Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Büyük Bölünme

Peter Watson
On binlerce yıl önce Afrika’dan yola çıkarak dünyaya yayılmaya başlayan insanlar son Buzul Çağı sona ermeden önce Sibirya’ya gelmişlerdi. Daha sonra, günümüzden yaklaşık 18.000 yıl önce, o zamanlar okyanus seviyelerinin çok düşük olmasından dolayı bir kara köprüsü halinde olan Bering Boğazı’nı yürüyerek geçip Amerika kıtasına ulaştılar. Ancak Buzul Çağı’nın sona ermesinden sonra Bering Boğazı suyla doldu ve Amerika kıtasındaki insanların diğer kıtalardakilerle bağlantısı kesildi. Birbirinden habersiz iki nüfus arasındaki bölünme Kolomb’un Amerika’yı keşfine kadar devam etti. Bu zaman diliminde Eski ve Yeni Dünya insanlarının gelişimini araştıran Büyük Bölünme’de Peter Watson insanlık tarihine yeni bir anlayış kazandırmak için arkeoloji, antropoloji, jeoloji, meteoroloji, kozmoloji ve mitolojinin ustaca ve orijinal bir sentezini sunuyor. Bu iki nüfusun paralel gelişmesi, bir anlamda, dünyanın tanık olduğu en büyük doğal deneydi. Elbette laboratuvar deneyi anlamında, dört başı mamur bir deney değildi, yine de karşılaştırma açısından büyüleyici bir deney, doğayla insanın nasıl etkileşime girdiğini görmek, kendimizi kendimize açıklamak için bulunmaz bir fırsattı.
Yazar:
Peter Watson
Peter Watson
Çevirmen:
Şükrü Alpagut
Şükrü Alpagut
Tahmini Okuma Süresi: 19 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 680Basım Tarihi: Ocak 2023Yayınevi: SAY YayıncılıkOrijinal Adı: The Great Divide
ISBN: 9786050209372Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
680 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Eski Dünya ve Yeni Dünya’nın uzun yolculuğunu anlatan eşsiz bir eser. Eski Dünya(Avrasya) ve Yeni Dünya(Amerika) da geçmişte meydana gelen gelişmeleri farklılıklarını anlatılan bu eserde, M.Ö 135 bin yıllarında(tahminen) o dönemin yaşayanları Afrika’n çıkmış sırasıyla Asya’ya oradan Sibirya’ya ve Sibirya’yı Alaska’ya bağlayan Bering karasını geçerek Yeni Dünya’ya ulaşmıştır. Tabi ki sonradan dünyada meydana gelen doğal afetler sonucunda ve Buzul Çağı’nın sona ermesiyle Bering Boğazı suyla doldu ve Amerika kıtası Eski Dünya’dan ayrıldı. Eski Dünya’nın zamanla göç olarak Doğu-Batı yönünde gelişmesi, tekerleğin icadı,hayvan-bitkilerin evcilleştirilmesi sonucu giderek gelişirken- bu durum sosyoloji,din gibi alanları da etkilemiştir.- Yeni Dünya ise doğal afetlerden daha çok etkilenmiş ve gelişimi Eski Dünya kadar olmamıştır. Böylece gelişim dünyanın her yerinde aynı oranda olmamıştır. İnsanların, en temelde, üç aşamalı bir süreçten geçerek gelişimlerini bütüncül olarak görebilecekleri hale geldiklerini söyleyebiliriz. 1) Bir coğrafyaya, bir çevreye yerleşme. 2) Dünyayı anlayıp yorumlama bir yolunu bulma. 3) Kendilerini kuşatan çevrenin ve geliştirdikleri teknolojilerin sonucu olarak insanların özümsedikleri bakış açısını göre çevreyle etkileşimde bulunma.
Büyük Bölünme
Büyük BölünmePeter Watson · SAY Yayıncılık · 202321 okunma
Reklam
680 syf.
·
Puan vermedi
Bir Peter Watson eseri daha bu kitabında ise yazarımız Fikirler Tarihi eserinde odaklandığı genel perspektiften ziyade tarihe odaklanmış durumda. İnceleme konusu olarak da Eski ve Yeni Dünya dediğimiz Amerika Kıtası ile birbirinden ayrı olan kıtayı ele almış (Afrika,Avrupa ve Asya). Bildiğiniz gibi bu iki kıtadaki insanlar Kolomb tarafından 12 Ekim 1492 yılında tekrar "keşfedilene" kadar birbirinden ayrı bir şekilde yaşadılar. İşte bu kitapta Watson buna odaklanıyor. Kitabı okurken yine her kelimesinde her cümlesinde yazarın anlatış ve yorumlamasına hayran kaldığımı belirtmeliyim. Özellikle Mezoamerika kültürünün tarihi, kültürleri ve bu kültürün temelini oluşturan olayları sebepleri öğrenmek beni çok memnun etti, sahi kaçımız bu konularda gerçekten bir bilgiye sahibiz ki ? Daha bahsetmediğim veya atladığım pek çok nokta olsa da yaklaşık 700 sayfalık bir kitaptan tüm ayrıntılarıyla bahsedecek olsak zaten başka bir kitap yazmak zorunda kalırız.
Büyük Bölünme
Büyük BölünmePeter Watson · SAY Yayıncılık · 202321 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.