Bu Hesapta Yoktu

Aleksandr Ostrovski
2000
Cumhuriyet Yayınları

2021 132. kitabı
Bu kitaptaki karakterler sosyeteden kişiler ama oyun kahramanı Glumov'un son nutku her kesim için geçerli. Onurundan, azametinden, kişiliğinden asla ödün vermeyen insanlar, yakın çevreleri öncelikli olmak üzere genel anlamda başkalarının yanında insanları, kurumları, ideolojileri, zihinleri eleştirmekten, aşağılamaktan geri kalmazlar. Kendikerinin bu yaptıklarına karşılık, onların kişiliklerini sergileyenleri de her türlü suçlamayla karşı karşıya bırakırlar. Glumov, biraz fazla para elde etmek için bir plan yapar ve bu planda rol oynayan herkesi alttan alması, pohpohlaması gerekmektedir. Glumov bu açıdan bakıldığında kötü bir mizaca sahiptir ama pohpohladığı kişiler ne kadar aldatılmış olsakar da Glumov kadar kötü mizaçlı kişiler olurlar. Toplum içerisinde bireyler tek tek ele alındığında yanlış olan şeyin farkında olmalarına rağmen bu yanlışı görmezden gelir. Bireyler bir araya geldikçe bu yanlış toplumsal bir görmezden gelmeye döner. Burada dolaşan yanlışın herkes tarafından göründüğü halde, kinse tarafından işaret edilmemesi, toplumsal bir işbirliğini gösterir. Kimse bakmazsa, o şey yoktur sonuçta. Hele ki bu yanlışı "Kral Çıplak" tarzı bir nida ile dile getirenler oldu mu, ilk iş; onları suçlamak, uzaklaştırmak, hep bir ağızdan inancı sağlamlaştırmaya çalışırken böyle bir örneği ibret olarak göstermektir. Ne kadar görmezden gelinse de gerçek elbet gün yüzüne çıkar.
2020 49. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2020 01:18
Yıllardır raf köşelerinde üvey evlat gibi duruyordu. E hadi gel bari seni okuyayım şimdi dedim :)) Ostrovski'nin 1800'lü yılların sonuna doğru yazdığı tiyatro eseri. İçinden dersler çıkarılabilecek bir klasik. Toplumda ikiyüzlülüğü ya da sahtekarlığı ortaya çıkan birini darağacına asmaktan acaip zevk alırız. Ama o kimseyi ikiyüzlü yapan şartları sağlayan belki de bizizdir. Karısını döven bir sanatçıyı kınama yarışına giren bizler, onu meşhur edenin de biz olduğumuzu görmeyiz.
Bu Hesapta YoktuAleksandr Ostrovski · Cumhuriyet Yayınları · 2000138 okunma
-Tatkaçıran- (Spoiler kelimesinin Türkçesi)
2019 7. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2019 22:13
İncelememi Glumov'un konuşmasını direkt geçirerek yapacağım. GLUMOV - Ya benim namussuz olduğuma kim karar verdi? Hanginiz? Siz mi Bay Krutitski? Ben makalenizi yeniden yazarken mı o keskin zekanız namussuzluğuma kanaat getirdi? Yoksa dürüst bir insanın böyle iğrenç bir işe alet olamayacağına mı karar verdiniz? Belki de evime geldiğiniz gün, o tumturaklı ama saçmasapan sözlerinizr hayran kaldığım, neredeyse ayaklarınızı yalayacak kadar alçaldığım için namussuz damgasını bastınız bana. Hayır, hayır. O zaman beni kucaklamaya hazırdınız. Şu günlük elinize geçmeseydi, ölünceye kadar namuslu bir adam sayardınız beni. Sizin şu pek yüksek sosyetenizde yalnızca günlüğümü yazarken namusluydum.
