Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Askeri ve Siyasi Hayatı

Cemal Paşa

Nevzat Artuç

Cemal Paşa Gönderileri

Cemal Paşa kitaplarını, Cemal Paşa sözleri ve alıntılarını, Cemal Paşa yazarlarını, Cemal Paşa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cemal Paşa'nın Suriye'deki otoriter idare tarzı bazı kesimlerce farklı şekillerde algılanmıştır. Ali Fuad Erden'e göre Cemal Paşa Suriye ve Arabistan'ın taçsız kralı, Lütfü Simavi'ye göre bir çeşit bölge diktatörü, W.Cleveland'a göre bölgedeki korku rejiminin mimarı;Frank Weber'e göre Suriye'deki tek otorite, adeta bağımsız bir Paşa,neredeyse her şeye gücü yeten bir lord ve sanki bağımsız bir Suriye Kralı; Muhittin Birgen'e göre Sultan Naibi,Hans Theunissen'e göre korku krallığının ve terör devrenin sorumlusu, Hüseyin Kazım Kadri ve Ahmet Bedevi Kuran'a göre ise , Suriye'deki gaddarane yönetimin müsebbibi idi.
Sayfa 256Kitabı okudu
Cemal Paşa ateşli ve samimi bir vatanseverdir. İhtilâlci ve ihtiraslı bir karaktere sahiptir. Ancak onun ihtilâlciliği Osmanlı Devleti'nin geleceği ile sınırlıdır. Cemal Paşa asla İstanbul'a karşı başkaldırmaz. Dolayısıyla Cemal paşa'ya atfedilen sultanlık iddiaları tamamen gerçek dışıdır.
Sayfa 259Kitabı okudu
Reklam
Mevlevi tarikatı'nın Hintli Müslümanlar üzerindeki etkisinden istifade etmek isteyen Enver paşa da İstanbul'daki Mevlevi şeyhleri ile görüşerek Veled Çelebi komutasında bir Mevlevî gönüllü birliği oluşturulmasını sağlamıştır. Konya'daki katılımlarla sayısı daha da artan Mevlevi gönüllü birliği, IV.Ordu kumandanı Cemal Paşa'nın emrine verilmiştir. Şam ve Halep'te atış talimi yaptırılan Mevlevîler, daha çok cephe gerisinde mücadele etmişler ve IV.Ordu'nun moral kaynağı olmuşlardır
Sayfa 212Kitabı okudu
Cemal Paşa Arap milliyetçi hareketlerine karşı gerekli tedbirleri almak, Mısır seferini icra ve bölgedeki huzur ve asayişi temin etmek amacıyla IV.Ordu Kumandanlığı'na getirilmiştir.
Sayfa 205Kitabı okudu
Sonuç olarak Cemal Paşa'nın Savaş fikrini benimsemesinde; Rusya'dan gelebilecek olan muhtemel bir saldırı korkusu, kapitülasyonlardan kurtulma arzusu ve devletin içinde bulunduğu mali sıkıntılar etkili olmuştur. Bunların dışında başa Cavit Bey olmak üzere, İttihat ve Terakki cemiyeti içerisindeki Savaş karşıtlarının aşırı İttihatçılar tarafından vatan hainliği ile suçlanmış olmaları, Cemal paşa üzerinde de psikolojik bir baskı oluşturmuş olmalıdır.
Sayfa 190Kitabı okudu
Cemal Paşa,11 Ekim 1914 tarihinde savaşa girme fikrini benimsemiştir. Ondaki bu değişiklik en fazla Halide Edip'i şaşırtmıştır. Bunun üzerine Cemal Paşa, Halide Edip'e değişikliğin nedenini şu şekilde izah etmiştir: Eğer İtilaf devletleri savaşı kazanacak olursa , Ruslar İstanbul'a gireceklerdir. Ayrıca,İtilaf devletleri Rusya'ya karşı garanti vermiyorlardı. Oysaki , Türk-Alman ittifakı kazanırsa ki öyle olacak , kapitülasyonlar kalkacak ve yabancı devlet müdahalelerinden kurtulmuş olacağız.
Sayfa 189Kitabı okudu
Reklam
Cemal Paşa, savaş karşıtı düşüncelerini 1918 Ekiminin ilk haftalarına kadar muhafaza etmiştir. Nitekim İttihat ve Terakki cemiyeti'nin , 20 Eylül 194'te yapılmış olan toplantısında Enver paşa,özellikle Cemal Paşa ve Cavid Bey'i sırf bu tutumlarından dolayı eleştirmişti.
Sayfa 188Kitabı okudu
Birinci Dünya Savaşı öncesinde Cemal Paşa'nın İtila Devletlerinin yanında yer almasının en önemli sebebi,Rus tehdidi olmuştur. Ona göre Rusya,Osmanlı Devleti'nin can düşmanıydı ve İstanbul'u ele geçirmek fikrinden asla vazgeçmeyecekti. Rusya'ya karşı izlenebilecek en doğru siyaset ise , Türkiye'yi yalnız başına bırakmamaktı. Nitekim , Paşa'nın önce Fransa'ya ve hemen arkasından Sır Louis Mallet aracılığıyla İngiltere'ye yapmış olduğu ittifak tekliflerinde bu anlayış etkili olmuştur.
Sayfa 183Kitabı okudu
Cemal Paşa , yine farklı bir uygulama olarak dönemin ünlü tarihçilerinden Yusuf Akçura ' yı aylık 2000 guruş maaşla , Mekteb-i Bahriye-i Şahane ' nin 1.,2. ve 3. sınıflarında tarihle ilgili konferanslar vermesi için görevlendirmiştir. Cemal Paşa, Türkçülük akımının önde gelen iki ismini Mekteb-i Bahriye-i Şahane'de görevlendirme ile eğitimde Türk milliyetçiliğine dayalı bir anlayış benimsediğini açıkça ortaya koymuştur.
Sayfa 160Kitabı okudu
Nafia Nazır Vekili Cemal Bey, italyanlar'ın Ege adalarına karşılık Antalya-Muğla demiryolu imtiyazını elde etmek istemelerine, ülke menfaatlerine aykırı olduğu gerekçesiyle, şiddetle karşı çıkmış olmasına rağmen, başarılı olamamıştır. İmtiyazların yabancılara verilmesine engel olamayan Cemal Bey,hiç olmazsa demiryolları ile ilgili tutulan defterlerin ve işletme muamelelerinin Türkçe yapılmasını zorunlu kılmıştır.
Sayfa 137Kitabı okudu
72 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.