Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ray'dan Hamilton'a

Büyük Biyologlar

Ioan James

Büyük Biyologlar Gönderileri

Büyük Biyologlar kitaplarını, Büyük Biyologlar sözleri ve alıntılarını, Büyük Biyologlar yazarlarını, Büyük Biyologlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğa tarihi, aristokrat sınıfı kadınların arasında gözde bir ho­biydi ama bunu bir hobinin ötesine taşımak isteyenler yolla­rının üzerinde engellerle karşılaştı. Örneğin, kadınların erkeklere açık olan seminerlere katılmalarına izin yoktu. Bu kadınlardan sa­dece başka bir nedenle ünlü oldukları takdirde haberdar oluyoruz.
Sayfa 201Kitabı okudu
Darwin, evrimin nasıl ve han­gi mekanizmalarla oluştuğunun yanıtını vermeden evrimin gerçek olduğuna dair bir kuramı ortaya atmanın anlamsız olacağını fark etti. Neolitik dönemden itibaren insanların yapay seçilim sonucu kültür bitkileri ve evcil hayvanlar üzerinde yaptığı bariz değişim­ler Darwin'i, doğadaki yabani türlerin evriminde seçilimin kilit rol oynadığına inandırdı ama buradaki sorun insan yerine bu seçilimi yapan etkeni bulmaktı.
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
Cuvi­er'nin on dokuz ile yirmi üç yaşları arasında Pfaff ile yaptığı ya­zışmaları daha sonra geliştireceği temel düşüncelerle tanışmasını göstermesi açısından bilim tarihçilerinin yoğun ilgisini çeker. İlk başlarda bilimsel, felsefi ya da sosyal olsun her türlü kuramdan kuşku duymaktadır. 1788'de Pfaff'a şöyle yazmıştır: "Bize deney­lerin gösterdiği her şey umarım dikkatli bir şekilde kuramlardan bağını koparır, ( ... ) bilim gerçeklere dayanmalı, sistemlere değil. " Burada Cuvier neredeyse sonsuz bir çeşitliliğe sahip yaşam biçim­lerine karşın tüm omurgalıların tek bir yapı, aynı plan üzerine inşa edildiği ve bu nedenle aynı temel yapının göstergeleri olarak kabul edilmesi gerektiği düşüncesini savunan Alman doğa felsefesine gönderme yapıyordu.
Lamarck yeni yapıların oluşmasıyla yeni gereksinimlerin karşılandığını yazdı; "besoin" sözcüğü yanlış çeviri sonucunda arzu anlamında "iste­mek" olarak kullanıldı ve orijinal metni okumayan kişiler zürafanın bilinçli bir şekilde uzun bir boynu olmasını istemesinden do­layı böyle bir boyna sahip olduğu önermesiyle dalga geçti. Oysa gerçekte Lamarck, "uzun bir boyna gereksinimi olmasından dola­yı" şeklinde yazmıştı. Ayrıca, yaşam boyunca edinilen özelliklerin aktarımı hiçbir zaman kanıtlanamadı ve bundan dolayı Lamark­çı görüşün esasını sadece bu ifade oluşturuyormuş gibi dördüncü yasa bir kenara bırakıldı. Lamarck adının, onun düşüncelerini tam olarak bilmeyen kişilerce aşağılanarak reddedilmesiyle tanınıyor olması gerçekten üzücü.
John Hunter
İki yıl boyunca büyük miktarda para harca­yarak aradaki arazinin üstüne kapsamlı anatomi koleksiyonlarını sergileyeceği bir ev inşa ettirdi. Bu düzenlemenin Robert Louis Ste­venson 'ın "The Strange Case of Dr Kekyll and Mr Hyde (Dr. Jekyll ve Mr. Hyde)" adlı öyküsünü yazmasında etkili olduğu düşünülür; çünkü Hunter cerrahi okulunu Leicester Square tarafındaki evde sürdürürken diğer evde de incelemek için kestiği kadavralar bulu­nuyordu.
Bu amca bana birisini hatırlatıyor
Linnaeus çok kendini beğenmişti; yayımladığı eserlerin kusur­suz birer başyapıt olduğuna inanır ve hiç kimsenin ondan daha iyi bir botanikçi ya da zoolog olamayacağını düşünürdü. Öğrencile­rinden pek çoğu onu taparcasına severken diğer insanlar kişiliğini itici buluyordu ve yıllar geçtikçe Linnaeus daha fazla yalnızlaştı.
Reklam
Tek istediğim böyle bir öğretmen :")
Esprilerle geçen ve alışılmadık dü­şüncelerin ortaya konduğu derslerini öğrenciler çok sevdi.
Leeuwenhoek aletlerinden hiçbirini satmadığı gibi baş­kalarına hediye etme konusunda da hiç cömert değildi. Hiç asista­nı ya da öğrencisi olmadı. Bütün bu olağanüstü sonuçları nasıl elde ettiği hala gizemini korumaya devam ediyor.
83 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.