Akmıyor
2023 47. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2023 00:00
Tiyatro eseri. Karşılıklı konuşma şeklinde geçiyor. Önceden okumuşum, akmıyor diye not düşmüşüm. Konu; kurnazlıklar içinde dönen bir oyun kurgusu, sonunda herkes kendi kurnazlığının kurbanı olarak genç bir adamın isteğini yerine getiriyor.
2021 36. kitabı
Aleksandr Ostrovski'nin 1852 yılında yazdığı "Bu Hesapta Yoktu" adlı oyunu, Rus tiyatrosunun en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Oyun, 19. yüzyıl Rusya'sının sosyal ve siyasi koşullarını yansıtan bir karakter draması niteliğindedir. Oyun, yoksul bir ailenin oğlu olan Glumov'un, zengin ve soylu bir aileye mensup bir kadınla evlenmek için yaptığı çabaları konu alır. Glumov, para ve güç elde etmek için kendi kişiliğinden ve değerlerinden ödün vermeye hazırdır. Bu nedenle, zenginlerin dünyasına girmek için yaltaklanma, ikiyüzlülük ve sahtekârlıktan çekinmez. Glumov'un çabaları sonunda başarılı olur ve zengin bir kadınla evlenir. Ancak, evlilik sonrasında beklediği mutluluğu bulamaz. Çünkü, zenginler dünyasının yüzeyselliği ve sahteliği, onu hayal kırıklığına uğratır. Oyun, toplumsal yükselme arzusuyla yanıp tutuşan insanların yaşadığı hayal kırıklığını ve ikiyüzlülükten kaynaklanan ahlaki çöküşü gözler önüne serer.
Nikolay Ostrovski "Bu hesapta yoktu" kitabının təhlili
·128 syf.·
2021 23. kitabı
Ostrovski qələmindən oxuduğum ilk kitab olan "Bu hesapta yoktu" əsəri mahiyyət etibarı ilə dəyərlidir. Kitab maddi zənginlər mühitində sürətlə irəliləmək istəyən gəncimizin tapdığı metodun yəni saxta səmimiyyətinin hekayəsindən bəhs edir. Lakin qəhrəmanımız bu ürəkbulandırıcılığa çarə olaraq da dəftərinə , yaltaqlandığı insanların həqiqi simalarını və onlar haqqındaki həqiqi fikirlərini yazmaq metodundan istifadə edir. Burada biz insanın özünü tətminini və ya aldatmasını şahidi oluruq və əlbəttdəki həyatın çətinliklərinin insanı vadar etdiyi yola... Ostrovski həmdə bu kitabında həyatın qısa özətini keçərək hər şeyin planladığımız kimi getməyə biləcəyini və bəzən hesablamadığımız məsələlərlə baş başa qala biləcəyimizi göstərib. Oxumağa dəyər.

Aleksandr OstrovskiYazar · 4 kitap
Aleksandr Nikolayeviç Ostrovski 12 Nisan (eski takvim 31 Mart) 1823 tarihinde Moskova'nın Zamoskvorechye semtinde doğdu. Babası bir hukukçu idi ve Kostroma Oblast'ında Ostrov adlı bir köy asıllı olduğu için "Ostrovski" olarak anılmakta idi. Babası devlet memuru olarak yükselmişti; bir soyluluk unvanı verilmişti. Annesi 1836'da öldükten sonra babası genç, güzel, zengin, İsveç asıllı bir barones, Emilia Andreyevna von Tessin'le evlendi. Üvey annesi kendi çocuklarından başka üvey oğlu Aleksandr'in da eğitimiyle ilgilendi. Onun yabancı diller ve müzikteki yeteneklerini teşvik edip destek verdi. Aleksandr Ostrovski 1840'ta "Birinci Moskova Jimnazyumu"'nu bitirdi ve Moskova Devlet Üniversitesi'ne devam edilip 1843'te hukuk diploması aldı. 1843 ile 1845 arasında