Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Camiu'l Usul (19 Cilt Set)

İbnu'l-Esir el-Cezeri

Camiu'l Usul (19 Cilt Set) Sözleri ve Alıntıları

Camiu'l Usul (19 Cilt Set) sözleri ve alıntılarını, Camiu'l Usul (19 Cilt Set) kitap alıntılarını, Camiu'l Usul (19 Cilt Set) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ebû Ümâme'den rivâyet edildiğine göre Rasûlullah (as.) şöyle buyurdu: "Şehirde yaşayanlar, Allah yolunda hapsolunmuş kimselerdir. Onların aleyhine gıda maddesi stoku yapmayın! Onların aleyhine fiyatları yükseltmeyin! Onların aleyhine bir gıda maddesini kırk gün stoklayan bir kimse, daha sonra bunun tamamını tasadduk etse, yine de bu, ona keffâret olmaz.
Reklam
Bir peygamberlik mucizesi olarak da algilamak lazim bu hadisi
''Öyle bir zaman gelecek ki, insanlardan fâiz yemeyen kimse kalmayacak; yemeyenlere de kokusu bulaşacak.''
2- Kâfirin imana gelmesini istemeyen de kâfir olur. Çünkü küfre rıza, küfürdür.
Keşşâf, II, 251.Kitabı okuyor
''Yüce Allah bir kulunu helâk etmek isteyince, ondan hayâyı kaldırır.''
ibni mace, fiten, 27Kitabı okuyor
''Hayâ, hayırdan başka bir şey getirmez.''
Buhârî, Edeb, 77Kitabı okuyor
Reklam
"Hastalığın (kendiliğinden) sirayeti yoktur. Kuşların uğursuzluğu yoktur, gece kuşu ve baykuş (ötmesinin tesiri) yoktur. Safer (ayının haramlığı veya uğursuzluğu) yoktur. (Bunlar câhiliyet hurâfeleridir)."
Hasan-ı Basrî şöyle der: "İman süslü sözlerle , din temennilerle gerçekleşmez. O, kalbe iyice yerleşmesi ve amellerin de onu doğrulaması ile tahakkuk eder."252 Hz. Peygamber (as.) de hâlis imam; "İnsanı haramlardan alıkoyan şey" diye açıklar.
Dördüncü maddede sözünü ettiğimiz, testi, bidon, fıçı gibi kap kacaklarda koruma altına alman (muhrez) sulara gelince; bunlar sahibinin malı sayılır. Sahibi bu tür suları kullanma hakkına sahip olduğu gibi, satma hakkına da sahiptir. Telef eden de tazminle yükümlüdür. Bu tür sudan sahibinin izni olmadıkça, kimsenin alma hakkı yoktur. Zira kişi, yakaladığı av hayvanında olduğu gibi, suyu ele geçirmekle ona mâlik olmuştur. Ancak, susuzluktan kendisi veya hayvanı telef olma tehlikesinde bulunan kimseye ihtiyacı kadar su vermek mecburiyetindedir. Vermediği takdirde, ihtiyacından fazla olan kısımdan olmak ve silaha başvurulmamak üzere, bu su zorla alınır. Bu durumda su sahibinin de bunu tazmin ettirme hakkı vardır.134
Sayfa 191 - 2.cilt
Kuran dışında da vahiy olduğuna dair verilen örneklerden
Bilindiği üzere Hz. Peygamber, hicretten bir buçuk sene sonrasına kadar namazlarını hep Kudüs'e doğru kılmıştı. O'nun Mescid-i Aksâ'yı kıblegâh edinmesini emreden bir âyet Kur'ân-ı Kerîm'de yer almamaktadır. Acaba O, sadece kendi tercihi olarak mı Kudüs'e doğru namaz kılıyordu? Kendi tercihi olduğunu söyleyecek olsak, Bakara sûresindeki; ''yüzünü gökyüzüne doğru kaldırıp durduğunu şüphesiz görüyoruz; muhakkak seni razı olduğun kıbleye doğru döndüreceğiz"16 âyeti boşlukta kalır. Eğer kendi iradesiyle hareket etmiş idiyse, neden razı olduğu kıbleye doğru başlangıçta dönmemişti de, vahiy gelsin diye gökyüzüne bakıyordu? Doğrusu, Hz. Peygamber Kâbe'yi kıble edinmeyi arzu etmekte, buna rağmen Kudüs'e doğru dönmeyi sürdürmektedir. Çünkü Mesid-i Aksa'ya dönmesi de, yine vahiy gereği idi. Anlaşılıyor ki Hz. Peygamber'e Kur'ân-ı Kerîm'de bulunmayan bazı vahiyler de geliyordu.
Sayfa 17 - 1.cilt
Reklam
Zeyd, Kur'ân'm toplanmasında yalnız ezbere bilmeyi yeterli görmüyor, yazılı metin istiyordu.
Ebû Hureyre anlatıyor: "Hz. Peygamber'e bir adam gelerek; Ey Allah'ın Rasûlü; bizim için eşyanın fiyatını sınırlayınız!" dedi. Hz. Peygamber de; Hayır! Fiyatları sınırlamayayım da (bolluk ihsan etmesi için) Allah'a dua edeyim" buyurdu. Sonra bir başkası gelerek; "- Ey Allah'ın Rasûlü, fiyatları sınırlayınız!" dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (as.) buyurdular ki: Hayır! Fiyatları düşürüp yükselten (rızkı bollaştırıp, daraltan) Allah'tır. Ben, hiçbir kimseye zulmetmiş olmadan Allah'a kavuşmak istiyorum."12
Fiyat sınırlamasına gidilmediği takdirde, üretici ve satıcıların insafsızlık edip alıcıları kandırarak fâhiş fiyatla mal satma cihetine gidebilecekleri akla gelebilirse de, buna karşı denebilir ki; İslâm aldatmak, fâhiş fiyatla mal satmak ve ihtikâr yaKitabı okuyor
Ebû Zer'den rivâyet edildiğine göre Rasûlullah (as.) şöyle buyurdu: "Kardeşini güleç bir çehre ile karşılamaktan ibâret bile olsa, hiçbir iyiliği hor görme!
Hz. Peygamber, alçak sesle bir şey fısıldadı ve sonra da; "- İnsanlardan bir şey istememek üzere" buyurdu. Sonra ben bu cemâatten bazılarını gördüm ki, birinin kamçısı yere düşerdi de, onu kendisine uzatıverecek olan birinden istemezdi (Kendisi inip alırdı)
Zararın en hafif olanı tercih edilir. Yalnız bu hükümden, adam öldürmek müstesnâdır. Daha büyük bir zararı önlemek için, hiçbir insan öldürülemez. Hızır aleyhisselâmm, çocuğu öldürmesi, ancak Allah'ın bileceği bir meseledir
83 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.