Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büyük Çekişmeler

Hal Hellman

Büyük Çekişmeler Gönderileri

Büyük Çekişmeler kitaplarını, Büyük Çekişmeler sözleri ve alıntılarını, Büyük Çekişmeler yazarlarını, Büyük Çekişmeler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ayrıca, Newton'un gösterim yönteminin Leibniz'inkine göre daha az kullanışlı olduğu anlaşılacaktı. Gerçekten de bugün hâ­lâ Leibniz'in yöntemini kullanmaktayız (örneğin: dy/dx). Buna rağmen, ustalarının başarısıyla gözleri kamaşan İngiliz matema­tikçileri bu kullanım kolaylığına gözlerini yumup Newton'un daha zor olan noktalı gösterim yöntemini kullanmaya devam et­tiler. Ustaya gösterilen bu aşırı saygı İngiliz matematikçilerinin bir yüzyıl boyunca geride kalmalarına yol açacaktı.
Sayfa 55 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Daha sonraları Voltaire, olağan sert üslubuyla kalkülüsü şöyle tanımlamıştır. "Varlığı görülemeyen bir şeyi tam olarak sayılandırma ve ölçme sanatı."
Sayfa 48 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Devlerin savaşı
Çok çekişmeli bir çağ olan on yedinci yüzyılda bile Newton- Leibniz çatışması çok farklıydı. Çünkü devlerin savaşıydı. İki­si de birer dâhiydi. Hatta bilinen dâhi kavramının da ötesindeydiler.
Sayfa 45 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
O zamanlar bir buluşun anagram (bir söz­cükteki harflerin yerini değiştirerek yeni bir sözcük elde etmek) kullanılarak açıklandığı bile oluyordu. Bu yöntem, buluşu yapa­nın öncelik hakkını garantiliyordu ama gizlenen bilginin konuyu önceden bilmeyen biri tarafından anlaşılması mümkün değildi. Hem Newton hem de Leibniz bu yöntemi kullanmışlardı.
Sayfa 44 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Kalkülüs, birbirinden bağımsız çalışan iki kişi, İngiliz bilim adamı Isaac Newton ile Alman filozof Gottfried Wilhelm Leibniz tarafından neredeyse aynı zamanda bulundu.
Sayfa 44 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Kalkülüs
Kalkülüs! Sözcüğün kendisi bile, dünyanın her yerinde, konuyu iyi bilmeyenleri titretmeye yetiyor. Roma im­paratorluğu döneminde hesaplama işinde kullanılan küçük taşlara verilen ad olan kalkülüs günümüzde matematik ve sosyal bilimlerin çoğu dahil bütün zor bilim dallarında öğren­cilerin aşması gereken bir kale duvarına dönüşmüş durumda.
Sayfa 43 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hobbes düşüncelerinin, aralarında Spinoza, Leibniz, Diderot, Rousseau, Hume ve Locke’un da yer aldığı birçok önde gelen düşünür üzerinde güçlü bir etki yaptığını öğrenseydi mutlu olur­du.
Sayfa 41 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Wallis :D
Daha sonra Hobbes'un ileri sürdüğü bir görüş üzerine şunları yazıyordu: "Bir kemerin eğriliğine neden değme açısı densin? Ben Bay Hobbes'un herkesin peynir dediğine te­beşir demeyi sevmesinden başka sebep görmüyorum."
Sayfa 40 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Ben de bu hisse kapılıyorum bazen Hobbes :D
Hobbes 1666 yılında, geometri profesörlerinin kibirini kır­mak amacıyla saldırıya geçti. Bu noktada, "neredeyse bütün geometricilere" karşı savaş açmış gibi göründüğünü kabul ediyor. Alaylı bir şekilde şöyle diyor: "Ya sadece ben deliyim ya da sa­dece ben deli değilim. Başka seçenek yok. Eğer bir ihtimal biri çıkıp da hepimizin birden deli olduğunu söylemezse."
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Hobbes vs Wallis
Daha sonra da Wallis'in Elenchus'u ile birlikte iki kitabına daha göndermede bulunarak şunları söyler: "Bu iki kitabın için­dekiler de iki-üç sayfada tamamen ve açıkça çürütülmüştür. İnanıyorum ki, dünyanın başlangıcından bu yana geometri ko­nusunda bu kadar saçmalık yazılmamıştır ve yazılamayacaktır da.”
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
108 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.