Burseya Dağı

Metin Aktaş
Mayıs 2021
Dara Yayınları

İnsanlığın Kırılan Dalı "Savaş"
2021 29. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2021 21:37
Hiç bir düşünce,hiç bir inanç,hiç bir kültür"Ölüm"ü yüceltemez,onun acı suratını yumuşatamaz.O ,gerçekten korkunç bir şey.Hele de savaşlarda... Evinde ailesiyle diri diri yakılan ,başı bedeninden ayrılıp direklere saplanan,bir mermiyle kafatası paramparça olan birine ölümün yüce bir şey olduğunu nasıl söyleyebiliriz?Ya pazarlarda satılan kızlara?dünyanın tüm güzelliklerinden bi haber;bir kuşun sesini,bir ağacın ululuğunu ,güneşin doğuşunu göremeden ölümü tadan çocuklara nasıl anlatabiliriz? Yaşadıklarının onların kaderleri olduğuna inandırabilir miyiz mesela? Onların kaderi yüzyıllardır yaşadıkları topraklarda inançları yüzünden katledimek mi gerçekten?Ya da insanlığın kanayan her yarasında bir kan pıhtısı gibi kuruyan "Bağnazlık"illeti mi? Cevabı kitabın her sayfasına suratımıza inen sert bir tokatla veyahut başımızdan aşağıya boşaltılan soğuk bir suyla tüylerimiz diken diken olmuş bir şekilde okuyoruz.Kader demek kolay.Biz Müslümanlar da hep kolayı,teslimiyeti(!)sevmişizdir zaten .Ama bu sefer öyle değil işte. Babası,dedesi,teyzesi ve eniştesi başı kesilerek öldürülen.Gözleri önünde annesine tecavüz edilen.Daha on dört yaşında katil olan ,annesinin ölümüne sebebiyet veren,sevdiği kızın satılmasıyla çıktığı Burseya Dağında bir sığınakta on yedi yaşında can veren Nusayirli Ali'ye sorun bakalım o da kader der mi ? ... Savaşın vahşetini içinde olmadığımız sürece hiç bir zaman idrak edemeyeceğiz.Çünkü bizim için savaş masa başlarında verilen kararlardan,alınan füzelerden,sihalardan veya uyutulduğumuz kahramanlık masallarından ibaret...Yanıbaşımızda Burseya dağından yükselen ağıtları duyabiliyormuyuz?İnsanlar hâlâ çaresizce Şengal dağından medet umarken ne yapıyorduk biz?Yılanın ucunun bize dokunmasını bekleyecek kadar mı yitirdik insanlığımızı! Mazlum
Puan vermedi·272 syf.·
2023 1. kitabı
oooffff savaşlar neden var, insanlar neden ölüyor? tarih en baştan beri kanla yazılmadı mı? kim bilir kaç milyon insan savaşlarda yakıp yıkıldı, öldürüldü kaç insan? burseya dağı adlı kitaptada kan, savaş, bol ölüm, çatışma, çarpışma, silah ve tank tüfek vardı. ah Ali, ah Ali'nin köyü, Ali'nin zavallı ailesi ve düşleri, gerçekleştiremediği hayalleri, ah Ali'nin bekleyipte kavuşamadığı Dilan'ı, ah savaş, ah ölüm.. bu incelemeyi kitapta şunlar var, bunlar var diye yazmıyorum sadece kitabı bitirmemle gece gece böğrüme bir öküz oturdu sanki, onun üzüntüsüyle, hışmıyla, öfkesiyle yazdım. bu kitabı din, dil, ırk, mezhep fark etmeksizin herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. çünkü bizi bir arada tutan, tutması gereken şey benzerliklerimiz değil farklılıklarımız olmalı. birbirine benzeyen şey'ler bir şekilde birbirine tutunur. önemli olan farklılıklarımıza rağmen birbirimize tutunup bir arada oluşumuzdur. incelemeyi bitirmeden bir ah daha koptu yüreğimin derinliklerinden..
2025 33. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2025 16:34
Metin Aktaş, savaşın acımasızlığını, toplum ve birey üzerindeki yıkıcı etkisini ve dehşetini yakın tarihte yaşanmış bir olaydan yola çıkarak anlatıyor! Dünya nasıl daha yaşanılır olabilir ve neden bu derece yaşanmaz hale getirildi, sorularına anlamlı ve insancıl cevaplar bulabileceğiniz etkileyici bir kitap! Belirli ideolojilerle zehirlenmiş, zihni karanlık, kalbi nasır tutmuş zavallıları saymazsak, aslında herkesin kabul ettiği Suriye gerçeklerini bir kez daha okumak isteyenlere tavsiye edebilirim!

Metin AktaşYazar · 23 kitap
Metin Aktaş 1956 yılında Tunceli'nin Ovacık ilçesi'ne bağlı Çayüstü köyünde yoksul bir ailenin ilk çocuğu olarak doğdu. Köyünde okul olmadığı için ilk okulu halasının desteğiyle Ovacık Ada Köyünde okudu. İlk okuldan sonra altı yıllık Tunceli Yatılı Lisesi'ni kazandı. Tunceli Lisesi'nde eğitime başladı. Oradan da Hakkari yatılı lisesine sürüldü. Hakkari lisesinden de İzmir Urla Lisesine sürülünce liseyi bitirmeden eğitim hayatını sonlandırdı. Yazarın köyü devlet tarafından 1994 yılında boşaltılınca zorunlu göçe zorlandılar. Romanlarında toplumun alt kesimini oluşturan yoksul insanların, azınlık inançlarda, kültürlerde, etnisitelerde insanların yaşamlarını, yakın tarihimizde yaşanmış büyük, acılı trajedileri anlatan yazarın ondan fazla romanı bulunmaktadır. Cennetin Ölümü adlı romanıyla 2003 TUDEM Edebiyat Ödülleri'nde roman dalında mansiyon ödülünü almıştır. Yapıtları Munzur Efsanesi Gerçek ve İşkence Hamal Dersimli Bektaşi Acı Fırat Asi Fırat Sürgün Cennetin Ölümü Nişancı Dicle Harput'taki Hayalet Cefr Son Derviş Rüzgar Ateş Gibi Yakıyordu Avesta Yezda Uzun Yaz Gelincik Tarlası Bozkır Gülü Dilsiz Burseya Dağı Sessizlik Kulesi