Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kimlik ve Estetik

Çağdaş Sanat ve Kültüralizm

Ali Artun

Çağdaş Sanat ve Kültüralizm Gönderileri

Çağdaş Sanat ve Kültüralizm kitaplarını, Çağdaş Sanat ve Kültüralizm sözleri ve alıntılarını, Çağdaş Sanat ve Kültüralizm yazarlarını, Çağdaş Sanat ve Kültüralizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
210 syf.
·
Puan vermedi
Mimar Ali Artun, kitabın sunuş bölümünde, kültür kelimesinin her şeyi yuttuğunu dile getirir.Aslında kitap boyunca sorgulanmak istenenin özünden bahsetmektedir. Kolonyal (sömürgeci) dönem II. Dünya Savaşı’ndan, yani batı kültürünün kabul görmesi için zorlanan hegemonyal dönem, sona ermiştir. Globalist (çok kültürcü) dönmel Batı politikasının ‘kültür’ kelimesiyle eşleşmesiyle; sanatta, sanatçının egemenliği gibi kavramların aşınmasına neden olmuştur ve bu bağlamda yazar yeni başlıklar altında ‘kültüralist’ politikayı mimari-felsefi-politikal anlamda İncelemiştir. Yeni dünya düzenin politika aracı haline gelen ‘Kültür’ kavramından yola çıkarak yeni başlangıçlara, keyifli  okumalar. — ‘Çok kültürcülük tekzip edilmiş, tersine çevrilmiş[…] bir ırkçılık biçimidir,’mesafeli bir ırkçılık’tır.’ ‘Modernlik/kolonyalizm, kültürleri ulusallaştırarak, globalizm ise ulusları kültürelleştirerek örgütlenir.’  
Çağdaş Sanat ve Kültüralizm
Çağdaş Sanat ve KültüralizmAli Artun · İletişim Yayıncılık · 20139 okunma
“Gelecek, durmadan tekrar inşa edilen ‘şimdi’lerden ibaretti”
Reklam
Sanat ve Soylulaştırma
“(Sanat)….Yeni Dünya Düzeni’ne geçiş sürecine de destek vermiş oluyor. Peki bunu nasıl yapıyor? Yenilemek ve sermaye yaratmak (diğer bir değişle soylulaştırmak ) için yoksul semtlerdeki halkın yerinden edilme sürecinin tam ortasında yer alarak, ve spekülasyon, kentlerin pazarlanması, markalaştırma ve kültürel mühendislik gibi girişimlere dahil olarak.”
Aidiyetler, kimlikler
“…İnsan kavramının göbekten bağlı bulunduğu yurttaşlık veya çeşitli kimlikler ve aidiyetler yeni biçimler alır, yeni içerimler kazanırken, insanlığın belirleyici gösterenlerinden klasik bedende delik deşik ediliyor.”
Dünya Düzeni
“Artık dünya düzeni Tanrı’ya veya doğaya affedilmez, merkezinde insan vardır ve bilgi de insana odaklanır.”
Reklam
Sanat bir izlek midir, tecrübe edilerek kavranan bir anlatı mıdır?
“Oysa asıl mesele dünyanın bizzat sergi olarak tasavvur edilir kavranmasıdır. İşte dünya fuarları ve evrensel sergiler, […] Dünyayı bir resim olarak kurmuş, izleyici topluluğu karşısında, bakılacak, tecrübe edilecek ve incelenecek bir teşhir nesnesi olarak düzenlenmiştir.”
kibir
‘Negatif bir ‘öteki’ olarak tanımlanan Doğu coğrafyası, uygar dünyanın sınırlarını çizer. Bu şekilde Batı’nın biricikliği vurgulanmış ve üstünlüğü meşrulaştırılmış olur.’
Kimlikler Üzerine
“Kendi düşüncelerimiz, yargılarımız bizi ayırt ediyorlar ama hep başkalarının gözünde [Ulus Baker].”
Birleştiren Sözler ve Güçler
“Dayanışma” buna kusursuz bir adaydı: Bu terim, insanları bütün siyasi farklarına rağmen birbirine bağlaması gereken “basit” ve “temel” insan birliğine karşılık geldiği için siyasi olarak iş görebilmişti.”
Reklam
Oryantalizm suçunun cezası kaç yıldan başlamalı
“Oryantalizm, Batı’nın “tamamıyla başka bir dünyayı anlamak,[…] denetlemek, nüfuzu altına almak, hatta devralmak için gösterdiği bir irade ve niyet”.
“Modernlik/kolonyalizm, kültürleri ulusallaştırarak, globalizm ise ulusları kültürelleştirerek örgütlenir.”
Güç = kontrol
“Çok kültürcü doğrudan doğruya ırkçı değildir, Ötekinin karşısına kendi kültürünün tikel değerlerini çıkarmaz, ama yine de diğer kültürleri gerektiği şekilde takdir ya da (tektir) edebileceği ayrıcalıklı[…] konumu elinde tutar.
Postmodern ırkçılık üzerine
“Çok kültürcülük tekzip edilmiş, tersine çevrilmiş[…] bir ırkçılık biçimidir,’mesafeli bir ırkçılık’tır.”
Nesneleşen kültür
‘Kültürün bir anlamlandırma sistemi, bir dil olarak ‘maddileşmesi’, iletişimin arketipi olan sanatı bir yandan güçlendiriyor, diğer yandan ise bütün hayata zerk ederek popülerleştiriyor ve eritiyor.’
39 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.