Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İngiltere Başbakanı Gladstoneun Osmanlıyı Yıkma Planı

Büyük Oyun

Taha Niyazi Karaca

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
giriş
Gladstone, hükümete katıldıktan sonra takip ettiği bütün politikalarını Hristiyan - Müslüman çatışması zeminine oturtmuştu. Kırım Savaş'ında İngiltere'nin geleneksel politikasına karşı çıkarak, Hristiyan bir ülke olan Rusya'ya karşı Müslüman bir ülkenin desteklenemeyeceği tezini savunmuş, Maliye Bakanı olarak hazırladığı bütçe devlet gelirlerini azalttığı için İngiliz hükümeti savaşa girmekte geç kalmıştı. Diğer taraftan Eflak ve Boğdan' ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmasında yine onun etkisi vardı.
Sayfa 18 - Timaş Yayınları, Taha Niyazi KaracaKitabı okudu
Osmanlı Yönetiminde Bulgaristan ve Bulgar Milliyetçiliğinin Uyanışı
Türklerin Bulgaristan'ı ele geçirmesiyle kendilerine hakimiyet alanı oluşturan Boyarların halk üzerindeki baskıları son bulmuştu. Keyfi idare yerine düzenli bir devlet teşkilatı kurularak ülkeye birlik ve merkezilik getirildi⁵¹. Osmanlı Devleti, Bulgarların dini inançlarına müdahale etmemekle birlikte Bulgar Kalesi'ni İstanbul'daki Fener-Rum Patrikhanesi'ne bağladı⁵². Fener-Rum Patrikhanesi, bir müddet sonra Bulgarlar üzerinde hakimiyet kurmak amacıyla ayinlerde Bulgarcanın kullanılmasını yasakladı. Bulgar din adamlarının eğitimleri ve terfi şansları bulunmuyordu. Yunanlar tarafından hizmetkar olarak kullanılıyor, hatta kimi zaman ayinlerin ortasında dövülüyordu⁵³.
Sayfa 153 - Timaş Yayınları, Taha Niyazi KaracaKitabı okudu
Reklam
Osmanlı devlet adamlarından Mustafa Reşit Paşa, Osmanlı Devleti'nin kadim düşmanı Rusya'ya dayanamayacağı görüşünü savunuyordu. Bu sebeple 1839 yılından itibaren Dışişleri Bakanı olarak Sultan Abdülmecid üzerinde etkili olmaya başlamasıyla devletin dış politikasını İngiltere üzerine yöneltti. Bu dönemde ilan edilen Tanzimat Fermanı, İngiltere ve Fransa'ya yakınlaşmanın bir aracı olarak görüldü.
Sayfa 105 - Timaş Yayınları, Taha Niyazi KaracaKitabı okudu
Büyük Oyun
19. YÜZYIL... Kırım Savaş'ında karşınıza çıkar. Eflak ve Boğdan'ın bağımsızlık mücadelesinde karşınıza çıkar. Bulgaristan olaylarında, Mısır'ın işgalinde karşınıza çıkar. Ermeni sorununun uluslararası alana taşınmasında, Yahudilerin Filistin'e yerleşmeleri sürecinde de karşınıza çıkar. O Türkleri Avrupa'dan atmaya çalışan bir Haçlı Savaşçısı... O İngiltere Başbakanı William Ewart Gladstone. Uzun yıllar Sultan Abdülaziz ve Abdülhamid'le mücadele eden, Osmanlı Devleti'ni yıkma planları yapan İngiliz siyasetçisi...
Timaş Yayınları, Taha Niyazi KaracaKitabı okudu
William Ewart Gladstone ve Bulgar Ajitasyonu
Osmanlı Devleti'nin yönetimi altında yaşayan Hristiyanların milliyetçi tavırlarına övgüler yağdırarak destekleyen ve yaptığı konuşmalarda "milletlerin ve bireylerin özgür yaşamalarının medeniyetin ilk şartı olduğunu" söyleyen Gladstone, kendi karşısına bir sorun olarak çıkan İrlanda milliyetçilik hareketlerini "tamamen aptallık, çılgınlık ve büyük bir suç" ifadeleriyle eleştiriyordu.
Sayfa 143 - Timaş Yayınları, Taha Niyazi KaracaKitabı okudu
Propagandaları Engelleme Savaşı
19. yüzyıl diplomasisinin oynadığı "Büyük Oyun"da en etkin güç basın ve propaganda idi. Bulgaristan, propagandasının oluşturduğu büyük baskı ile Osmanlı Devleti'nden ayrılma sürecine sokulmuştu. Mısır'ın işgali de İngiliz liberallerinin propagandalarıyla sağlanmıştı.
Sayfa 328 - Timaş Yayınları, Taha Niyazi KaracaKitabı okudu
Reklam
giriş
Gladstone, Hristiyanları tek çatı altında toplayarak Müslüman dünyaya karşı ortak hareket etmesini sağlayacak bir sistemin oluşturulmasını sağlamaya gayret etti ve bu sistemin temeline "Avrupalılık Ruhu" dediği bir yapıyı yerleştirmeye çalıştı. Gladstone, oluşturmaya çalıştığı bu sistemi "Avrupa Uyumu" projesi olarak tanımladı. Onun 19. yüzyılda gerçekleştirmeye çalıştığı Avrupa Uyumu, bugün Avrupa Birliği organizasyonuyla hayat bulmuş durumda.
Sayfa 12 - Timaş Yayınları, Taha Niyazi KaracaKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.