Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

16. Yüzyıldan Günümüze Ekonomik Değişim ve Askeri Çatışmalar

Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri

Paul Kennedy

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Pan-Arabizm, özellikle de aşırı İslam tutuculuğu tanrıtanımaz materyalizmle doğal olarak bağdaşacak şeyler değildi; yerel Marksçı aydınlar bu ikisini kaynaştırmaya çabalasala da.
Çağdaş meselelerle ilgili eserlerdeki son bölümlerin bir çoğu, ancak bir iki yıl sonra olaylar daha iyi anlaşıldığı için değiştirilmek zorunda kalınmıştır; bu bölümünde yara almadan kalması şaşırtıcı olacaktır.
Reklam
“ bir devleti en alt barbarlık düzeyinden en yüksek zenginlik düzeyine çıkarmak için barış, rahat bir vergi sistemi ve adaletin kabul edilebilir biçiminde dağıtılmasından başka hemen hiçbir şey şart değildir…”
The German colonial empire in 1914 was economically so insignificant that (apart from Nauru phosphates) its loss meant very little. The elimination of German overseas trade was certainly more damaging, but not to the extent that British devotees of “the influence of sea power” imagined; for the German export trades were redeployed for war production, the Central Powers bloc was virtually self-sufficient in foodstuffs provided its transport system was maintained, military conquests (e.g., of Luxembourg ores, Rumanian wheat and oil) canceled out many raw-materials shortages, and other supplies came via neutral neighbors.
Bismarck’ın ünlü yorumunu, sözcükleri değiştirerek tekrarlarsak, bu güçlerin tümü de zaman ırmağı üzerinde yolculuk yapmaktadır; onu ne değiştirebilir, ne de yönlendirebilirler ama daha çok ya da daha az beceri ve deneyimle seyredebilirler.
Batı dünyasının büyük bir bölümünde İstanbul'un 1453'te düşmesinin yarattığı şok hala etkisini sürdürmekteydi; bu olay Os­manlı Türklerinin ilerleyişinin artık durduğunu göstermediği için, yüklendiği anlam daha da büyüktü. Yüzyılın sonuna gelindiğinde, Osmanlı Türkleri-Yunanistan'ı ve İyonya Adalarını, Bosna'yı, Arna­vutluk'u ve geriye kalan Balkan topraklarının çoğunu almışlardı; bundan da beteri, yüreklere korku salan yeniçeri ordularının Buda­ peşte ve Viyana'ya doğru ilerledikleri 1520'li yıllardı. Güneyde, Os­manlı kadırgalarının limanlara baskınlar yaptıkları İtalya'da, papa­lar, Roma'nın kaderinin de yakında İstanbul'unkine benzeyeceğinden korkar olmuşladı.
Reklam
“Çelişki” sözcüğü, Marksçı terminoloji içinde çok özel bir sözcüktür ve kapitalist üretim sistemi içinde ( iddiaya göre ) kendiliğinden var olan ve kaçınılmaz biçimde sistemin çökmesine sebep olacak gerginliklere işaret etmektedir
Sayfa 574Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.