Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cambridge Savaş Tarihi

Geoffrey Parker

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Antik Yakındoğu'daki Yıkıcı Eğilimler
Asur kralı Tiglat-Pileser destansı diliyle Hunusa'yı yok edişini şöyle anlatır: Onların savaşçılarını tepelerin arasında fırtına gibi tarumar ettim. Başlarını koyun gibi kestim; kanlarının vadilerde ve dağların doruklarından akmasına neden oldum... Bu kenti ele geçirdim; tanrılarını alıp götürdüm; mallarını ve varlıklarını kentten çıkardım; kenti ateşe verdim. Kentlerinin, yanmış tuğla ile yapılmış sağlam üç büyük surunu ve bütün kenti yerle bir ettim, yok ettim, yıkıntıya çevirdim ve üzerine ekin ektim.
Sayfa 16 - İş Kültür
Meydan Okuma ve Tepki Dinamiği
I. Edward'ın Galler'deki görkemli kalelerinden biri olan Harlech Şatosu'nun yapımı neredeyse bir yıllık gelire mal olmuştur; ama 1294'te yalnız otuz yedi kişiden oluşan bir birlik, kaleye yapılan saldırıya karşı başarıyla göğüs germiştir. Kralın stratejik ileri görüşü, üretimine milyonlarca dolar harcanan nükleer gereçlerin, 1945'te iki ağustos sabahında, yalnızca iki uçaktan atılarak, Japon İmparatorluğu ile tüm Güneydoğu Asya'daki milyonlarca silahlı Japon askerinin koşulsuz teslim olmasını hızlandıran "Manhattan Projesi"nin de habercisiydi.
Sayfa 8 - İş Kültür
Reklam
Sparta kralı Agesilaus bir kere, bir zamanlar müttefiki olan Peloponez ordusuna, mesleklerine göre -çömlekçiler, demirciler, marangozlar, inşaatçılar ve diğerleri- ayağa kalkmalarını söyledi. Sonunda, savaşmaktan başka hiçbir şey yapmayan az sayıdaki Spartalı yerlerinde kaldı. Agesilaus, “Görüyor musunuz askerler, savaşmak için sizden ne kadar çok asker yolluyoruz,” diye alay etti.
Sayfa 27 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Sulama projeleri, tarım tekniklerini geliştirdi ve Sümer, Ur, Babil, Asur, Nemrud, Mısır'daki planlı ekonomiler, orduları, lojistiği ve kaleleri besleyecek gerekli sermaye [birikimini] yarattı (Parker 1995; çevTayanç; 15).
Churchill’in, Haziran 1940’ta Britanya’nın sonuna kadar direnmesi için yaptığı bir konuşmasında uyardığı gibi: “Başaramazsak, o zaman, ABD’de dahil, bildiğimiz ve değer verdiğimiz her şey de dahil, bütün dünya daha uğursuz ve saptırılmış ‘bilim’in ışıkları ile belki de daha uzun sürecek yeni bir Karanlık Çağ’ın uçurumuna yuvarlanacaktır.”
Sayfa 397 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
1941 ile 1945 arasında ABD’de gayri safi milli hasıla yüzde elli arttı, çelik üretimi ikiye katlandı, gemi yapımı on kat, uçak yapımı da on bir kat büyüdü. Amerika Birleşik Devletleri bu yıllarda bazı gemileri (en azından gösteri amacıyla) dört buçuk günde tamamlamış, denize günde üç gemi indirerek 51 milyon ton büyüklüğünde ticaret filosunu hizmete sokmuştur; aynı zamanda, 1944’te günde 250 uçakla doruğa çıkan bir hızla toplam 300.000 uçak üretmiştir.
Sayfa 458 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ekim’de, Alman yeni genelkurmay başkanı Erich von Falkenhayn, Müttefikleri Anvers ve Manş limanlarından atmak için Flandra’ya bir saldırı yapılmasını buyurdu. Ancak Almanya’nın insan gücü öylesine kısıtlıydı ki, daha Ağustos’ta eğitime başlamış olan deneyimsiz üniversite öğrencilerini savaşa soktu. Almanlar Anvers’i aldılar; ama 36.000 üniversiteli yedek kolordusundan yalnızca 6.000’i sağ kaldı. Bunlardan biri de Adolf Hitler’di.
Sayfa 313 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.