakın milletler ve alemler hakkındaki bilgisizlikten ileri geldiği muhakkaktır. Halbuki eski Yunan ve roma'dan evvel muhtelif Türk kavimleri daha yüksek bir medeniyet seviyesine varmışlardı. Nitekim sonraları Türklerle tanışan Bizans elçileri, devlet adamları ve seyyahları gördükleri yüksek medeniyet karşısında hayretlere düşmüşlerdir.
Sayfa 103 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Leon III'ün tahta çıkmasından hemen sonra Araplar İstanbul önlerinde
Araplar karadan ve denizden taarruz ediyorlardı. Pek şiddetli olan kış bile harekatı durduramadı fakat Müslüman donamaları, birçok muharebelerde bozuldu, kıtlıktan kuvvetsiz düşen kara ordusu ağır bir bozguna uğradı. Bir senelik faydasız uğraşmadan sonra (717 Ağustos 718 Ağustos) kuşatmayı kaldırdılar. Leon III için şerefli bir saltanat başlangıcı İslamiyet için büyük bir felaketti.
Sayfa 60 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Arap hamlesi kesin olarak kırılmıştı (718)
Dindar Bizanslılar Allah ve meryemin Hristiyan şehrini ve İmparatorluğunu daima koruduğunu görerek haklı olarak ittihar edebilirlerdi bu felakete rağmen Araplar yine korkunç olmakta devam ediyorlardı. Birkaç yıl aradan sonra tekrar taarruza geçiyorlar ve yeniden hemen her yıl Küçük Asya istilalarına uğruyordu. Fakat ilk iki İmparatorun Akronios'ta (Afyon) Arapları mağlup etmeleri onlar için acı bir ders oldu.
Sayfa 60 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Bizans merasim, ihtişam ve gözleri kamaştırmakla daima iftihar etmiştir
Bizans imparatorunun şahsına ait her şey mukaddes sayılırdı ve ressamlar, ilahi şahıs ve evliya resimlerinde yaptıkları gibi başının etrafında bir ışık halkası çizerlerdi. Allah'ın iradesiyle hükümdar mutlak ve despot olan İmparator bütün yetki ve nüfuzu elinde toplamıştı. Bizans anayasasında bu en yüksek kuvvet ve kudreti hiçbir şey englleyemezdi. Senato, itaatkar yüksek memurlardan ibaret bir devlet şurasından başka bir şey değildi.
Sayfa 89 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Robert de clari'nin şehadetine göre: "Dünya servetinin üçte ikisi istanbul'dadır ve üçte bir parçası bütün dünyaya yayılmıştır." Bizans başkenti, pek yerinde bir tabire göre, "Orta zamanın parisi" idi. O, Villehardouin' in sözüne göre " Dünyanın en zengin beldesi, Bütün şehirlerin kraliçesi" idi. Bu refah, takdirle beraber ihtirasları davet eden ve imparatorluğun zayıflığı anlaşıldığı zaman devlete pahalıya mal olacak olan tehlikeli bir refahtı.
Sayfa 122Kitabı okudu
Hristiyanların kılıcı kafirleri orak gibi biçiyordu
Jean Tzimisces Mezopotamya'dan Edesse (Urfa) ve Nusaybin'i (974), Suriye'de Şam ve Beryte (Beyrut) (976), zabdediyor ve Filistin'de Kudüs kapılarına kadar ilerliyordu.
Sayfa 80 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Bizans İmparatorluğu'nu Haçlıların (Latinler) ele geçirişi (1204)
Haçlılar bilhassa Venedikliler isteklerini gittikçe artırıyorlardı. 1204 yılı 25 Ocak'ında, bir milli ihtilal, Latin himayesindeki iktidarı devirdi ve V. Aleksi Murzuphe iktidara geçti. Anlaşma imkanı kalmamıştı. Latinler Bizans İmparatorluğunu yıkmaya karar verdiler. 1204 Nisan 12'de, İstanbul hücumla zaptedilerek müthiş bir surette yağmalandı.
Sayfa 121 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
35 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.