Bu Mülkün Sultanları

Necdet Sakaoğlu

Bu Mülkün Sultanları Gönderileri

Bu Mülkün Sultanları kitaplarını, Bu Mülkün Sultanları sözleri ve alıntılarını, Bu Mülkün Sultanları yazarlarını, Bu Mülkün Sultanları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih, her padişahla yeniden başlıyor; biri tahta otururken ölen veya indirilen türbesine götürülüyor veya hapsediliyordu. Ölenin atamalan, buyruklan geçersiz sayıldığından her saltanat değişikliğinde ülke genelinde bir "tecdid-ibka" (yenileme-yerinde bırakma) işlemi yapılıyordu.
550 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Osmanlı padişahlarının kronolojik sıralamayla tahta çıkış ve ölüm tarihleriyle, biyografik niteliklerinin bulunduğu kaynak kitap niyetinde bir eser, tarih öğrencileri ile tarihe ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Bu Mülkün Sultanları
Bu Mülkün SultanlarıNecdet Sakaoğlu · Alfa Yayınları · 2017234 okunma
Reklam
550 syf.
10/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Hızlandırılmış Osmanlı Tarihi gibi bir kitaptı. Beş yüz sayfa ama tüm padişahlar çok güzel bir şekilde anlatılmış. Osmanlı Padişahlarının yaşamlarına dair her şeyi kronolojik bir sırayla öğrenenildiğimiz, çok fazla ayrıntıya girmeden en önemli noktalara vurgu yapan değerli bir eserdi. Tarih ile ilgilenenler zaten beğenerek okuyacaklardır ama padişahları öğrenmek isteyip tarih okumayı sevmeyenler için biçilmiş kaftan diyebilirim. Çünkü gereksiz ayrıntılar yok, araştırmalar, atıflar çok iyi.. Bu kitapta daha önce başka kitaplarda okumadığım alıntılara, beyitlere ve bilgilere rastlama fırsatım oldu. Sadece padişahların hayatlarını öğrenmekten ziyade dönemi de çok iyi öğreniyorsunuz. Okuması oldukça zevkli ve sıkıcılıktan uzak bir eserdi tavsiye ederim.. şimdiden okuyacaklar keyifli okumalar dilerim
Bu Mülkün Sultanları
Bu Mülkün SultanlarıNecdet Sakaoğlu · Alfa Yayınları · 2020234 okunma
550 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
Tarihin Arka Odası Tadında Bir Kitap: Bu Mülkün Sultanları
Görünen o ki 23 günde bitirdiğim bu kısa biyografilerden oluşan kitaptan her güne bir veya iki padişahın hayatını sığdırmışım. Osmanlı tarihi sadece sultanların tarihi değil, aynı zamanda o tarihin içinde yaşayan insanların, ülkelerin, halkların bir tarihi. Tarih okumak için illaki şövenist olmak gerekmiyor. Zaten şövenist ve aşırı taraflı duygularla okunan tarih pek bir tarih okumasına benzemiyor. Tarih okumak, bir ideolojiyi anakronizm uygulayarak tarihi çarpıtmak olmamalı. Fakat ne yazıktır ki Türkiye'de bu konu etrafında dönen tartışmaların birçoğunu bilimsel tarafsızlık değil ideolojik ön yargılar belirliyor. Bugün herkesin kendi ideolojisine göre kafasında kurguladığı bir Osmanlı var. Peki kafamızda kurguladığımız bu Osmanlı tarihi belgelere uygun düşüyor mu? İşte bunun için tarihi son zamanlarda yaygın hale gelen dizilerden değil bu alanda yazılmış değerli kaynaklardan okumak, öğrenmek icap ediyor. Ben bu anlamda Necdet Sakaoğlu'nun çalışmasını çok değerli buldum. Hiçbir şekilde tarafsızlığını yitirmediği kanaatindeyim. Okurken kimi yerlerde bir İhsan Oktay Anar romanı okuyormuşçasına keyf aldım. Favori padişahlarım ise kesinlikle: Bilgisi ve kültürüyle Fatih Sultan Mehmet Adalete verdiği önemle Kanuni Sultan Süleyman Cesareti ve kararlılığıyla 4. Murat İnce ve hassas ruhuyla 3. Ahmet Yenilikçiliğiyle 2. Mahmut Özgürlüğe ve insan haklarına verdiği değerle Abdulmecit Eğitime verdiği değerle Sultan 2. Abdulhamid oldular.
Bu Mülkün Sultanları
Bu Mülkün SultanlarıNecdet Sakaoğlu · Alfa Yayınları · 2017234 okunma
Niye Rumeli'de kalıp savaşmadınız diyen olmamış mı ?
[İnsanlar çabuk unutuyor. Dünün muhacirleri bugünün göçmen karşıtı, ırkçısı, hatta ülkenin yarısına çomar gözüyle bakan beyaz türkü kesiliveriyor. Ama tarih hatırlatır, unutmaz] ... 93 Harbi... (...) Ülkenin ekonomik ve toplumsal yapısını alt üst etti. (...) en çok da sayıları on binlere varan Rumeli göçmenleri özellikle İstanbul'un yaşam dengesini bozdu. Yoksul göçmenlerin büyük çoğunluğunun İstanbul'a dolması, camilerde, medreselerde, meydanlarda yatıp kalkmaları; çadırlardan teneke tahta barakalardan muhacir mahallelerinin oluşması, belleklerde "93 Harbi faciası" olarak unutulmaz izler bırakmıştır. (Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Sultanları s,454)
Sayfa 454 - AlfaKitabı okudu
Veba
Eski zamanlarda en büyük veba salgınlarından birisi 2. Mahmud döneminde 1812'li yılların İstanbul'unda geçmiş. Diyar-ı Rum o zaman nasıldı bilemiyorum. İzmir'den gelen bir ticaret gemisinden yayıldığı düşünülen veba Beyoğlu, Kurtuluş semtlerinden gayrı müslimlerin yoğun olduğu Fener ve Kumkapı semtlerine sıçramış. Bu salgında bütün önlemlere rağmen günlük 1000-1500 cenaze çıkıyormuş. Sokaklar ölülerden geçilmez olmuş. 2. Mahmud salgının bekar odalarından yayıldığı gerekçesiyle Galata'nın arka mahallelerini ve meşhur melekgirmez mahallesini yıktırıyor. Salgın ancak karın yağışıyla duruyor.
Sayfa 400 - AlfaKitabı okudu
Reklam
Geri127
279 öğeden 271 ile 279 arasındakiler gösteriliyor.