Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Büyük Çekişmeler

Hal Hellman

Büyük Çekişmeler Gönderileri

Büyük Çekişmeler kitaplarını, Büyük Çekişmeler sözleri ve alıntılarını, Büyük Çekişmeler yazarlarını, Büyük Çekişmeler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Veriler hatta kuramlar tarihin işidir. Yaşayan bilim ise sürecin kendisidir. Bilimi yapanlar için onu heyecanlı kılan da süreçtir. Bilim insanı olmayanlar bunu anlayamazlar. Bilimi yapanlar söz konusu olduğunda da tümüyle karanlıktadırlar. Onları tıpkı yaptıkları iş gibi soğuk, duygusuz, kısaca gayri insani olarak düşünürler.
"Eğer büyük bir devlet, iki kere ikinin beş ettiğine kanunla karar vermişse, matematikçileri tanık göstermek saçma olacaktır."
Reklam
Matematik, malzemenizi her türlü öğütebilecek şekilde ince işçilik yapan bir değirmene benzetilebilir. Ama sonunda ne elde edeceğiniz içeri ne koyduğunuza bağlıdır. Nasıl ki dünyanın en iyi değirmeni bezelye kabuğundan buğday unu çıkaramazsa, yetersiz veriden de, sayfalar dolusu formül de olsa kesin sonuç elde edilemez.
Voltaire
"Yazarlar arasındaki an­laşmazlıklar edebiyat için yararlıdır. Tıpkı özgür bir devlette büyüklerin kavgaları ile küçükler arasında çıkan gürültünün öz­gürlük için şart olduğu gibi.”
Daha iyisini buluncaya kadar elinizdeki iyi bir taşı asla atmayın.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
1) Papa VIII. Urban – Galileo (Galileo’nun evrenin merkezinde dünyanın olduğu ve dünyanın güneşin çevresinde döndüğünü söylemesi) 2) John Wallis – Thomas Hobbes (Geometri ile kalkülüs odaklı yaklaşımlar arasındaki çekişme) 3) Isaac Newton – Gottfried Wilhelm Leibniz (Kalkülüsün prensiplerini ilk oluşturanın kim olduğu tartışması) 4) Voltaire – John Turberville Needham (Türeme konusundaki “önceden-oluşumcu” ile “kendiliğinden türemeci” yaklaşımlarının çatışması) 5) Thomas Henry Huxley – Samuel Wilberforce (Evrim teorisi. Çekişmenin bir tarafında Darwin yer alıyorsa da, karakteri böylesine şiddetli ve bugün de süren bir tartışmanın tarafı olmaya uygun olmadığı için uzak durmuş bu kavgadan) 6) Lord Kelvin – Jeologlar ve Biyologlar (Kelvin’in dünyanın yaşı ile ilgili tahmininin önemli kuramlarla çelişmesi) 7) Edward Drinker Cope – Othniel Charles Marsh (Dinozor fosilleri ile ilgili çalışmaların sahipliği) 8) Alfred Wegener – “Herkes” (Wegener’in kıtaların kayması kuramını ortaya atması ve bu kuramla çok farklı disiplinlerin uzmanlık alanlarına “müdahale etmesi”) 9) Donald C. Johanson – Leakey Ailesi (Evrimin “kayıp halkası”nı kimin bulduğu) 10) Derek Freeman – Margaret Mead (“İnsan davranışını belirleyen ana unsur doğa mı yoksa yetişme mi” tartışmasında, Mead’in “yetişme”ye ağırlık veren kitabı)
Hal Hellman
Hal Hellman
Büyük Çekişmeler
Büyük Çekişmeler
Eğer büyük bir devlet, iki kere ikinin beş ettiğine kanunla karar vermişse, matematikçileri tanık göstermek saçma olacaktır.
Sayfa 106Kitabı okudu
Olaya hiç bu yönden baktınız mı? Bir kuramın doğuşu başka bir kuramın sonu olabilir. Ama gerçekten bu kadar basit mi? Ya kuram sahiplerinin hissettikleri... Büyük Çekişmeler-Hal Hellman'dan: Çoğunlukla bilimsel buluş süreci duygu ile doludur. Bilim adamı yeni bir düşünce ortaya attığında muhtemelen başkalarının kuramını çiğnemiş olacaktır. Eski fikirlerin sahipleri ise kolay pes etmeyecektir. Böyle bir durumda, kaybeden taraf değerli kuramının yıkıldığını gördüğünde neler hisseder? Belki de ölümsüzlük fırsatının parmaklarının ucundan kayıp gittiğini görür...
Hararetle benimsenen bir düşünce, yanlış da olsa kolay kolay ölmez.
Reklam
Hayli olağan.
Kişi eğer kafasında yer etmiş bir düşünce varsa, görmek istediğini görür.
Alaycılığın hedefi.. Voltaire okuyun diyor.
Yöntemi basit ancak zekiceydi: Maupertuis’yi ala­ya alarak güvenilirliğini yıkmak.
“İstihza her şeyin üste­sinden gelir” diyordu. “Silahların en güçlüsüdür. İntikam alır­ ken gülebilmek çok zevklidir.”
Bir örümcek gibi..
Ancak Wallis’in geniş bir ilgi alanı ve güçlü bir zekâya sahip olduğu da açıktır. Ayrıca bir örümcek gibi ağında pusuya yata­rak, nefret ettiği Hobbes’un kendi alanına dalmasını beklediği de söylenebilir.
"Doğru ile yanlış, şeylerin değil sözlerin nitelemesidir. Sözün olmadığı yerde ne doğru ne de yanlış vardır.”
108 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.