Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyasî Hatıralarım 2

Cehennem Değirmeni

Rauf Orbay

Cehennem Değirmeni Sözleri ve Alıntıları

Cehennem Değirmeni sözleri ve alıntılarını, Cehennem Değirmeni kitap alıntılarını, Cehennem Değirmeni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Türkiye için Demokrasiden gayri çıkar yol yok ama bunu İsmet Paşa ile yapmak büyük talihsizlik.!"
Mondros Mütarekesi
"Ömrümün, hâfızamdan hiçbir vakit silinmeyecek en zor, en üzüntülü dakikalarını yaşıyordum.. Üç gündür çekişmelerimize rağmen istediğimiz şekle koyamadığımız maddeler, pürüzlü kalmış fıkralar gözümün önüne geliyor ve böyle bir mütarekenameyi nasıl imzalayabileceğimi düşündükçe, içim yanıyordu. Reddetmek?... Buna kim mâni olabilirdi? Elbette reddedebilirdik. Fakat o zaman ne olacaktı?"
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
Harbiye Nâzırının makamından ayrılması bir olup bitti olmakla beraber, vak'anın ehemmiyeti bâkidir.
Daha rütbelilerden bir münasibi bulunmazsa, İsmet be­yin Nezaretini de memnuniyetle telâkki ederiz. İzzet Paşa Hazretlerinin hükümeti yolunda, ciddiyetle, kemâl-i kat'iyetle çalışılmasını rica ederiz. Bütün Kolordu Kuman­danları durumu heyecan ile tâkip ediyorlar. Ve Harbiye Nâzırının çekilmesini milletin istiklâlini ihlâl eden ve şid­detle karşı konması gereken bir mahiyette telâkki etmişler­dir. Cevabmızı bekleriz." Ben bunlara, 24 Ocak günü şu cevabı verdim:
...Öyle anlıyoruz ki, bize taraftar bulunanlar da sırf bu nokta-i nazardan düşünerek, rey vermekten çekineceklerdir. ...
Siyaset o zamanlar da şimdilerde olduğu gibi hep karalama ile ilerliyormuş
Bir kere Mondros mütarekenamesini Rauf bey değil, İzzet paşa kabinesi aktetmiştir. Müzarekeler neticesinde Amiral Galtrop üitimatom vererek “ya bu şartları kabul edersiniz, ya İstanbul’a cebren girerim” dedi. Amiralin tehdidi üzerine Rauf bey müzarekenameyi bırakıp gelmek, yahut imzaya mezun olmak şıklarının birinin tercihini İstanbul’a yazdı. İzzet paşa kabinesi “Müttefikan” mütarekename şartları kabule karar verdiler.
Sayfa 172Kitabı okudu
Reklam
Mecliste grup hâlinde ve hususî şekilde çalışmalarımıza devam ettiğimiz sırada İngilizler hükümete bir nota vererek, Cemal Paşa'nın Harbiye Nezaretinden ve Cevat Paşa'nın Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisliğinden çekilmelerini iste­diler.
Daha Ankara'da iken, Mustafa Kemâl Paşa, Mebusan Meclisine kendisini reis seçtirilmesinin muvafık olacağını söylemişti. İstanbul'a geldikten sonra bu konudaki çalışma­larla , denemelerimizin sonucunu kendisine 28 ve 29 Ocak tarihli şifre ile şöyle bildirmiştim: 28.1.1920
Kahraman Türk ordusunun, Yunan ordusu üzerinde ih­raz etmiş olduğu büyük zaferin haberini şimdi aldım.