Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bugünün Diliyle Hayyam

A. Kadir

Bugünün Diliyle Hayyam Sözleri ve Alıntıları

Bugünün Diliyle Hayyam sözleri ve alıntılarını, Bugünün Diliyle Hayyam kitap alıntılarını, Bugünün Diliyle Hayyam en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendini sorguya çek, aklın başındayken. Ne getirdin? Ne götüreceksin?
Yel olsam bir ulaşsam saçının teline, derdinin elinden bir kurtarsam dizgini.
Reklam
Kendini sorguya çek aklın başındayken. Ne getirdin? Ne götüreceksin.
Bu dünyadan mı korkar sanırsınız beni, ölmekten mi korkar sanırsınız, canımın, bırakıp bedenimi, gitmesinden mi? Ölüm gelmiş gelmemiş, umurumda değil. Yolumu kesen, insanca yaşayamamak.
Sayfa 122Kitabı okudu
Bu dünyadan mı korkar sanırsınız beni, ölmekten mi korkar sanırsınız, canımın, bırakıp bedenimi, gitmesinden mi? Ölüm gelmiş gelmemiş, umurumda değil. Yolumu kesen, insanca yaşayamamak.
Şu zamanda bir sürü dostun olacak da ne olacak. Şöyle uzaktan bir selam, nasılsın iyi misin, o kadar. Tam inanır güvenirsin, basarsın bağrına, bir de can gözünü açtın mı, ne göresin, dost bellediğin dost değil, yılan.
Reklam
İyi geceler
. Doyacak kadar aşın varsa, başını sokacak bir de damın, insanoğluna kulluk etmiyorsan, başkasının sırtından değilse geçimin, tamam, güneşli günler içindesin. .
Sayfa 109
... Bu dünyaya istediğimiz gibi gelmedik, bu dünyadan istediğimiz gibi gidemeyiz.
Sayfa 16 - Say YayınlarıKitabı okudu
İster müslüman olsun, ister gâvur, bana ne, sımsıcak olsun yürek dediğin, sevgiyle dolu olsun ağzına dek. ...
Sayfa 89 - Say YayınlarıKitabı okudu
Şarap, bir sembol, kötümserliğe karşı bir panzehir...
Hayyam, insana önem verir. İnsanın özgürlüğüne önem verir. İnsanlara alçakgönüllülüğü, olduğu gibi görünmeyi, fikir ve vicdan özgürlüğüne bağlanmayı, yiğit bir yürek taşımayı, yalandan ve ikiyüzlülükten iğrenmeyi, insanın insanı kullanmamasını, insanın insana kulluk etmeden yaşamasını öğütler. Bir ekmek kapısı aç bana, bir geçim yolu bulayım kula kulluk etmeden. Hayyam söylüyor bunu. Bu ses onikinci yüzyıl insanının sesi mi, yirminci yüzyıl insanının sesi mi? Sonra biz, rahat rahat oturmuşuz, ona zevk ve safa, «iyş ü nûş» şairi demiş çıkmışız. Nedir şarap Hayyam'da, hep şarap der durur. Onu çevirenlerin çoğu, onun şaraba düşkün bir sarhoş, gece gündüz içer bir adam olmadığında birleşiyorlar. Asaf Halet Çelebi diyor ki: «Görünüşe bakıp da rubailer hakkında hüküm vermek icabetseydi Hayyam'ın derbeder, sefil ve biçare bir sarhoş olduğunu kabul etmek gerekecekti. Halbuki bu şairin hayatı, gayet derlitoplu, ilim sahasında otorite sahibi, hattâ büyük bir ilim kurulunun başında, matematik ve astronomi alanında zamanımıza kadar ehemmiyetini muhafaza etmiş bir eser sahibi, ağır başlı, değerli bir insan olduğunu gösteriyor. Böyle bir insanın sarhoş saçmalarıyle uğraşmayacağı besbellidir. Şu halde şiirlerinde geçen şarap, bir sembol, kötümserliğe karşı bir panzehir, hür insanların düşüncelerini saran bir huzur hissinin timsali sayılmalıdır.»
Sayfa 11
467 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.