Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büyük Türk Hükümdarı, İstanbul Fatihi, Sultan Mehmed Han ve Adalet Hayatı

Ali Himmet Berki
6/10
1 Kişi
3
Okunma
Beğeni
686
Görüntülenme
Ali Himmet Berki’nin, ilk baskısı 1948 yılında yapılan “Hukuk Mantığı ve Tefsir” adlı eserinin Türkiye Adalet Akademisi tarafından 2018’de ikinci baskısının yapılmasını takip eden süreçte, Akademi bu defa, tam adıyla “Büyük Türk Hükümdarı İstanbul Fatihi Sultan Mehmed Han ve Adalet Hayatı” adlı eserinin de basılmasına karar vermiştir. İlk olarak 1953 yılında, İstanbul’un, Büyük Hükümdar Fatih Sultan Mehmed tarafından fethinin 500. Yıldönümünde basılan bu değerli eser, aynı yıl Ali Himmet Berki'nin yakın dostu Yozgatlı İhsan Efendi tarafından Arapçaya çevrilmiş ve Kahire’de basılmıştır. Okunduğunda da görüleceği üzere, kitapta Fatih Sultan Mehmed’in karakter özellikleri ve adalet hayatı aktarılmakta, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’ndaki hukuk uygulamalarına ait önemli notlar ve değerlendirmeler de yer almaktadır. Kitabın en sonunda ise, Ali Himmet Berki'nin ifadesiyle “Fatih Sultan Mehmed Han-ı Sâni tarafından tanzim ettirildiği söylenen” Fatih Kanunnamesi’nin (Kanunnâme-i Âli Osman) kısaca “kardeş katli” olarak anılan “kendisine saltanat nasip olanların karındaşlarını nizam-ı âlem için katletmesi münasiptir” şeklindeki hükmü ile ilgili görüşleri bulunmaktadır. Ali Himmet Berki, özetle, böyle bir kanunun ve dolayısıyla kardeş katli diye bir düzenlemenin mevcut olmadığını, somut gerekçelere dayanarak savunmaktadır. Kitabın, içerdiği diğer konular yanında, bu yönüyle de ilginç bir nitelik kazandığını düşünmekteyiz.
Yazar:
Ali Himmet Berki
Ali Himmet Berki
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 145Basım Tarihi: 20 Ekim 2020Yayınevi: Türkiye Adalet Akademisi
ISBN: 9786059095921Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
145 syf.
6/10 puan verdi
İstanbul’un fethinin beş yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan bir eser olup genel olarak Osmanlı ve diğer ülkelerindeki adalet teşkilatı ele alınmıştır. Yazarın da dürüst bir şekilde belirttiği üzere Fatih döneminde adalet teşkilatının ve yargının durumuyla ilgili güvenilir kaynaklar olmadığından ve kaynaklarda gerekli veri bulunmadığından gerçek anlamda konu ele alınamamıştır. Eserin adından Fatih döneminde adaletle ilgili somut örneklerin de olduğu anlaşılsa da bu anlamda eser beklentileri karşılamamaktadır. Yazar Fatih döneminde farklı şekillerde karşımıza çıkan Fatih Camisi’nin inşası sırasındaki mimarın elinin kesilmesi olayıyla ilgili olarak olayı doğrulayacak güvenilir veri olmadığını dile getirmiştir. Kanaatimce eserin tek özgün tarafı Fatih Kanunnamesi ve Kanunname’de yer alan kardeş katline cevaz veren hükümden hareketle Kanunname’nin sıhhatinin ele alındığı kısımdır. Yazar ikna edici bir şekilde iddia edilen Kanunname’nin mevcut olmadığını, böyle bir Kanunname’nin mevcudiyetine delalet eden tarihî vesika olmadığını, söz konusu Kanunname’nin Viyana Kütüphanesi’nde bulunmasına rağmen bu belgenin tarihinin Fatih’in vefatından 143 sene sonrasına ait olduğunu, Kanunname’yi yazan kişiyle ilgili bilgilerin tutarsız olduğu, kardeş katliyle ilgili hükmün Hammer tarafından farklı bir şekilde aktarıldığını ve bu sebeplerle söz konusu Kanunname’nin varlığına delalet eden tarihî veri olmadığını ortaya koymuştur.
Büyük Türk Hükümdarı, İstanbul Fatihi, Sultan Mehmed Han ve Adalet Hayatı
Büyük Türk Hükümdarı, İstanbul Fatihi, Sultan Mehmed Han ve Adalet HayatıAli Himmet Berki · Türkiye Adalet Akademisi · 20203 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.