Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bu Resim Ne Anlatıyor?-Günlük Hayat

Zerrin İren Boynudelik

Bu Resim Ne Anlatıyor?-Günlük Hayat Gönderileri

Bu Resim Ne Anlatıyor?-Günlük Hayat kitaplarını, Bu Resim Ne Anlatıyor?-Günlük Hayat sözleri ve alıntılarını, Bu Resim Ne Anlatıyor?-Günlük Hayat yazarlarını, Bu Resim Ne Anlatıyor?-Günlük Hayat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
200 syf.
7/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Günlük hayatı konu alan birçok sahneyle karşılaşıyoruz bu kitapta. Başlıklar hâlinde verilmiş konuların gelişimi, konu öncesinde yer alan ana resim ve resmin yaratıcısı hakkında görüşlerden sonra o konu ile ilgili resimler yer alıyor. Bu resimlerde yer alan semboller, kişiler, nesneler anlatılıyor. Özellikle Hollandalı bu tür resmi, janr, genre denilen türde en yetkin örnekleri veriyorlar. Bu Protestan inancının sonuçlarından biri. Dini anlatılar resimlere konu olamayınca onlar da günlük hayatı anlatıyorlar. Halk da onlara rağbet gösteriyor. Deniz ticaretinin gelişmesi ve burjuvazinin çıkışı da bir anlamda sanatçıların işlerini çoğaltıyor. Ayrıca vanitas denilen resimlerde ahlaki öğreti için semboller aracılığıyla mesajlar veriliyor. Bir Peter Bruegel hayranı olarak onun resimlerine de burada rastlamam benim açımdan sevindiriciydi. Kitap hoş ve güzel dizayn edilmiş. Serinin okuduğum ikinci kitabıydı. İkonografi kitabı daha doyurucuydu. Şimdi ise bir sonraki mitoloji kitabına geçmeyi düşünüyorum.
Bu Resim Ne Anlatıyor?-Günlük Hayat
Bu Resim Ne Anlatıyor?-Günlük HayatZerrin İren Boynudelik · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20187 okunma
goo.gl/images/VJEm2q Evin hanımı Geertruy sofra hazırlarken. Kadının şakağındaki siyah leke cinsel yolla bulaşan bir hastalık geçirmiş olduğunu gösterir.
Reklam
17.yüzyılda neredeyse her Hollandalının evimim duvarında bir ya da daha fazla sanat eseri asılıydı. Kentlerin nüfusu artıyordu ve bu yeni kentliler, evlerini dekore ederken resimlere para harcamaktan da çekinmiyordu. Üstelik bunu harcayacak bolca paraları da vardı. İngiliz gezginlerin yazdıklarına göre, çok ucuz olan resimleri hemen hemen herkes alabiliyordu ve hatta köylülerin evinde bile duvarlarda resimler asılıydı. Üzerinden kilise baskısını bir ölçüde atmış olan Hollanda’da günlük hayata yönelik ilgi de artmıştı. Sanat eserine olan talepteki yoğunluksa hem ressam sayısının hem de resim sayısının artmasına ve dolayısıyla tercih edilen manzara ya da günlük hayat resimlerinin fiyatlarının giderek düşmesine neden oldu. Bu talep ressam sayısına da yansıyordu. Her kasabada birkaç ressam yaşıyor, bu resimlere İtalya’dan ve Fransa’dan alıcılar çıkıyordu.