Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bu Mülkün Sultanları

Necdet Sakaoğlu

Bu Mülkün Sultanları Gönderileri

Bu Mülkün Sultanları kitaplarını, Bu Mülkün Sultanları sözleri ve alıntılarını, Bu Mülkün Sultanları yazarlarını, Bu Mülkün Sultanları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yavuz Sultan Selim
Erzincan ovasındayken Şah İsmail'in elçisi, Yavuz'u Er Meydanı'na davet eden bir mektup ve içinde esrar bulunan bir kutu getirdi. Yavuz da Şah' a "gizlenirsen erkeklik sana haramdır miğfer yerine yaşmak zırh yerine çarşaf giyerek serdarlık ve şahlık sevdasından vazgeç" yollu tahrik edici mektuplar ve kadın giysileri gönderdi.
Sayfa 134Kitabı okudu
Yavuz Sultan Selim
Celalzade'nin yazdıklarına göre vezirler baba (Bayezid) oğul (Selim) arasında gidip geldiler, 2. Bayezid hayli direndi. "mademki dayire-i sıhhatteyim kimesneye saltanat vermezem!" dediyse de askerin ve devletin ricalinin desteklediği Selim, 24 Nisan 1512 Cumartesi günü bir zafer alayı sergilemesiyle Topkapı sarayına geldi. Topkapı Sarayına geldi Bab-ı Hümayun önüne taht kurulmuş, Bayezid oğlunu bekliyordu. Kısa süren bir "ayak divanı" ile baba, tahtını oğluna bıraktı. Selim'in tahtı gasp edişi, o dönem yazılan bir Selimname'de 2. Bayezid'in ağzından "Bu beylikten feragat itmedüm ben, görün beyler bana nitdi Selim şah" denilerek vurgulanmıştır.
Sayfa 130Kitabı okudu
Reklam
Yavuz Sultan (1.) Selim
Celalzade'nin Selimname'de yazdığına göre Şahkulu olayı sırasında bunalan 2. Bayezid'in vezirlerine '' benim padişahlık etmeğe mecalim kalmadı saltanatı oğlum Ahmed'e verdim padişahınız odur" diyerek kararını açıklamasının ardından, Selim Rumeli'den topladığı orduyla harekete geçti. 3 Ağustos 1511 de Uğraş köyü(Çorlu) savaşında babasının kuvvetlerine yenilerek Kırım'a döndü. Ancak İstanbul'daki yeniçerilerin mutlak desteğini sağladığı için, bu başarısızlığına karşın taht şansını yitirmedi. Yeniçeriler odalarda toplanıp Ahmed'i padişah yapmanın "ulu günah" olduğuna karar verdiler. Şehzade Ahmed yanlısı paşaların konaklarına saldırdılar. Ahmed'e lalası Yularkasdı Sinan Paşa ile haber gönderip "Bu ocak erenler ocağıdır" dediler. Üsküdar'a kadar gelen Şehzade Ahmed, Anadolu ya dönmek zorunda kaldı.
Sayfa 130Kitabı okudu
Sultan 2. Bayezid
Saltanatının ilk yıllarında henüz eski Bizans İstanbul'u görünümünü koruyan Osmanlı payitahtı, 1512 de bir oranda Türk kenti manzarasına kavuşmuş bulunuyordu.
Sayfa 127Kitabı okudu
Sultan 2. Bayezid
Hazerfen Cenabi, 2. Bayezid'in zehirlenmek suretiyle öldürüldüğünü yazar. Bir yahudi aracılığıyla kendisine '' ecel şerbeti'' (zehir) içirten oğlu Selim' e "Kılıcın keskin olsun amma ömrün kasîr (kısa)" diyerek beddua ettiğine, Çekmece'deki molada abdest alırken sakalının top top avucuna gelmesinden zehirlendiğini anladığına ilişkin rivayetler de vardır. Eyüp'te üstü açık türbeye gömülmesini vasiyet etmesine karşın, İstanbul'a getirilen cenazesi, camisinin kıble tarafına gömülmüş ve üzerine türbe yapılmıştır.
Sayfa 125Kitabı okudu
Sultan 2. Bayezid
2. Bayezid'in uzun hükümdarlığı boyunca halkın kendisini "uğursuz" saymasına neden olacak bir dizi felaket yaşandı. Şiddetli sağanak, yangın ve fırtınalar, iki büyük deprem, salgınlar ve kıtlıklar oldu. 11 eylül 1509 Halkın kıyamet-i suğra (küçük kıyamet) diye tanımladığı deprem oldu. Yalnız İstanbul'da 109 Cami, 1070 ev yerle bir oldu. 2. Bayezid bir süre sarayın bahçesinde yapılan ahşap bir barakada oturdu. Aynı yıllarda 50 dirhemlik ekmek 1 altına kadar çıktı. Rumeli topraklarına birkaç yıl yağmur düşmedi ve ürün alınamadı. "Fukara aç zengin muhtaç" deyimi o yıllarda söylenmiştir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
Sultan 2. Bayezid
Bayezid 4 bin süvariyle 21 Mayıs 1481 de Üsküdar'a ulaştı. Halkın ve askerin tezahüratı arasında İstanbul'a geçti. Limandan kente girişi görkemli oldu. Matem işareti olarak siyah giyinmiş, atının başına da siyah sorguç taktırmıştı. İstanbullu zenginler, bir kabustan kurtulmanın sevinciyle yeni hükümdarın önüne taslarla altın ve gümüş paralar serptiler. İskeleden saraya kadar yollara sırma işlemeli serendaz halılar döşenmişti.
Sayfa 115Kitabı okudu
Sultan 2. Bayezid
Fatih'in Gebze'de ölüm haberini öğrenen yeniçeriler öfkeyle İstanbul'a döndüler. Sur kapılarını açtırdılar. Kentte korkunç bir katliam ve yağma başlattılar. İlk hedefleri Fatih'in veziri Karamani Mehmet paşanın konağı oldu. Veziriazamı parçalayıp başını mızrağa geçirdiler. Yahudi mahallelerini yağmaladılar. Sokaklarda Bayezid lehine gösteriler yaptılar. Fatih'in hekimi Yahudi Yakup paşa öldürüldü.
Sayfa 115Kitabı okudu
Sultan 2. Bayezid
İstanbul'da tahta çıkan ilk padişahtır. Tahttan indirilen padişahların da ilkidir. Hattat ve şair olan 2. Bayezid şiirlerinde Adli mahlasını kullanmıştır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Fatih Sultan Mehmed
Kalabalık saray kadroları, zenci köle istihdamı, imparatorluk protokolünün uygulanmaya başlanması, giyim kuşam konusunda lükse yöneliş Osmanlı yaşamına Fatih döneminde girmiştir. Avni mahlasıyla şiirler yazan 2. Mehmed, "divan" ı olan ilk Osmanlı padişahıdır.
Sayfa 112Kitabı okudu
279 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.