8 Haziran 2018
İlk Yayın Tarihi:
Ocak 2012
İletişim Yayıncılık

2023 39. kitabı
Engizisyon mahkemeleri döneminde cadı olduğundan şüphelenilen kadınlar adil (!) bir yargılamaya tabi tutulurmuş. Ve bir kadının cadı olduğundan şüphelenilmesi için kadın olması yeterliymiş. Cadılıktan şüpheli kadın bir çuvala konulup çuvalın ağzı sıkıca bağlandıktan sonra nehre atılırmış. Eğer çuvaldan çıkıp boğulmaktan kurtulursa bu onun cadı olduğu anlamına gelirmiş ve yakılırmış. Eğer çuvaldan çıkamaz ve boğularak ölürse cadı olmadığı anlaşılırmış ve temiz bir ruhla Styx ırmağını uçarca geçermiş. Kayıkçı bile saygı duyarmış ona. Bu son kısım benim uydurmam elbette. Bizim kültürümüzde cadılık bambaşka bir kavram. Oylum Yılmaz nefis öykülerle anlatmış bunu bize. Okuyun.
Okumayın!
2024 27. kitabı
Cadı okuduğum en mantıksız kitap olarak bu yılın incelemelerine girebilir. Yazar birşeyler anlatmaya çalışıyor ama ne diyor belli değil. Böyle mırıl mırıl konuşuyor da karşısındaki anlasın istiyor sanki. Ben birşey anlamadım. Ümran diye bir kız var. Normal değil. Deli gibi birşey. Kitabın adını görünce böyle ilginç bir eser çıkacak sandım. Neyse bu Ümran iyi saatte olsunlara karışıyor mu karışmak mı istiyor kocası ve annesi ile bir derdi var mı birde Ferman diye biri var kötü biri mı nedir anlamadım. Sevmiyorum bu dolaylı anlatımları. Hayat zaten karışık yeterince dolaylı herşey birde kitaplar beklenti içine girmesin beni anla diye. Ya da yazarlar azcık açık anlatsın dertlerini...
1000 Kitap
2021 57. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2021 16:49
Oylum Yılmaz'ın okuduğum ikinci romanı. Okuyucuyu zorlamayı seven bir tarzı var. Ben beğeniyorum. #cadı "bir arayışın, buluşun, kaybın hikayesi". Anlatımı biraz dolaylı ve zorlayıcı bir kitap. İlk sayfalarda insan biraz sıkılıyor ama bırakmadan devam ettiğinizde içine alıyor. Kalemine sağlık, iyi okumalar dilerim.
2019 27. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2019 19:22
Yazar bir şeyler anlatmak istemiş ama sanırım sadece kendi anlamış.. Öylece bitiyor kitap, ne dediği anlaşılmadan. Kitapları benimle dinlemek ister misiniz? Okuduklarımı yetinmeyip bir de yorumluyorum. Podcast Bir kitap bin hayat. ama tabi her yerde olduğum için de aşağıda linklerim. birinden birini takibe alın, her hafta buluşalım. Youtube ; youtube.com/channel/UCbg_kX... Spotify ; open.spotify.com/show/2u0H87rbru... Soundcloud ; soundcloud.com/birkitapbinhayat
2020 46. kitabı
#kitapyorumu #cadıprinkipodabüyülübirarayış #cadı Ümran'ın hikayesi anlatıcımız tarafından aktarılıyor. Aralarda Ümran alıyor sözü. Ümran ötelenmiş, öfkeli, cinli, aşktan yana kırılmış bir kadın. Daha lisedeyken başlamış otelenmesi. Nişanlısının onu istemediğini anlayan Ümran nişan atıp aynı gün eczacı kalfası İbrahim'e "gel beni al" der. Her eyleminde etrafında hep gölgeler vardır. İbrahim den nefret eder, anasından nefret eder, oğlu Mehmet'i gölgelere ortak kılar. Ümran'ı cadılıkta Büyükada'nın bir zamanlarki cadısı İren ve onun kocakarı annesi eğitirler. Ama tüm kadınların ortak bir tanıdığı vardır, "Ferman". Anlatıcımızın dahi tanıdığı bu adam kötülüğün vücut bulmuş halidir. Anlatım direkt değil dolaylı. Bir durum, farklı durumlar öne sürülerek anlatılmış. Anlatım bazı yerlerde o kadar soyutlaşıyor ki ne anlatıldığı anlaşılmıyor. Biraz sıkıldım okurken açıkçası ama okumayı bırakmayınca güzel bir metin olduğunu anlıyorsunuz. #cevizyorumluyor #oylumyılmaz #selyayıncılık #1k1f #kitapsevgisi #kitaptavsiyesi #kitapayracı #okudumbitti #kitaplar #kitap #kitapkurdu #kitapaşkı #kitaplık #white #minimalism
CadıOylum Yılmaz · Sel Yayınları · 201281 okunma
2000 355. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
İstanbul Büyükada dendiğinde aklınıza İren, Kocakarı, Ferman ve tabii Ümran'ı getiren mistik ve melankolik bir masal... Çok keyif aldım ben okurken...
CadıOylum Yılmaz · Sel Yayınları · 201281 okunma

Oylum YılmazYazar · 2 kitap
1978 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre Radikal Cumartesi ve Radikal İki’de çalıştı, Radikal Kitap Eki’nin editörlüğünü yaptı. Daha sonra Referans, Birgün, Taraf gibi gazetelerin kültür/sanat sayfaları için kitap/edebiyat sayfaları ve edebiyat köşeleri hazırladı. Şimdilerde çeşitli gazete ve edebiyat dergilerine edebiyat söyleşileri, kitap tanıtımları ve eleştirileri yazıyor, yayınevleri için serbest editörlük yapıyor.