devlet memuru olarak Moskova çocuk mahkemesinde görev yaptı. Aleksandr Nikolayeviç Ostrovski ilk tiyatro oyunu olan "Kartıny semeynogo schastya (Aile Saadetinden Sahneler)" oyununu 1847'de tamamladı. İkinci tiyatro oyununu 1850'de hazırladı ve bunun ismi önce "Banktrot (İflas Bayrağı)" idi; ama sonra "Svoi lyudi sochtemsya (Bu Bir Aile Sorunudur ve Aile İçinde Halledilecek)" olarak ismi değiştirildi. Bu oyun Moskova tüccarlarının hileli iflasları konusunu ele aldığı için Moskova'da büyük bir skandal yarattı ve Ostrovski devlet memurluğundan atıldı. Bu oyun 13 yıl sansüre uğrayıp sahnelenmesi yasaklandı. Bundan sonra tiyatro oyunu yazmaya ciddi olarak eğilen Ostrovski'nin oyun eserlerinde ele aldığı önemli konular başında, genellikle Moskova'da bulunan, Rus tüccar sınıfının sorunları, memurların ve mülk sahiplerinin tamahkarlık ve açgözlülükleri gelmiştir. Bu konuları işleyen 2 tragedya ve birçok güldürülü oyun eseri vermiştir. Bunlar arasında şaheserleri sayılan "Bednost ne porok (Yoksulluk Ayıp Değil)" (1853), "Gelirli yer" (1856), "Groza (Fırtına)" (1859) bulunmaktadır. 1850'li yıllarda yapımlanan eserlerinde önemli sosyal ve ahlaki konulara eğilmiş ve despotik devlet idaresini keskin tenkide koyulmuştur. Örneğin "Kendi Adamlarımız" satirik komedyasında Rus Çarı I. Nikolay'ın gösterişe tutkunluğu hiciv edilmiştir. Diğer bir popüler şaheseri Rus folkloruna dayanan 1873'te hazırlanan "Snegurochka (Kardan Genç Kız)" olup bu eser 1880-1881'de Nikolay Rimski-Korsakov tarafından bir operaya uyarlanmıştır. Ayrıca 1860'lı yıllarda birkaç tarihsel oyun da yazmıştır. Ostrovski Moskova'da bulunan tek devlet dram tratrosu olan "Maly Tiyatrosu (Küçük Tiyatro)" ile çok yakın bağlantısı olmuştur ve sonradan bu tiyatro "Ostrovski'nin Evi" olarak bilinmeye başlamıştır. Hazırlamış olduğu oyunların hepsinin ilk temsilleri yazarın yakın kontrolü altında bu tiyatroda yapılmıştır. 1874'te kendinin büyük gayretleri ile kurulan Rusya Oyun Yazarları Cemiyeti'nin ilk başkanlığını yapmıştır. 1885'de Moskova'da bulunan devlet tiyatrolarının artistik direktörü olarak görev verildi. Bu görevde baş işi Moskova tiyatrolarının repertuvarlarını seçmek oldu. Yeni oyun yazarlarını teşvike önem verdi. Aynı zamanda bu tiyatroların idaresinde yeterli olmayan ve özellikle sadece rüşvetle iş yapan görevlileri ayıklayıp iden ayrılmalarını sağlamaya koyuldu. Moskova tiyatro okulunun da reorgizasyonuna başladı. Mayıs 1886'de kendini iyi hissetmediği için, 1846-47'de babasının satın alıp sonradan 1867'de üvey annesi ve kardeşinden de kendi üzerine geçip üzerinde büyük geliştirme yapımları yaptığı Kostromo vilayetindedeki Scelykovo malikanesine gitti. Burada daha da hastalandı ve 2 Haziran'da bir kalp krizi geçirerek vefat etti. Ölmekte iken Shakespeare'in Antoni ve Kleopatra eserini İngilizce'den Rusça'ya çevirmekle uğraşmaktaydı. Mezarı bu malikane yakınında bulunan Nikolo-Berezhki mezarlığındadır.