Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ceviz Kabuğundaki Evren

Stephen W. Hawking

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zira insan soyunun zekice davranış açısından çok iyi bir sicili yok.
Bilimin geleceği Uzay Yolu dizisinde yapılan rahatlatıcı tasvire benzemeyecek: İleri, ancak esasen kararlı bir bilim ve teknolojiye sahip, insansı birçok ırkla kaplı bir evren olmayacak. Bunun yerine, tek başımıza olacağımızı, ancak biyolojik ve elektronik karmaşıklığımızın artacağını düşünüyorum. Bunların çoğu gelecek yüz yılda gerçekleşmeyecek, bunu güvenilir şekilde öngörebiliriz. Ancak durum, eğer ulaşabilirsek, gelecek bin yılın sonuna doğru Uzay Yolu dizisinden çok farklı olacak.
Sayfa 179Kitabı okudu
Reklam
Solucan deliklerine dikkat edin: İçinden neyin çıkacağını hiçbir zaman bilemezsiniz.
Sayfa 119Kitabı okudu
Richard Feynman
... Manhattan Projesi'ne katıldı. Burada, canlı kişiliği ve şakalarıyla -Los Alamos laboratuarlarındayken, çok gizli evrakların bulunduğu kasaların şifresini çözmekten zevk alırdı ve sıradışı bir fizikçi olarak tanındı: atom bombası kuramına katılımda bulunan, temel kişilerden biri haline geldi. Feynman'ın dünya hakkındaki ebedi merakı varlığının kaynağıydı. Bu sadece bilimsel başarısını tetiklemekle kalmadı, aynı zamanda onu, Maya hiyerogliflerini çözmek gibi, şaşırtıcı başarılara da götürdü.
DNA'da kodlanan karmaşıklık veya bilgi biti sayısı, bu moleküldeki baz sayısını yaklaşık olarak verir. Karmaşıklık, ilk iki milyar yıl boyunca, her yüz yılda bir bilgi biti hızında artmış olmalıdır. DNA karmaşıklığındaki artış hızı, son birkaç milyon yılda, yavaş yavaş yılda yaklaşık bir bite yükseldi. Ancak daha sonra, bundan altı veya sekiz bin yıl önce, daha da büyük, yeni bir gelişme oldu. Yazı dilini geliştirdik. Yani bilgilerin, DNA zincirinde, rastlantısal mutasyonlar ve doğal seleksiyon tarafından hayli yavaş bir biçimde kodlandığı sürecin tamamlanmasını beklememize gerek kalmadan bir nesilden diğerine aktarılabilecekti. Karmaşıklığın miktarı son derece arttı. Tek sayfalık bir öykü, maymunlar ve insanlar arasındaki DNA farkı kadar çok bilgi içerebilir; ayrıca otuz ciltlik bir ansiklopedi de, insandaki DNA zincirinin tamamını tanımlayabilir. Daha da önemlisi, kitaplardaki bilgiler çabucak güncellenebilir. Biyolojik evrimin DNA'yı güncelleme hızı, şu an, yılda yaklaşık bir bittir. Ancak her yıl iki yüz bin kitap yayımlanıyor, yani saniyede bir milyon bitin üzerinde bir hızla yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Bu bilgilerin çoğu elbetteki zırvadır fakat bir milyon bitten sadece bir biti faydalı olsa bile bu süreç biyolojik evrimden hâlâ yüz bin defa daha hızlıdır.
Sayfa 169Kitabı okudu
Ancak nüfus ve elektrik tüketimi artışı şu anki hızıyla devam ederse, 2600 yılına doğru dünya nüfusu omuz omuza duracak, üstelik elektrik kullanımı da Dünya'nın kor gibi parlamasına neden olacaktır.
Sayfa 166Kitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.